Επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικλων Γιώργο Μαυραγάνη απέστειλε το επιμελητήριο Θεσπρωτίας με θέμα τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο Νομό. Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Δια της παρούσης διαμαρτυρόμαστε για τις υψηλές αντικειμενικές αξίες που ισχύουν στον Νομό μας, εξομοιώνοντάς μας σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή της Ηγουμενίτσας είναι εφάμιλλες της Γλυφάδας.
Επίσης, καθώς οι αντικειμενικές αξίες στη Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες εμπορικές επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της τοπικής κοινωνίας, στα νοικοκυριά και την αγορά ακινήτων.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη,
Τη δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών της τοπικής οικονομίας.
Την αύξηση ανεργίας.
Την τεράστια πτώση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας (άνω του 75% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία).
Την αδυναμία της πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθεί στην εξουθενωτική φορολόγηση των ακίνητων που σχετίζεται με τις αντικειμενικές άξιες( έκτακτη εισφορά ΕΤΑΚ 2009, Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ΦΑΠ 2010-2013).
Το γεγονός του ότι η Π.Ε. Θεσπρωτίας βρίσκεται τη προτελευταία θέση πανελλαδικά ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ, γεγονός που μαρτυρά το βάθος την οικονομικής ύφεσης στη περιοχή.
Το μαρασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ακίνητα (αγοραπωλησίες ακίνητων, οικοδομική δραστηριότητα και συναφή επαγγέλματα) που επηρεάζονται άμεσα από τις αντικειμενικές αξίες.
Το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες σε ορισμένους δήμους της Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι εξωπραγματικές (Δήμος Ηγουμενίτσας Α Ζώνη 1300€, Β Ζώνη 1100 Γ Ζώνη 1000€,Δήμος Συβότων Α Ζώνη 1300) και ουδεμία σχέση έχουν με τις εμπορικές.
Την κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα άποψή σας πως οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να υπολείπονται των αγοραίων κατά 20%-30%.
Προτείνουμε άμεσα
1. Τη γενική μείωση των Τιμών Ζώνης κατά 40%.
2. Να μην περιληφθούν τα αγροτεμάχια στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
3. Την αύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας κατά 20% έως 40%.
4. Κατάργηση ή μείωση τουλάχιστον κατά 60% του συντελεστή εμπορικότητας.
Με την υιοθέτηση των παραπάνω πιστεύουμε πως εκλογικεύεται το φορολογικό βάρος που βαραίνει τα ακίνητα σε ανεκτά επίπεδα και ταυτόχρονα θα αποτελέσει το έναυσμα για την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία αποτελεί διαχρονικά τον κύριο μοχλό ανάπτυξης τόσο της τοπικής όσο και της Ελληνικής οικονομίας.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία και αναμένουμε την απάντησή σας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος