Συντάκτης: Νίκος Σακελλαρίου
Αυτό που δεν κατάφερε ο… Μουσολίνι το 1940, μάλλον, το πέτυχε ο Γκριμάλντι 83 χρόνια μετά, με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση παρουσίασε την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον Εμανουέλε Γκριμάντι, ως μία εξαιρετική επένδυση. Αυτό και μόνο δείχνει τη θεώρηση της κυβέρνησης περί επενδύσεων και τη γενικότερη νοοτροπία, της παράδοσης κρίσιμων υποδομών σε ξένα «επενδυτικά» χέρια.
Όμως, ο Ιταλός εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας, μετά την απόκτηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ουσιαστικά κυριαρχεί όχι μόνο στην Αδριατική αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική Μεσόγειο, αφού είναι παρών στις γραμμές της Κρήτης με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στις Κυκλάδες στο Αιγαίο και βεβαίως, έχει τη μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή γραμμή στη βόρεια Αφρική, από την Αλγερία και την Τυνησία προς τη Γένοβα. Στα αμέσως επόμενα σχέδια του ομίλου Grimaldi είναι να αποτελέσει η Ηγουμενίτσα, κόμβο για τη ναυτιλιακή σύνδεση της Αλβανίας και της Κροατίας με τα κρουαζιερόπλοια που «δένουν» εκεί.
«Ναρκοθετείται» η Αδριατική
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, εν ονόματι της περιβαλλοντικής ανάπλασης της Ηγουμενίτσας, την οποία υπερτόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Γκριμάλντι θα βάλει «barriers to entry» σε όλους τους άλλους εφοπλιστές που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Αδριατική.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας γνωστός εφοπλιστής, η Αδριατική θα είναι «ναρκοθετημένη περιοχή», αφού όποιο ακτοπλοϊκό, επιβατηγό ή εμπορικό πλοίο τη διασχίσει, θα υποχρεώνεται να πληρώνει δασμούς και κόμιστρα.
Να θυμήσουμε ότι, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν πραγματοποιηθεί, από το 2020 και μετά, δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και όλα αυτά θα τα καρπωθεί με το τίμημα που θα πληρώσει ο κ. Γκριμάλντι.
Απόσβεση-«εξπρές»
Υπολογίζεται ότι, από τα έσοδα που θα έχει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο Ιταλός εφοπλιστής θα έχει αποσβέσει τις δαπάνες επένδυσης μέσα σε χρόνο-ρεκόρ 5 ετών.
Επίσης, η One Voice είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, ο κ. Γκριμάλντι ενδιαφέρεται και για την τουριστική μαρίνα στα γειτονικά Σύβοτα, στην οποία ελλιμενίζουν πάνω από 120 σκάφη κάθε βράδυ το καλοκαίρι. Αν συμβεί αυτό, θα διώξει τους ντόπιους ψαράδες που «δένουν» εκεί τα καΐκια τους. Στην ευρύτερη περιοχή, «ανοικτές» σε μελλοντική τουριστική ανάπτυξη είναι και οι μαρίνες Σαγιάδων και Πλαταριάς.
Εθνικά μη συμφέρουσα η παράδοση λιμανιών
Η υπογραφή της κυβέρνησης για την παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και στους Έλληνες ακτοπλόους.
Ο πρωθυπουργός προασπίστηκε τις επενδύσεις του ιταλικού εφοπλιστικού ομίλου στον περιβάλλοντα χώρο (κατ’ αντιστοιχία με τις επενδύσεις των Κινέζων στον Πειραιά). Αυτό που δεν είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι, αφενός έχουμε μία περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του Ιταλού μεγαλοεπιχειρηματία στις ελληνικές θάλασσες και αφετέρου ότι, η Ελλάδα γίνεται η μοναδική, ίσως, χώρα στην Ευρώπη που έχει πουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα τα μεγαλύτερα λιμάνια της, έχοντας παραδώσει έτσι όχι μόνο εθνικό πλούτο αλλά και εθνική κυριαρχία σε ιδιώτες.
Ο κ. Γκριμάλντι έχει, σήμερα, περισσότερα συμφέροντα στον ελλαδικό ναυτιλιακό χώρο παρά στην πατρίδα του, την Ιταλία, όπου έχει διατηρήσει μόνο την έδρα στη Γένοβα. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, τί μπορεί να συμβεί σε κατάσταση πολέμου ή κρίσης στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αλλά και χωρίς να μεγαλοποιούμε ιδιαίτερα τα πράγματα, τί μπορεί να συμβεί εάν αύριο θελήσει ο Ιταλός να αποσύρει τις επενδύσεις του από την Ελλάδα.
Πηγή: 1voice.gr