Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η ανησυχία και η αναστάτωση των κατοίκων και άλλων πολιτών της περιοχής Παραμυθιάς (Προδρόμι – Καμίνι, Χόϊκα) από τις «ουρανοκατέβατες» μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση βιομάζας, που άρχισαν μάλιστα ήδη να κατασκευάζονται. Στο όνομα ότι οι επενδύσεις αυτές είναι…«μικρές» και…«πράσινες» θεωρούνται θεμιτές και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και δίπλα σε σπίτια, μέσα σε οικισμούς! Οι μεθοδεύσεις για τις μονάδες αυτές που ξεκίνησαν από 2016-2017, ήταν σε γνώση του Δήμου Σουλίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, που γνωμοδότησε θετικά γι αυτές, χωρίς να ενημερώσουν τις Τοπικές Κοινότητες και τους κατοίκους της περιοχής.
Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ξέρουν τί αέρια θα εκλύονται από αυτές τις καύσεις, αν είναι ή όχι επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία – που και στην προκειμένη περίπτωση δεν θα είναι λίγα – καύσεις που σε ετήσια βάση σύγκρισης ισοδυναμούν με 30 πολυκατοικίες (!!!), οξείδια του αζώτου που αναφέρονται στην μελέτη γενικόλογα χωρίς κανένα ποσοτικό στοιχείο, σαν αυξημένη εκπομπή, αλλά χωρίς μέτρα αντιμετώπισης, θόρυβος κλπ).
Οι κάτοικοι δεν χρειάζεται να ξέρουν ούτε την ακριβή φύση αλλά και το από πού θα έρχεται η βιομάζα που θα καίγεται. Αρκεί που εντάσσονται στο σύγχρονο πιασάρικο τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Πόσο «πράσινες» όμως είναι αυτές οι τεχνολογίες; Η χρήση γης για καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, όπως και η ήδη εκτεταμένη «καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών σε εδάφη υψηλής παραγωγικότητας, αντιστρατεύεται την παραγωγή ειδών διατροφής για τον άνθρωπο και συνεπώς εκφεύγει από οποιαδήποτε οικολογική λογική και παύει να είναι … πράσινη.
Οι υποθέσεις αυτές στον κάμπο της Παραμυθιάς είναι αντίγραφο, σε μικρή κλίμακα, άλλων περιπτώσεων προσχηματικών μελετών και πλήρους απαξίωσης των τοπικών κοινωνιών, με ανύπαρκτη την ενημέρωση και εξοστρακισμένη την συναίνεση. Αξίζει να θυμηθούμε εδώ το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και το σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, τον Βιολογικό Καθαρισμό του Αποχετευτικού Παραμυθιάς, το Υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Καλαμά, το εργοστάσιο Φυσικού Αερίου στην Πέρδικά (με ισχύ ίση με μισή Μεγαλόπολη) καθώς και την πρόσφατη έρευνα για τους Υδρογονάνθρακες.
Το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις υπηρεσίες και την νομοθεσία του, είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για όλες αυτές τις επιλογές, με ένα δήθεν οικολογικό προσωπείο και μια περιβαλλοντική ευαισθησία απολύτως υποκριτική, γιατί δεν στοχεύει στην εξυπηρέτηση λαϊκών αναγκών, αλλά σε μια νέα κερδοφορία του μικρού και μεγάλου κεφαλαίου.
Όμως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμοι) είναι συνένοχη, αφού είναι ενήμερη και σύμφωνη και βρίσκεται όλο και περισσότερο, όλο και πιο στενά, σε αυτήν και σε άλλες περιπτώσεις (υδρογονάνθρακες, ανεμογεννήτριες, φράγματα κλπ) με την μεριά της κυβέρνησης και των εργολάβων, ενώ δείχνει πλήρη αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών της.
. Η ελληνική αγροτική πολιτική, από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ, απαξίωνε χρόνο με το χρόνο την αγροτική παραγωγή της χώρας, που την έχει υποκαταστήσει με εισαγωγές. Θύμα αυτής της πολιτικής υποτέλειας στα ξένα συμφέροντα και ο κάμπος της Παραμυθιάς, χέρσος πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του, με βασικό στήριγμα τις ευρωπαϊκές «ελεημοσύνες», με απαγορευτικό κόστος για παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ένα βαριά χρεωμένο, παραλυμένο ΤΟΕΒ, έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο του τόπου που δεν βλέπει κανένα βιοποριστικό μέλλον μπροστά του.
Η πολιτική αυτή δημιουργεί όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για την επέλαση εξωαγροτικών, μικρών και μεγάλων κερδοσκόπων – κάποιοι τους λένε επενδυτές – που θα αντλήσουν υπεραξία πάνω σε αυτή την «καμένη γη». Η μετάλλαξη των αγροτών από παραγωγούς τροφίμων σε παραγωγούς ενέργειας με την «καλλιέργεια» φωτοβολταϊκών θα έχει και συνέχεια με την νέα επιχείρηση καλλιέργειας ενεργειακών φυτών. Ένα νέο πεδίο σύγχρονης εκμετάλλευσης του αγροτικού κόσμου ανοίγεται διάπλατα, μια νέα μορφή καταστροφής του περιβάλλοντος και λεηλασίας φυσικών πόρων προγραμματίζεται, μια νέα, βαθύτερη ενεργειακή και διατροφική εξάρτηση είναι προ των πυλών.
Εμείς λέμε ότι πρέπει να αντισταθούμε ενωμένοι και μαζικά σε όλα αυτά τα σχέδια και στις συγκεκριμένες μονάδες σε Προδρόμι-Καμίνι, Χόϊκα. Ο κάτοικοι της περιοχής, που έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, ο αγροτικός κόσμος και κάθε δημοκράτης έχουν το λόγο. Πρέπει άμεσα να γίνουν Λαϊκές Συνελεύσεις, να ενημερωθεί – αφυπνιστεί ο κόσμος και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να υπερασπιστεί τη υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και τις δραστηριότητές του. Είμαστε στο πλευρό τους.