Η αγάπη μας για τη μουσική και η ανάγκη να προσφέρουμε στους σπουδαστές ένα σύγχρονο περιβάλλον εκπαίδευσης, με όλες τις προδιαγραφές και πιστοποιήσεις που προβλέπονται απ’ το Κράτος, μας οδήγησε στη δημιουργία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας.
Διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας με τα καλύτερα κλασικά και ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, ενώ έχει γίνει ειδική μελέτη και κατασκευή για την ηχομόνωση και την ακουστική των αιθουσών.
Η άρτια εκπαίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο επιτυγχάνεται με ατομικά μαθήματα και με τη συμμετοχή των σπουδαστών σε εργαστήρια και μουσικά σύνολα, υπο την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Παρέχεται υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης με έμπειρους καθηγητές – παιδαγωγούς, ενώ βασίζεται και στη συνεργασία του Ωδείου με καθηγητές εξειδικευμένους στο αντικείμενο τους, με σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις.
Η ενασχόληση με τη μουσική είναι επιθυμία και ανάγκη για έκφραση.
Στην επιθυμία αυτή, λοιπόν, το “ΠΡΟΤΥΠΟ ΩΔΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ” έρχεται με νέες προτάσεις, να δεχτεί μικρούς και μεγάλους (απο 4 έως και άνω των 60 ετών) που επιθυμούν ν’ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τη μουσική.
Η μουσική προπαιδεία, είναι από τα πιο σημαντικά τμήματα σε κάθε ωδείο και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης ηλικίας.
Η διδασκαλία της μουσικής, με τη μορφή παιχνιδιού οδηγεί τα παιδιά σιγά σιγά στο μαγικό κόσμο της μουσικής.
Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι όλα τα παιδιά διαθέτουν μουσικότητα και ότι η ενασχόληση τους με τη μουσική, σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της μνήμης, της νοημοσύνης και βελτιώνει τη σχολική τους επίδοση.
Τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική, εντάσσονται στην κοινωνία αρμονικότερα από άλλα παιδιά.
Η μουσική εκπαίδευση ολοκληρώνεται με τη συνεργασία των σπουδαστών και τη δημιουργία μουσικών συνόλων, αξιοποιώντας του σπουδαστές σε ομαδικό επίπεδο τους δίδεται η ευκαιρία να συμμετέχουν στα μουσικά σύνολα και εργαστήρια σε όλους τους τομείς της μουσικής (κλασική, σύγχρονη, εντεχνη, λαϊκή) και να αποκτήσουν εμπειρίες στη συλλογική εκτέλεση. Οι ομάδες αυτές θα εμφανίζονται συχνά σε συναυλίες και εκδηλώσεις.
Ο κάθε σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να μελετά στο χώρο του ωδείου προκαθορισμένες ώρες, εάν δεν έχει στο σπίτι του το όργανο που παρακολουθεί.
Τα μαθήματα είναι ατομικά, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη προσοχή και προσήλωση κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Στο χώρο έχει γίνει ιδιαίτερη μελέτη και κατασκευή για την ηχομόνωση, με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου, έτσι ώστε ο σπουδαστής να μπορεί να μελετά απερίσπαστος, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός θόρυβος από τις διπλανές αίθουσες. Υπάρχει ειδικά ηχομονωμένη αίθουσα για τους σπουδαστές του σύγχρονου τμήματος, με διπλό σετ drums (ένα για το μαθητή και ένα για το δάσκαλο). Στόχος μας είναι, πέρα από τη σωστή διδασκαλία της μουσικής, το Ωδείο ν’ αποτελεί το πιο ευχάριστο κομμάτι της ημέρας των σπουδαστών μας.
Για τη σωστή εκμάθηση της μουσικής είναι απαραίτητο ένα καλό μουσικό όργανο.
Γι’αυτό παρέχονται στους σπουδαστές τα καλύτερα μουσικά όργανα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μουσικών οργάνων.
Η διδασκαλία γίνεται με πιάνο YAMAHA U1, ηλεκτρικά πιάνα Roland ΗΡ302, YAMAHA CLP-430, work station TYROS 4, synthesizer MOTIF XS6, αρμόνια Roland E09 και drums YAMAHA OAK Custom (πλήρες set bass drum 22″, tom 8″, 10″ 12″, 14″, 16″ snare 14″πιατίνια zildjian Κ custom)
• Κλασική Μουσική
• Μοντέρνα Μουσική
• Παραδοσιακή Μουσική
• Λαϊκή – Έντεχνη Μουσική
• Ταχύρρυθμα Συστήματα Ενηλίκων
• Μουσική Προπαιδεία
• Επιμορφωτικά Μαθήματα – Σεμινάρια
• θεωρητικά – Ανώτερα Θεωρητικά
• Προετοιμασία για ανώτερες σπουδές (Μουσικά Πανεπιστήμια)
• Μουσικά Σύνολα – Εργαστήρια
Ο σπουδαστής, εκτός απo την ατομική διδασκαλία στο όργανο επιλογής του, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και στα παρακάτω τμήματα:
• Μουσικά σύνολα Εγχόρδων – Πνευστών
• Μουσικά Εργαστήρια για το τμήμα Σύγχρονης μουσικής
• Μουσικά εργαστήρια για το τμήμα Έντεχνης & Λαϊκής Μουσικής
• Χορωδία
Τίτλοι σπουδών
Κάθε σπουδαστής που ολοκληρώνει τα έτη φοίτησής του σε κάποια μουσική ειδικότητα, (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείο Πολιτισμού) μπορεί να δώσει απολυτήριες εξετάσεις και να λάβει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών (πτυχίο-δίπλωμα) από το Υπουργείο Πολιτισμού.