ΞΕΚΙΝΑ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

olig_logo

olig_logoΞεκινά ο συντονισμός των ενεργειών και ο προγραμματισμός των βημάτων που θα ακολουθήσουν ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης πλέον, το έργο ADRI – UP για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου /Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων με ορόσημο τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στα γραφεία της ΙΝΕΑ, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 οριστικοποιήθηκε προ ολίγων ημερών και ακολούθως υπεγράφη η σύμβαση του έργου  (Grant Agreement) μεταξύ της Ο.Λ.ΗΓ.Α.Ε., ως επικεφαλή εταίρο του έργου δια του νομίμου εκπροσώπου της Πρόεδρο και Δ/νων Σύμβουλο κ. Ανδρέα Νταή και της ΙΝΕΑ (European Commission Innovation and Networks Executive Agency), ως αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση του έργου από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης δια του εκπροσώπου αυτής  κ. Dirk Beckers.

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά την  έγκριση της χρηματοδότησης και την επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης στις 08/07/2016 από την Συντονιστική Επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη – CEF» (Connecting Europe Facility Coordination Committee).  

Η υπογραφή της σύμβασης δίνει πλέον και επίσημα το «πράσινο» φως για την έναρξη των εργασιών του έργου.  Η σύμβαση είναι αυτή που καθορίζει τις ακριβείς διαδικασίες που υπαγορεύονται από την  ΙΝΕΑ για την υλοποίηση του έργου.  

Προσδιορίζονται οι διακριτοί ρόλοι του κάθε εταίρου και οι ακριβείς δράσεις σε όλη τους τη λεπτομέρεια που θα υλοποιούνται από τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά, αλλά και στο σύνολο και θα αποτελούν στο εξής τα παραδοτέα του έργου.  Ορίζεται επίσης, το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τα σημεία αναφοράς για την πρόοδο των εργασιών, τα ποσά χρηματοδότησης για κάθε εταίρο, καθώς και οι ακριβείς χρόνοι εκταμίευσης αυτών καθ’ όλο τον χρονικό ορίζοντα του έργου.  Υπεύθυνος και συντονιστής του έργου απέναντι στην ΙΝΕΑ είναι ο κ. Ανδρέας Νταής, ως εκπρόσωπος του Ο.Λ.ΗΓ.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου τοποθετεί την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος του 2020 και το εταιρικό σχήμα όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά είναι το ακόλουθο:

  1. Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., ως  επικεφαλής εταίρος
  2. Ancona Port Authority
  3. Trieste Port Authority
  4. Περιφέρεια Ηπείρου
  5. Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.)
  6. Interporto di Trieste S.p.A
  7. Rete Autostrade Mediterranee /Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti

Μετά την υπογραφή της σύμβασης στα πλαίσια του συντονισμού των εταίρων του έργου, διοργανώθηκε από τον Ο.Λ.ΗΓ., ως επικεφαλή εταίρο και την Rete Autostrade Mediterranee (RAM), ως υπεύθυνη για την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου από Ιταλικής πλευράς, συνάντηση μεταξύ των εταίρων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 στα γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών της Ιταλίας, στη Ρώμη. Κατά την έναρξη απεύθυναν χαιρετισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rete Autostrade Mediterranee (RAM) κ. Francesco  Benevolo και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΗΓ.  κ.  Ανδρέας Νταής .

 Στη συνάντηση παρευρέθησαν, η Δήμαρχος Σουλίου και Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.) κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, ο κ. Δημήτριος Δημάκος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. και ο Δ/ντης Ανάπτυξης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Γκρίνιας. Από την Ιταλική πλευρά παρευρέθησαν ως εκπρόσωποι του Λιμένα της Ανκόνας ο κ. Guido Vettorel, του Λιμένα της Τεργέστης ο κ. Eric Marcone και του Fernetti/ Inetrporto di Trieste η κα Shirin Mahdavi.

Αφού συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι διαδικασίες και τα ορόσημα ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών και των προτάσεων από τον κάθε εταίρο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στο έργο.  Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την  οικονομική και διοικητική διαχείριση του έργου.

Ο κ. Νταής επεσήμανε ότι: «Η συνεργασία των λιμένων της Αδριατικής και του Ιονίου μέσα από αυτό το έργο δίνει μια νέα δυναμική στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, ο οποίος αποτελεί τη σύνδεση Ασίας – Ευρώπη. Επίσης, στα πλαίσια της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής  – Ιονίου είναι το πρώτο βασικό βήμα στην διεύρυνση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς»  και τόνισε ταυτόχρονα ότι: «Προχωράμε σταθερά και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, που προσδίδει προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημαντικό έργο για την ενίσχυση του τομέα των μεταφορών.»