Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση του θέματος:«Συζήτηση-ενημέρωση επί θεμάτων Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας και χερσαίας ζώνης»
• Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει από τον Φλεβάρη να συζητηθεί το θέμα ΟΛΗΓ. Η μέχρι τώρα συζήτηση αφορά μόνο την «χερσαία ζώνη», μια πλευρά δηλαδή του θέματος.
• Ακούσαμε με προσοχή τις εισηγήσεις τόσο του Δήμαρχου κ. Κάτσινου όσο και του Αντιπεριφεριάρχη κ. Πιτούλη και της κ. Διαμάντη εκπροσώπου της ΟΛΗΓ Α.Ε. .
• Για το θέμα της «χερσαίας ζώνης» υπήρξαν αντικρουόμενες αποφάσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αλλά και διαφορετικές θέσεις και απόψεις από την πλευρά των εισηγητών.
• Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πιστεύει ότι το θέμα δεν είναι ΝΟΜΙΚΟ αλλά καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
• Το πρόβλημα κατά την γνώμη μας είναι έχει να κάνει με το ότι:
1) Η Ηγουμενίτσα ,λόγω της φυσικής της θέσης ,πάντα ήταν λιμάνι.
2) Σε αυτή την θέση λόγω των πλεονεκτημάτων της, έχει γίνει ένα μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι. Λιμάνι με μεγάλη κίνηση. Λιμάνι που επεκτείνεται.
3) Το λιμάνι κατασκευάστηκε σε δικό μας χώρο με χρήματα του ελληνικού λαού. Αλλά και με χρήματα των λαών της Ε.Ε. μέσω των προγραμμάτων της.
4) Αυτό λιμάνι που αντικειμενικά αποτελεί λαϊκή περιουσία, με απόφαση της βουλής και με ψήφους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. ,μεταβιβάστηκε στην ΟΛΗΓ Α.Ε.. Δόθηκε με πολιτική απόφαση μαζί με το λιμάνι και η «χερσαία ζώνη»,όλα τα παράλια δηλαδή της Θεσπρωτίας. Δόθηκε σε μια κρατική Α.Ε. που λειτουργεί όμως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή με σκοπό το κέρδος.
5) Να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια επεδίωξε να βάλει εισιτήριο και για το parking, στο χώρο του παλιού λιμανιού που δεν λειτουργεί, για αυξήσει τα κέρδη. Εμποδίστηκε από την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου, που είχε και την συμπαράσταση της τότε Δημοτικής Αρχής.
6) Η Α.Ε. ΟΛΗΓ εμφανίζεται να έχει κέρδη για το 2010 1,5 εκ.euro και αποθεματικό 11 εκ. euro.
7) Την ίδια εποχή ο Δήμος Ηγουμενίτσας ,στον χώρο του οποίου ανήκει το λιμάνι και υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια τις συνέπειες από την κατασκευή και λειτουργία του, είναι καταχρεωμένος.
8) H Α.Ε. κατά καιρούς «επιχορηγεί» Δήμους και Συλλόγους του τόπου με κάποια χρήματα για να έχει «την έξωθεν καλή μαρτυρία».
9) Για τον ίδιο λόγο στο Δ.Σ. της Α.Ε. υπήρχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης και τοπικών φορέων. Σήμερα δεν υπάρχουν!!!! Γιατί άραγε άλλαξε η σύνθεση του Δ.Σ.;;
10) Το λιμάνι επεκτείνεται γίνονται χτίσματα και περιφράξεις χωρίς οι κάτοικοι και οι Φορείς τους ,να έχουν γνώμη. Ούτε καν γνωρίζουμε τι γίνεται. Ούτε πεζοδρόμιο δεν υπάρχει έξω από κάγκελα για του πεζούς.
11) Προεκλογικά εμφανίζεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. να διεκδικεί την χερσαία ζώνη, δηλαδή την παραλία του Δήμου μας, πράγμα που επιβεβαιώνεται και στην σημερινή κουβέντα, τουλάχιστον εν μέρει (Κατασκευή μαρίνας στον χώρο των ΤΕΙ).
12) Το κυριότερο όμως που δεν αναφέρθηκε και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η κουβέντα, είναι ότι αυτή η Α.Ε. που σήμερα είναι υπό κρατικό έλεγχο ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Είναι σε όλους γνωστό, υπάρχει και σχετική ανάρτηση στο internet, ότι είναι στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων που κάνει η κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ με την ΤΡΟΪΚΑ.
Αν επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία σε λίγο καιρό δεν θα μιλάμε για λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά για λιμάνι της ΟΛΗΓ Α.Ε. που θα ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή( π.χ. στην COSCO η στον σεΐχη του Κατάρ). Λιμάνι που θα βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα, οι κάτοικοι της οποίας όμως θα βλέπουν την θάλασσα μέσα από τα κάγκελα. Αυτή είναι κατάσταση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να γίνεται η κουβέντα. Αλλιώς συζητούσαμε εχθές για την χερσαία ζώνη ,αλλιώς πρέπει να το κάνουμε σήμερα.
• Είναι κατανοητό ότι άλλα είναι τα σχέδια του Δήμου για την πόλη, άλλες οι ανάγκες της ΟΛΗΓ Α.Ε..
• Η δημιουργία Λιμενικού Ταμείου από τον Δήμο, που προτείνεται να έχει την ευθύνη για την «χερσαία ζώνη», μας φαίνεται αδύνατη. Σε εποχή άκρατων ιδιωτικοποιήσεων και επίθεσης του κεφαλαίου δεν θα επιτραπεί από το πολιτικό προσωπικό του να υπάρξει ανταγωνιστής της ΟΛΗΓ Α.Ε. από δημόσιο φορέα
• Αντίθετα η ΟΛΗΓ Α.Ε., με κυβερνητική κατεύθυνση, προσπαθεί να προσδώσει μεγαλύτερη εμπορική αξία στο λιμάνι, να πιάσει καλή τιμή στο ξεπούλημα .
• Αυτός είναι ό λόγος που διεκδικεί την «Χερσαία ζώνη» ,παίρνει πρωτοβουλία για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου, ζητά την μετατροπή του λιμανιού της Πλαταριάς σε τουριστικό ,δηλαδή μαρίνα. Προσπαθεί να ανεβάσει την «προίκα» της για να κάνει καλό γάμο.
• Οι εργαζόμενοι ,οι κάτοικοι του Δήμου τι έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη;
• Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και κάθε λιμανιού της χώρας .Πρόκειται για περιουσία του λαού και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν! Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ως λαϊκό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση του λιμανιού, σε ενιαίο οργανισμό που θα είναι ενταγμένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Βέβαια αυτό προϋποθέτει μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την μεγιστοποίηση του κέρδους μιας μερίδας καπιταλιστών. Λαϊκή οικονομία την λέμε εμείς .Αυτή απαιτεί μια λαϊκή εξουσία που θα στηρίζεται στο μέτωπο των εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, των λαϊκών στρωμάτων σε αντίθεση με την σημερινή εξουσία των μονοπωλίων που ασκείται από το πολιτικό τους προσωπικό ,το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
• Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα συζητούσαμε σε ποιόν ανήκει η «χερσαία Ζώνη» αλλά πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα για το καλό του λαού και του τόπου.
• Από την σημερινή μας κουβέντα το ελάχιστο που μπορεί να αποφασισθεί είναι:
1) Η αντίθεση του Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΟΛΗΓ Α.Ε.
2) Η παραλία ανήκει στους κατοίκους του Δήμου, κατά συνέπεια στον Δήμο ανεξάρτητα από νομικά τερτίπια και αποφάσεις. Το σύνθημα μας να είναι «κάτω τα χέρια από την «χερσαία ζώνη»».
3) Σεβαστό μέρος των εσόδων από την λειτουργία του λιμανιού πρέπει να έρχεται στα ταμεία του Δήμου. Τα δικαιούμαστε. Άλλωστε το παίρναμε παλαιότερα. Κόπηκε μετά από την αντίδραση των εφοπλιστών και αποφαση των οργάνων της Ε.Ε..
4) Η Δημοτική Αρχή να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα του λιμανιού. Να καλέσει τους Μ.Φ., τα Σωματεία και τους κατοίκους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να εμποδίσουμε τις αρνητικές αυτές εξελίξεις για τον λαό και τον τόπο. Για ένα λιμάνι που θα ανήκει στον λαό.
Ηγουμενίτσα 01/09/2011
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας