Οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τη ΔΩΔΩΝΗ!

DODONH N Ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως η «Δωδώνη» θα συνεχίσει να προμηθεύεται όλο το γάλα από τους 6.500 παραγωγούς της εξέδωσε το γραφείο τύπου της γαλακτοβιομηχανίας την ίδια ώρα που αρκετοί «μεγάλοι» παραγωγοί ιδίως σε Άρτα και Πρέβεζα αλλά και στους άλλους δύο νομούς της Ηπείρου αναζητούν άλλες λύσεις, δεδομένου των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τη νέα ιδιοκτησία κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τους χρόνους καταβολής των χρημάτων για το γάλα που παραδίδουν.

Εδώ και μερικές εβδομάδες και αφού όλο το καλοκαίρι οι αγώνες των κτηνοτρόφων δεν έφεραν τα επιθήματα αποτελέσματα για τους ίδιους, είναι κοινό μυστικό ότι αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν άλλη στέγη προκείμενου να δίνουν εκεί το γάλα τους. Στις προσκλήσεις εταιριών που ασχολούνται με την μεταποίηση του γάλακτος εντός και εκτός Ηπείρου οι παραγωγοί δείχνουν πλέον θετικοί. Κάτι που σε παλαιότερες εποχές έμοιαζε αδιανόητο, να φύγει δηλαδή ένας παραγωγός από τη «Δωδώνη» για να πάει σε κάποια άλλη εταιρία, τώρα φαντάζει το ιδανικό σενάριο για πολλούς κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι πρώτες συμφωνίες για… αλλαγή στέγης έχουν γίνει μεταξύ παραγωγών και εταιριών όπως η «Ήπειρος» ο Καράλης και ο Σαράντης, με τις τελευταίες να υπόσχονται στους παραγωγούς άμεση εξόφληση.Βλέποντας δηλαδή το χάος που έχει δημιουργηθεί με τη «Δωδώνη» και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων οι ανταγωνιστές της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου βρήκαν πεδίο δράσης για να προσελκύσουν ιδιοκτήτες μεγάλων μονάδων να συνεργαστούν μαζί τους υποσχόμενοι όχι καλύτερες τιμές αλλά σίγουρα πιο άμεση εξόφληση των ποσοτήτων γάλακτος που θα προσκομίσουν.Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για «μετακόμιση» περίπου 1.500 παραγωγών, ένας αριθμός αρκετά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι πολλοί απ’ αυτούς έχουν αρκετά μεγάλες μονάδες.

Την ίδια στιγμή όμως που γίνονται όλα αυτά και οι σχέσεις παραγωγών – «Δωδώνης» φαίνεται ότι έχουν σπάσει για τα καλά, η εταιρία επιλέγει με ανακοίνωσή της να θολώσει τα νερά υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσει να προμηθεύεται γάλα από τους 6.500 παραγωγούς της.Μάλιστα τονίζει ότι οι πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική αγορά, κάτι που δίνει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον, άσχετα αν στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει σκληρό τυρί «Δωδώνης» ούτε για δείγμα καθώς η παραγωγή έχει σταματήσει εδώ δύο μήνες περίπου.Η εταιρία πάντως ενημερώνει πως η ετήσια συντήρηση του εργοστασίου ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η παραγωγή της φέτας.

Σε ότι αφορά τις τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί, αυτές θα γίνουν γνωστές στα μέσα Οκτωβρίου μετά από έγκριση του Δ.Σ.

πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Την εγκαταλείπουν όπως τους εγκατέλειψε… Οι κτηνοτρόφοι σπάνε τη συνεργασία με τη Δωδώνη

Η άλλοτε απροσπέλαστη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου σπάει και οι κτηνοτρόφοι μετά από χρόνια συνεργασίας με την Δωδώνη εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο τη γαλακτοβιομηχανία.

Υψηλός αριθμός παραγωγών, κυρίως μεγάλων, έχουν κλείσει συμφωνίες με άλλες γαλακτοβιομηχανίες ενώ πολλοί άλλοι βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων.

Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός, εκτιμάται ότι το 50% των κτηνοτρόφων σπάνε τη συνεργασία με τη Δωδώνη.

Μεγάλα ανοίγματα στην τοπική κτηνοτροφία έχουν κάνει η βιομηχανία Καράλης που έχει έδρα στη Φιλιππιάδα, η Ήπειρος με έδρα την Άρτα, αλλά και η Όλυμπος από τη Θεσσαλία, η οποία όπως είναι γνωστό είχε καταθέσει και προσφορά για την εξαγορά της Δωδώνης.

Ο Καράλης έχει κλείσει συμφωνίες με παραγωγούς στην περιοχή της Φιλιππιάδας, της Άρτας, της Πρέβεζας αλλά και των Ιωαννίνων.

Η Ήπειρος, επίσης έχει πάρει μεγάλο μερίδιο παραγωγών στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πέρυσι η γαλακτοβιομηχανία προμηθευόταν πρώτη ύλη ακόμη και από την Πελοπόννησο καθώς δεν μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο της Δωδώνης στην Ήπειρο.

Εντυπωσιακό όμως είναι και το άνοιγμα που κάνει στην περιοχή ο Όλυμπος των αδελφών Σαράντη. Συμφωνίες έχει κλείσει ήδη με μεγάλους παραγωγούς του λεκανοπεδίου και της Ζίτσας ενώ βρίσκεται στις συζητήσεις με αρκετούς ακόμη από τις περιοχές Κόνιτσας και Δελβινακίου.

Να σημειωθεί ότι από όλες τις εταιρίες δίνονται προκαταβολές για το γάλα που θα παραδοθεί κατά τη νέα περίοδο, ενώ η τιμή είναι υπό διαπραγμάτευση.
Επίσης πολλοί παραγωγοί ξεκινούν συνεργασίες με τα μικρότερα τυροκομεία που δραστηριοποιούνται κυρίως στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Από την πλευρά της διοίκησης της Δωδώνης δεν υπάρχει καμία αντίδραση, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τους σκοπούς της κατά τη νέα χρονιά.

Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν γίνει ορατά και τα μεγάλα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν σίγουρα μεγάλα αγκάθια και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι προθέσεις της offshore που τη διαχειρίζεται είναι άγνωστες δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία.

«Όπως μας εγκατέλειψαν τους εγκαταλείπουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά κτηνοτρόφος της περιοχής θυμίζοντας τη συμπεριφορά της διοίκησης στο δίκαιο αίτημα να τους καταβληθούν τα χρήματα που ακόμη τους οφείλονται για το γάλα που παρέδωσαν τους προηγούμενους μήνες.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η ανακοίνωση που δόθηκε από τη Δωδώνη ότι θα συνεχίσει να παίρνει γάλα από τους 6.500 κτηνοτρόφους της Ηπείρου μοιάζει πραγματικά σαν να έρχεται από άλλη εποχή.

Όσο για τις τιμές που θα δώσει, θα ενημερώσει τους παραγωγούς περί τα μέσα Οκτωβρίου.

πηγή: EpirusPost.gr