Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου PORTOLANES, μιας πρωτοβουλίας του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V–A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, χρηματοδοτημένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση του ναυτικού τουρισμού στην παράκτια διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, προωθώντας τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης.
Το PORTOLANES πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία πολλών εταίρων, όπως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Απουλίας, το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Πούλιας, και το Δίκτυο Εύξεινη Πόλη. Με κύριο στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, το έργο προάγει τη διάφορες πτυχές της τοπικής κουλτούρας, ιστορίας, και φύσης.
Η πρωτοβουλία προτείνει τον συνδυασμό του ναυτικού τουρισμού σε μικρούς λιμένες με άλλες ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών, πολιτιστικών, και γαστρονομικών εμπειριών. Το έργο αναδεικνύει την περιοχή του Ιονίου ως προορισμό που μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία στον τουριστικό τομέα.
Μέσα από τον πολύπλοκο σχεδιασμό του, το PORTOLANES επιδιώκει να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και να προωθήσει βιώσιμες πρακτικές στον τουρισμό. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν ευρεία επίδραση στις περιοχές που συμμετείχαν, όπως Ηπείρος, Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, και πόλεις όπως Πάργα, Ζαγόρι, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Monopoli, Polignano a Mare και Ostuni.
Με τη δημιουργία της εφαρμογής Interactive GIS, προσφέρεται μια καινοτόμα πλατφόρμα για τους τουρίστες, ενισχύοντας την εμπειρία τους και παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες για τα θεματικά μονοπάτια του PORTOLANES.
Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε διαφοροποιημένο και βιώσιμο τουριστικό προϊόν, ενισχύοντας την οικονομία των τοπικών κοινοτήτων και συμβάλλοντας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος.
Το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΕΔ Ηπείρου
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο με το ακρωνύμιο PORTOLANES ή αλλιώς «Βιώσιμη Ανάπτυξη Ναυτικού Τουρισμού και Ενίσχυση Μικρών Λιμανιών Ιονίου» που υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.
Το PORTOLANES είναι μια πρωτοβουλία του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V–A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού δυναμικού, τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στις περιοχές-στόχους της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Το έργο υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των ακόλουθων εταίρων:
- Περιφερειακή Ένωση Δήμων Απουλίας Ιταλίας (επικεφαλής δικαιούχος),
- Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου,
- Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας,
- Εμπορικό Επιμελητήριο Πούλιας,
- Εύξεινη Πόλη/ Δίκτυο Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για την Κοινωνική, Πολιτιστική, Τουριστική, Περιβαλλοντική και Αγροτική Ανάπτυξη.
Το έργο PORTOLANES στόχο έχει την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού ως ειδικής μορφής τουρισμού στην παράκτια διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον με σημαντικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, η εκμετάλλευση αυτού του δυναμικού περιορίζεται κυρίως στην περίοδο του καλοκαιριού και στη συνηθισμένη προσέγγιση «ήλιος – θάλασσα». Το έργο προτείνει το συνδυασμό του ναυτικού τουρισμού σε μικρούς τουριστικούς λιμένες των περιοχών στόχου, οι οποίοι ως σήμερα παραμένουν δυστυχώς αναξιοποίητοι, με άλλες ήπιες τουριστικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στις περιοχές της ενδοχώρας, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων, καθώς και σε πολλαπλούς θεματικούς προορισμούς με επίκεντρο τη γαστρονομία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.
Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει μια καινοτόμο προσέγγιση στη βιομηχανία του τουρισμού σε διασυνοριακό επίπεδο, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία από μεμονωμένες εθνικές στρατηγικές.
Η προσδοκώμενη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου θα αφορά τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που συμμετείχαν στο έργο PORTOLANES και συγκεκριμένα για την Ήπειρο, το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, η Πάργα και το Ζαγόρι, καθώς και η Πρέβεζα, η Λευκάδα και η Κεφαλονιά, ενώ για την Απουλία οι πόλεις Monopoli, Polignano a Mare και Ostuni.
Άμεσα ωφελούμενοι από το έργο PORTOLANES είναι ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικοί πράκτορες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε τουρίστες και σε δεύτερο επίπεδο, το έργο στόχευσε στην προώθηση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών που σέβονται τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, τις τοπικές οικονομίες, τις παραδόσεις και την κουλτούρα των περιοχών, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου.
Αυτό το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης περιλαμβάνει ελκυστικά τουριστικά πακέτα, διατιθέμενα με την αρχή της βιώσιμης προσέγγισης, με σεβασμό στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα ενισχυθούν από τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου PORTOLANES μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για τη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για λόγους όπως η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η εποχιακή ισορροπία, η ενίσχυση της θέσης των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους και η περαιτέρω προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα παραδοτέα του έργου ήταν τα εξής:
- Μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση και προτάσεις ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στην περιοχή παρέμβασης.
- Μελέτη για ανάπτυξη προτάσεων με τίτλο «Θεματικές Διαδρομές PORTOLANES».
- Μελέτη με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκτίμηση Επιπτώσεων και Αειφορία» για την ελληνική περιοχή.
- Ανάπτυξη της εφαρμογής Interactive GIS, μιας διαδικτυακής φιλικής προς τον χρήστη εφαρμογής, η οποία περιλαμβάνει: διαδραστική βάση γεωγραφικών δεδομένων με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις «Θεματικές Διαδρομές PORTOLANES». Η εφαρμογή θα είναι προσβάσιμη μέσω της διαδικτυακής πύλης PORTOLANES και του Έξυπνου Οδηγού i-Tourist.