Η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, στη συνεδρίασή της στις 16 Οκτωβρίου 2025, αποφάσισε ομόφωνα να αντιδράσει στο προτεινόμενο Master Plan της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Το συμβούλιο υιοθέτησε τα έντεκα σημεία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, ζητώντας να αποσυρθούν προβλέψεις που αλλοιώνουν τον επιβατικό και εμπορικό χαρακτήρα του λιμένα ή απειλούν το περιβάλλον. Ζητείται επίσης σαφές χρονοδιάγραμμα για τη Μαρίνα Ηγουμενίτσας και την αναβάθμιση των καταφυγίων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα. Προτείνεται οργανωμένη διαβούλευση, ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης και εξειδίκευση αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Η απόφαση θα αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και στην ΕΣΑΛ.
Προβλέπεται ακόμη η συγκρότηση επιτροπής υπό τον Δήμαρχο για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς και η οργάνωση κινητοποιήσεων, συλλογής υπογραφών και νομικών παρεμβάσεων. Τέλος, αποφασίστηκε η ενημέρωση των πολιτών και των σχολείων για το ζήτημα.
Ομόφωνη απόφαση αντίδρασης στο προτεινόμενο Master Plan ΟΛΗΓ Α.Ε. από τη Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας συνεδρίασε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025 λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση αντίδρασης στο προτεινόμενο Master Plan της ΟΛΗΓ Α.Ε. Το συμβούλιο υιοθέτησε τα ακόλουθα 11 σημεία της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ζητώντας:
1.-Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην με αριθμό 218/ 2024 Απόφαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας.
2.-Να αποσυρθούν όλες οι προβλέψεις που είναι αντίθετες με την προαναφερόμενη Απόφαση, αλλά και οι λοιπές προβλέψεις που απειλούν τον επιβατικό – εμπορικό χαρακτήρα του λιμένα και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το φυσικό, αστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.
3.-Να υπάρξει σαφής αναφορά και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, καθώς και για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αναβάθμισης των υποδομών και εγκαταστάσεων των καταφυγίων σκαφών Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας.
4.-Να διενεργηθεί οργανωμένη διαβούλευση για όλα τα προαναφερόμενα σημεία, καθώς και για τα σημεία προβληματισμού, επί των οποίων μπορούν να διατυπωθούν προτάσεις βελτίωσης, ώστε να διευκολυνθεί η αποτελεσματική συνύπαρξη των λιμενικών δραστηριοτήτων με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.
5.-Να ενισχυθεί το θετικό αποτύπωμα του Σχεδίου, για την ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, το οποίο αποτελεί υποχρέωση του παραχωρησιούχου βάσει το σχετικού νόμου 5048/ 2023, και να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του Σχεδίου στην διεκδίκηση της υλοποίησης μεγάλων έργων που θα υποστηρίξουν – μεταξύ άλλων – και την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμένα.
6.-Να ενισχυθεί η συνεισφορά του Σχεδίου στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων του πληθυσμού της περιοχής και να εξειδικευτούν οι δράσεις (αντισταθμιστικά μέτρα) που προβλέπονται στο Σχέδιο και τις οποίες θα χρηματοδοτήσει και υλοποιήσει ο Ο.Λ.ΗΓ. για την υποστήριξη πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων, καθώς και για την αποκατάσταση και συντήρηση των δημόσιων και δημοτικών υποδομών που επηρεάζονται από τη λειτουργία του λιμένα.
7.-Να εκπονηθούν οικονομοτεχνικές μελέτες για την πραγματική οικονομική αξιολόγηση και επίδραση των δράσεων του Σχεδίου, καθώς και για το κοινωνικό κόστος αυτού και όχι μόνο για την πρόβλεψη των μελλοντικών κερδών του ΟΛΗΓ.
8.-Η παρούσα Απόφαση να αποσταλεί στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Τους καλούμε να εξετάσουν σοβαρά τις αντιρρήσεις, παρατηρήσεις, επιφυλάξεις, ενστάσεις και προτάσεις της Απόφασης. Ζητούμε τη διενέργεια οργανωμένης διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς πριν την νέα συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, ώστε να συζητηθούν εξαντλητικά όλα τα προβληματικά σημεία και να βρεθούν οι ορθές λύσεις και κατευθύνσεις.
9.-Η ύπαρξη στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποτελεί απαραίτητο όρο για την έγκριση του Σχεδίου (αφού οι προβλέψεις του έχουν σαφείς και άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον).
10.-Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν για το Δήμο από την εφαρμογή του Σχεδίου, ζητούμε από την Κυβέρνηση, την σημαντική αύξηση του ποσοστού του ειδικού αντισταθμιστικού τέλους του ν. 5038/ 2023, ώστε να καλυφθεί απολύτως το κόστος συντήρησης, αποκατάστασης αλλά και αναβάθμισης – επέκτασης όλων των δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.
11. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προάσπισηξς των συμφερόντων του Δήμου.
Ακόμη προστέθηκαν από το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας οι ακόλουθες θέσεις:
12. Να συγκροτηθεί επιτροπή με πρόεδρο τον Δήμαρχο και συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, η οποία θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα θέματα που αφορούν το λιμάνι.
13. Να μελετηθούν και να οργανωθούν πολλαπλές μορφές αντίδρασης και διεκδίκησης, όπως:
- Αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπροστά από το λιμάνι,
- πολιτικές πιέσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς και συλλογή υπογραφών,
- Νομικές ενέργειες σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, με στόχο την υπεράσπιση των δημοτικών και τοπικών δικαιωμάτων.
14. Την ενημέρωση των πολιτών για το εν λόγω θέμα με φυλλάδια και των σχολείων του Δήμου με email.
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη
της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας