Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση του θέματος «Λήψη απόφασης για διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού αποκομιδής απορριμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Ηγουμενίτσας και Συβίτων» στο Δ.Σ. στις 03/04/2013.
· Η στάση του Δήμαρχου να ζητήσει από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να του εγγυηθούν την ομαλη αποκομιδή των απορριμάτων για να μη παρθούν άλλα μέτρα, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική.
· Το αποτέλεσμα της δουλειάς των εργαζομένων έχει σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων καθώς και από τα μέσα που διαθέτουν για να κάνουν την δουλειά τους. Είναι απαράδεκτο τα μισά απορριματοφόρα του Δήμου να είναι εκτός λειτουργείας και να ζητούντια ευθύνες από τους εργαζόμενους. Ακόμα και αν οι εργαζόμενοι «λουφάρουν» όπως αφήνεται να εννοηθεί, πάλι η ευθύνη είναι της Δημοτικής Αρχής που έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου.
· Το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση είναι αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής, που αντί να απολογηθεί «ζητάει και τα ρέστα». Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για να μην φτάσουμε στο σημείο να μην επαρκεί το προσωπικό και τα απορριματοφόρα; Τι ενέργειες έκανε ,τι διεκδίκησε; Πώς; Από που; Αντικειμενικά αυτή η κατασταση δεν οδηγεί στην στην συρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και την παραχώρηση στους ιδιώτες σαν «αναγκαίο κακό»;
· Ο Δήμαρχος δεν είναι αφελής που μπερδεύει τα προς συζήτηση θέματα.Είναι υποχρεωμένος πολιτικά να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή-βάρβαρη πολιτική και προσπαθεί να «θολώσει» τα νερά ,και αυτό δεν το κάνει για πρώτη φορά. Η εισήγηση είναι καθαρή και πάνω σε αυτήν πρέπει να τοποθετηθούμε.
· Επισημαίνουμε ότι όλα τα μεγάλα εγκλήματα έχουν γίνει από «αγαθές προθέσεις». Στην συγκεκριμένη περίπτωση στο όνομα της καθαρής πόλης , στο όνομα της «βελτίωσης» της ποιότητας της ζωής των πολιτών,της αύξησης του τουρισμού, προωθείται το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στον Δήμο μας.
· Ο Δήμαρχος σαν καλός επιχειρηματίας «βλέπει» οικονομικό όφελος από την ιδιωτικοποίηση 133.221,51 euro τον χρόνο για τον Δήμο. Πρέπει όμως να μας εξηγήσει πώς ο επιχειρηματίας που θα αναλάβει το έργο,με δικά του τα μεταφορικά μέσα, θα κάνει καλά την δουλειά με λιγότερα έξοδα, θα βγάζει και κέρδη. Σε αυτό μόνο μια εξήγηση μπορεί να δωθεί, ότι θα έχει φθηνούς εργαζόμενους με συνθήκες δουλειάς γαλέρας.
· Είναι καθαρό ότι η κατάργηση φέτα – φέτα του τομέα καθαριότητας θα οδηγήσει σε διαθεσημότητες – απολύσεις. Δεν θα εξαιρεθεί ούτε ό επόπτης καθαριότητας που σήμερα κόπτεται για την δημοπρασία ,«γιατί δεν βγαίνει η δουλειά».Αλήθεια σε ποιά υπηρεσία θα εποπτεύει μετά την κατάργηση του τομέα καθαριότητας; Στην θέση των κακά πληρωμένων ,αλλά με εργασιακά δικαιώματα, εργαζομένων του Δήμου θα προσληφθούν από τον ιδιώτη επιχειρηματία εργαζόμενοι που στην καλύτερη περίπτωση θα πληρώνονται με βάση τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Υπάρχει εμπειρία στην πόλη μας για το πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και με τι ωράρια δουλεύον.Άρα άλλη μια φορά ο Δήμος είναι πρωτοπόρος στην ανατροπή – διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσα από υποχρεωτικές μετατάξεις, εφεδρείες, απολύσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία και ασφαλιστικά δικαιώματα, η αντικατάστασή τους με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
· Στην εισήγηση αναφέρεται ότι μεγάλο μέρος από τα απορρίματα ωφείλεται στην λειτουργία του λιμανιού και στην τουριστική κίνηση. Το ερώτημα που μπαίνει είναι πως και πόσο συνεισφέρει στα ανάλογα έξοδα η ΟΛΗΓ Α.Ε.που κερδίζει από αυτήν την κίνηση; Ποια θα είναι η προοπτική μετά το ξεπούλημα του λιμανιού ;
· Είναι καθαρό ότι δεν υπάρχει «ολίγη» η «προσωρινή» ιδιωτικοποίηση. Η απαξίωση των απορριματοφόρων ,και του τομέα της καθαριότητας του Δήμου είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε συνολική ιδιωτικοποίηση.Την επόμενη χρονιά η κατάσταση των υποδομών θα είναι χειρότερη. Τότε ο ιδιώτης επιχειρηματίας είναι βέβαιο ότι ακριβήνει τα τιμολόγια.
· Υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα στην πόλη μας; Σαφέστατα και υπάρχει. Ο τρόπος για να λυθεί είναι :
- Επισκευή των ακινητοποιημένων απορριματοφόρων.
- Αγορά νέων και πιο σύγχρονων
- Λειτουργεία σταθμού μεταφόρτωσης ,για την μεταφορά στο Καρβουνάρι
- Προσλήψεις του απιτούμενου προσωπικού.
· Αυτή η λύση σκοντάφτει στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε. για μικρό και ευέλεικτο κράτος ,στην πολιτική των ιδιωτικοποίησεων σε όλους τους τομείς π.χ. υγεία ,παιδεία …. Τώρα και η καθαριότητα παραδίδεται στα επιχειρησιακά συμφέροντα.Αυτή την πολιτική έχουμε υποχρέωση να αντιπαλέψουμε.
· Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους ,τα λαϊκά στρώματα του Δήμου να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική. Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία ,το Ε.Κ. Θεσπρωτίας με σκοπό την ανατροπή της.
· Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει την εισήγηση του Δήμαρχου και καλεί τους Δημοτικούς συμβούλους να κάνουν το ίδιο. Σε αντίθετη περίπτωση αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και την παράδοση τους στην επιχειρηματική δράση. Με μαθηματική ακρίβεια αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών και αύξηση των διαφόρων τελών, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών.
· Αυτό επιβάλει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στην επιβολή νεών φόρων και χαρατσιών από τον «Δήμο Α.Ε.» αυτή την φορά . Αυτό γίνεται γιατί το κίνητρο για την όποια ανάπτυξη είναι η κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
· Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί: Κατάργηση της επιχειρηματικότητας, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες . Μείωση των δημοτικών τελών με σκοπό την κατάργηση τους, δωρεάν παροχές για τη λαϊκή οικογένεια, ανέργους. Διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά για όλους, σταθερή και μόνιμη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και επειδή όλα αυτά απαιτούν χρήματα επαναφέρει τις προτάσεις για διεκδίκηση από το κράτος των παρακρατημένων φόρων για τους Δήμους, για την φορολόγηση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων με συντελεστή 45 %, την αγωνιστική διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κράτος ……….
· Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους ,τα λαϊκά στρώματα του Δήμου να παλέψουν για κεντρικό εθνικό σχεδιασμό και στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα σέβεται το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα, μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας.
Ηγουμενιτσας 10/04/2013