Το 2018 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικαλούμενο το κόστος μετακίνησης είχε απορρίψει το αίτημα για παρουσία του θωρηκτού Αβέρωφ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με αφορμή τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων.
Τέσσερα χρόνια μετά ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης το επαναφέρει εκτιμώντας ότι ο ελλιμενισμός του θωρηκτού στην Ηγουμενίτσα αποτελεί μία οφειλόμενη τιμή προς την Ήπειρο, την ιστορία της και τους Εθνικούς Ευεργέτες.
Παράλληλα μπορεί να δώσει την δυνατότητα να το γνωρίσουν από κοντά οι μαθητές της περιοχής αλλά και οι κάτοικοι.
Έτσι λοιπόν χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία να κάνει τις εορταστικές εκδηλώσεις μοναδικές και να φέρει την Ήπειρο κοντά σε ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Σημειώνεται δε ότι στο παρελθόν το θωρηκτό είχε μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη όπου είχε δεχθεί χιλιάδες επισκεπτών.
Τώρα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας επαναφέρει την πρόταση θεωρώντας ότι με την κινητοποίηση κι άλλων παραγόντων της Ηπείρου μπορεί να υλοποιηθεί.
Το θωρηκτό ναυπηγήθηκε το 1907 και εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1911.
Η τότε κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη δαπάνησε 23.650.000 χρυσές δρχ. για την απόκτησή του. Τα 8.000.000 χρυσές δρχ. προέρχονταν από το 20% της συνολικής κληρονομιάς του Γεωργίου Αβέρωφ, που παραχώρησε με τη διαθήκη του στο Ταμείο Εθνικού Στόλου το 1899 (χρονολογία δημοσίευσης της διαθήκης), στην οποία όριζε ότι το ποσό αυτό διατίθεται για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου που θα φέρει το όνομά του και θα χρησιμοποιείται ως Εκπαιδευτικό πλοίο και «Σχολή Ναυτικών Δοκίμων». Το υπόλοιπο ποσό (15.650.000 χρυσές δραχμές) καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου.
Το πλοίο πήρε μέρος σε όλους τους πολέμους μέχρι και το 1944 όταν μετέφερε, επικεφαλής του στόλου, την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην απελευθερωμένη Αθήνα.
Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα του τύπου (θωρακισμένο καταδρομικό) που διατηρείται στον κόσμο ως σήμερα.