Ο ιαματικός πηλός Σαγιάδας… επανέρχεται!

Ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) η υδρογεωλογική μελέτη για την αναγνώριση προς ιαματική χρήση του πηλού Σαγιάδας.

Η μελέτη παραδόθηκε στο Δήμο Φιλιατών ο οποίος θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης αναγνώρισης από το Υπουργείο Τουρισμού και την Επιτροπή Προστασίας των Ιαματικών Φυσικών Πόρων.

Η ΕΑΓΜΕ σημειώνει ότι από την μελέτη που έκανε και παρέδωσε προκύπτουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης για τον πηλό Σαγιάδας καλύπτοντας όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο ποιοτικά, μικροβιολογικά όσο και ποσοτικά.

Ο πηλός της Σαγιάδας, αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, με την με αριθμό 6 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας την 18/04/2006.

Τα λασπόλουτρα Σαγιάδας λειτούργησαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010. Η σχετική ανακοίνωση έλεγε: “Σας ενημερώνουμε ότι από την Πέμπτη 1η Ιουλίου μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν τα Ιαματικά Λουτρά (Πηλοθεραπεία) στην παραλία Σαγιάδας καθημερινά και σαββατοκύριακο από ώρας 08:00 έως 20:00.  Το πηλοθεραπευτήριο είναι στελεχωμένο με γιατρούς. Είσοδος δωρεάν. Το Κέντρο Πηλοθεραπείας (λασπόλουτρα) της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, λειτουργεί στην παραλία της Σαγιάδας, σ’ ένα ειδυλλιακό χώρο, δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα και 86 από τα Ιωάννινα. Λειτουργεί καθημερινά, παρουσία Ιατρού και οργανωμένου Ιατρείου”.

Μελέτη τότε του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είχε γίνει με ευθύνη του καθηγητή Μήτρακα Μανασσή.

Και στην επιστημονική αυτή εργασία με τον τίτλο:  «Μελέτη προσδιορισμού φυσικοχημικών χαρακτηριστικών πηλού Σαγιάδας Θεσπρωτίας», αξιολογήθηκε αυτός ως θεραπευτικός. Μεταξύ άλλων σημειωνόταν στη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Ο πηλός είναι ζελατινώδης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, παρουσιάζει ομοιογένεια, καλή πλαστικότητα και άριστη συνάφεια με την επιδερμίδα, στοιχεία που τον καθιστούν έτοιμο για εφαρμογή. Κατά την εφαρμογή δημιουργεί τοπική υπεραιμία, καθώς επίσης άριστη καθαριότητα και τρυφερή αφή της επιδερμίδας»…

«Το μαύρο χρώμα του πηλού αυτού οφείλεται σε θειούχα άλατα, τα οποία αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό συστατικό του»….

«Τα θειούχα ιόντα τεκμηριώνουν τη διαπιστωμένη αγγειοδυναμική δράση του πηλού, η οποία, σε συνδυασμό με τη θερμική δράση, θεραπεύει μυοσκελετικές ασθένειες»….

«Η αγγειοδυναμική δράση του πηλού, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση και απορρόφηση των όξινων συστατικών της υψηλής C.E.C., τον καθιστούν άριστο καλλυντικό υλικό (καθαρισμό προσώπου)»…

Αυτά βέβαια είχαν να κάνουν με τις ιδιότητες του πηλού και όχι με την ίδρυση και λειτουργία της εγκατάστασης που έγινε στη Σαγιάδα.

Μια εγκατάσταση, που όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, κόστισε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για μελέτες που ουδείς γνωρίζει αν εκπονήθηκαν και που βρίσκονται…

Τον Ιανουάριο  του 2009 σε κείμενο εφημερίδας που εξέδιδε ο τότε Δήμος Σαγιάδας αναφέρεται ότι:

«Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, είναι η άτυπη, πρόχειρη και προσωρινή έστω, λειτουργία των ιαματικών λουτρών (λασποθεραπείας) στην παραλία του Δ.Δ. Σαγιάδας, από φέτος το καλοκαίρι.

Ήδη εκπονούνται οι σχετικές μελέτες και στόχος μας είναι, το μεγαλόπνοο αυτό έργο, να ενταχθεί στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) και να υλοποιηθεί από ιδιώτες – επενδυτές με την συμβολή του Δημοσίου, γιατί το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του, υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής.

Μέχρι την υλοποίηση όμως του εγχειρήματος, το οποίο απαιτεί χρόνο, θα λειτουργήσουμε τα λουτρά άτυπα και πρόχειρα για την θερινή περίοδο, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές τους ιδιότητες».

Αυτό χωρίς να υπάρχει απόφαση αναγνώρισης  Ιαματικών Λουτρών δημοσιευμένη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, χωρίς σύσταση επιχείρησης εκμετάλλευσης των ιαματικών λουτρών και νόμιμο εκπρόσωπος της, χωρίς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του  ΦΕΚ ίδρυσης της επιχείρησης και χωρίς κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει τη νόμιμη σύσταση και λειτουργία της, χωρίς  την έγκρισή του ΕΟΤ, για την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης ιαματικής πηγής και το σχετικό σήμα λειτουργίας.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δημοτικές αρχές του μετέπειτα ενιαίου Δήμου Φιλιατών να εγκαταλείψουν το εγχείρημα.

Μάλιστα σε δημόσια απάντησή του προς τον τ. Δήμαρχο Σιαγιάδας, τότε ο Δήμαρχος Φιλιατών, ανέφερε:

«Δε μας λέει όμως γιατί τα άρτια, στις φωτογραφίες λασπόλουτρα, ξεκίνησαν να λειτουργούν χωρίς άδεια. 

Δε μας λέει γιατί επικεντρώθηκε τόσο στην κατασκευή και όχι στις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων. 

Δεν μας λέει για το εάν μπορούσε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αν μπορούσε γιατί δεν το έκανε; αν δε μπορούσε τι έφταιγε; 

Δεν μας λέει , πέρα από τα ξενύχτια στους διαδρόμους των υπουργείων, πόσο στοίχισαν τα λασπόλουτρα. 

Δεν μας λέει προς τι η πρεμούρα για εγκαίνια και φωτογραφίσεις…


… Η αλήθεια είναι πως για τα λασπόλουτρα Σαγιάδας προσπαθήσαμε, διαθέσαμε χρήματα και προσωπικό για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα, αφού οι ανάγκες συντήρησης των εγκαταστάσεων ήταν τεράστιες μόλις λίγους μήνες μετά τη φωτογράφιση των εγκαινίων. 

Προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων ώστε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να αποκτήσουμε τη σχετικά άδεια. 

Εις μάτην …πολύ γρήγορα κατανοήσαμε πως η επιλογή της θέσης και η προχειρότητα των εγκαταστάσεων είχαν καταδικάσει την επένδυση στο να μην έχει καμία τύχη για αδειοδότηση ούτε ως υπαίθρια εγκατάσταση πόσο μάλλον ως κλειστή (10 μέτρα από τη θάλασσα) όπως «οραματιζόταν» ο. τ. Δήμαρχος…