ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ)
(ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΜΕ 700 ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ),
ΕΞ’ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΔΟΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ “ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ” Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΤΑ 85% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!!!
Ακολουθεί το αποτέλεσμα της “ευεργεσίας”:
- Αν και αναφέρεται πως η γλώσσα, στην οποία οι φοιτητές αξιολογήθηκαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, εμφανίζεται ως γλώσσα Α’ στο πρόγραμμα σπουδών και μπορεί να είναι μία εκ των , Αγγλικών, Γερμανικών, Γαλλικών και Ιταλικών και πως η γλώσσα Α’ προσφέρεται στους φοιτητές από την έναρξη της φοίτησής τους σε επίπεδο καλής γνώσης (Β2) ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΓΓΛΙΚΑ Η΄ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ).
- Επίσης, αν και ως γλώσσα Β’ σημειώνεται στο πρόγραμμα εξετάσεων μία από τις τέσσερις προαναφερθείσες – διαφορετική από τη γλώσσα Α’ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ στους πρωτοετείς με αποτέλεσμα να μη τους δίνεται πλέον η δυνατότητα εκμάθησης της Ιταλικής Γλώσσας. Επιπλέον αν και στη γλώσσα Β’ αναφέρεται πως τα μαθήματα προσφέρονται τόσο στο επίπεδο των αρχαρίων όσο και στο επίπεδο των προχωρημένων (επίπεδο Β2) ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΕΤΟΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.
- Μέχρι τώρα στο δεύτερο εξάμηνο ο φοιτητής είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μία ή περισσότερες γλώσσες Γ’ ως μάθημα επιλογής. Οι γλώσσες που προσφέρονταν στην κατηγορία αυτή ήταν τα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ρώσικα και απευθύνονταν σε αρχάριους. Μετά τις περικοπές ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
- Στα πρώτα δύο εξάμηνα οι σπουδές ήταν κοινές. Στο τρίτο εξάμηνο οι φοιτητές επέλεγαν σε ποιο χώρο θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, με την επιλογή είτε της κατεύθυνσης διοίκηση είτε της κατεύθυνσης μετάφραση αποφάσιζαν για την περαιτέρω πορεία των σπουδών τους. Μετά τις περικοπές ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ.
- Αν και στην περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος επισημαίνεται, ότι οι απόφοιτοι τόσο της κατεύθυνσης διοίκησης, όσο και της κατεύθυνσης μετάφρασης θα αποκτήσουν εφόδια που θα τους επιτρέψουν να διδάξουν τη γλώσσα με την οποία εισήχθηκαν στο Τμήμα τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ.
- Λόγω των περικοπών έγινε αναγκαστικός “εξορθολογισμός” του Προγράμματος Σπουδών (έτσι ονομάστηκε η κατάργηση περισσότερων των 20 μαθημάτων (υποχρεωτικών και επιλεγομένων)) με αποτέλεσμα να μην υφίσταται στη πράξη η έννοια της επιλογής μαθημάτων, αφού δεν υπάρχει διαθεσιμότητα.
- Δεν προσφέρονται πλέον για κανέναν φοιτητή (παλαιό ή καινούργιο) μαθήματα “ζυγών” εξαμήνων, ήτοι κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2011-12 θα διδάσκονται τα μαθήματα των εξαμήνων Α΄, Γ’, Ε’, Ζ’ με αποτέλεσμα οι φοιτητές/τριες που εισήχθησαν παλαιότερα κατά το εαρινό (“ζυγό”) εξάμηνο ΝΑ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ αφού αδυνατούν να επιλέξουν μαθήματα παρά μόνο επόμενου εξαμήνου. Δηλαδή όσοι κατά το χειμερινό εξάμηνο βρίσκονται χρονολογικά στο Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ θα πρέπει να επιλέξουν μαθήματα του Ε΄ ή του Ζ’, ενώ ΣΤΟ ΕΑΡΙΝΟ θα ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ’ ή ΤΟΥ ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ!!!
- Καταργήθηκαν οι αλυσίδες των γλωσσικών μαθημάτων (οι οποίες αντιστοιχούσαν σε γνωστικά επίπεδα) για να μπορούν όσοι φοιτητές βρίσκονται χρονολογικά σε “ζυγά” εξάμηνα να επιλέξουν μαθήματα από τα “μονά”. Για παράδειγμα όσοι βρίσκονται στο Δ’ μπορούν να επιλέξουν μαθήματα του Ε΄ ή του Ζ΄, γεγονός που από μόνο του είναι τραγελαφικό, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω του γνωστικού κενού που δημιουργεί η μη παρακολούθηση του προηγούμενου επιπέδου του γλωσσικού μαθήματος.
- Το όριο δήλωσης μαθημάτων ΜΕΙΩΘΗΚΕ και ορίστηκε στο τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο άπαξ να είναι 36 ώρες/εβδομάδα (από 45 που ήταν πέρυσι) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη του πτυχίου με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα λόγω και του νέου νόμου που θεσπίζει συγκεκριμένο χρονικό όριο στις σπουδές. Υποβάλλει επίσης σε περαιτέρω έξοδα τις οικογένειες των φοιτητών σε μια δύσκολη για αυτούς οικονομική συγκυρία .
10 Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με την από 6-10-2011 συνεδρίαση του (στο οποίο … ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται ΕΡΗΜΗΝ του)
αποφάσισε να παραχωρήσει 6 (ΕΞΙ) μόλις θέσεις (ΜΙΣΕΣ ΚΑΙ “ΠΑΡΜΕΝΕΣ”) για τις ΗΔΗ πετσοκομμένες και φοιτητο-στοιβαγμένες Γλώσσες των Επιχειρήσεων, στραγγαλίζοντας και το νέο ‘εξορθολογισμένο’ Πρόγραμμα Σπουδών. Τώρα, ποιος αλ(ο)γόριθμος βγάζει 12 (ΔΩΔΕΚΑ) θέσεις για ένα… Τμήμα (ονόματα δε λέμε) με λιγότερους φοιτητές, παρόμοιες ιδιαιτερότητες (αλλά απείρως λιγότερους πτυχιούχους), ενώ για το πολυπληθέστερο και με απείρως ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ πτυχιούχους Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο… μόλις και μετά βίας 6 (ΕΞΙ) θέσεις ας το αφήσουμε ασχολίαστο,
- αποφάσισε να μην προσφέρεται η διδασκαλία ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ. ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ 6 ΏΡΕΣ (δηλαδή ΓΙΑ 0,37 ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ) (μια παράνομη, παράλογη και άδικη απόφαση η οποία ελήφθη υποτιμώντας και αγνοώντας επιδεικτικά τις επιλογές 100 και πλέον φοιτητών και μάλιστα ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ).
Παρά τα όσα περιγράφονται παραπάνω και παρά το γεγονός πως ήδη οι διδάσκοντες (μόνιμοι) έχουν αναλάβει ΕΠΙΠΛΕΟΝ του προβλεπόμενου ωραρίου τους απασχόληση,
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ 100 -120 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ.
ΑΛΗΘΕΙΑ,
– ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ 120 ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ;
– ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ;
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ;
ΠΟΥ ΤΟ ΟΔΗΓΟΥΝ;
…. ΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, ΣΤΟΝ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ…. ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ!!!
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΦΡΟΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΛΗΝ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨEΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Κι όλες αυτές οι αδικίες γίνονται σε ένα Τμήμα, στο Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο με 700 ενεργούς φοιτητές το οποίο παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των υποψηφίων την τελευταία τετραετία και είναι επίσης μοναδικό στην Ελλάδα, αν και δεν είναι λίγες οι ντουφεκιές που δέχεται (και μάλιστα εξ’οικείων).
ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΜΕΝΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ; ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ; ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ!!!
ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Το Τμήμα από τις 12/10/2011 ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ