Ο Όμιλος “Κοινό των Θεσπρωτών” για το Δρέπανο

Επιστολή από τον «Όμιλο Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας»

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

ΠΡΟΣ:

 1) Τον αξιότιμο Υπουργό Ναυτιλίας και 

     Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη 

Πειραιάς

2) Τον αξιότιμο Υφυπουργό Περιβάλλοντος 

και  Ενέργειας  κ. Γιώργο Αμυρά 

Αθήνα 

Κοινοποίηση:

  1. Βουλευτές Θεσπρωτίας κ. κ. Βασίλειο 

Γιόγιακα και Μάριο Κάτση  

Ηγουμενίτσα 

  1. Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη 

Ιωάννινα 

  1. Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ι ωάννη Λώλο 

Ηγουμενίτσα

  1. Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο

 της εταιρείας «ΟΛΗΓ ΑΕ» κα Ρ. Δηλαβέρη

 και κ. Αθ. Πορφύρη 

Ηγουμενίτσα 

ΘΕΜΑ: «Διάβρωση παραλίας Δρεπάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας»

Κύριοι Υπουργοί, 

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας σας ευχόμαστε κάθε ευτυχία στο δύσκολο και σοβαρό έργο σας. 

Ο Όμιλός μας έχει κοινωνικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο προκύπτει από τους καταστατικούς σκοπούς του, οι οποίοι δεν είναι ανταγωνιστικοί προς τους σκοπούς των άλλων φορέων. Βαδίζουμε παράλληλα, συνεργαζόμαστε και φιλοδοξούμε να βάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα λιθαράκι για την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Ο Όμιλός μας δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο και σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Θεσπρωτούς. 

Ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας είναι το γεγονός ότι τόποι και πόλεις κινδυνεύουν να πληγούν από τους φρενήρεις ρυθμούς της ανάπτυξης. Ο ακραίος συνωστισμός, η άναρχη δόμηση, οι μεταφορές, η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, η υποβάθμιση  του περιβάλλοντος και η αισθητική απαξίωση γίνονται το άλλο πρόσωπο της τουριστικής ανάπτυξης. 

Ο αμμώδης σχηματισμός της παραλίας του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του ποταμού Καλαμά και τα συστήματα των υγροτόπων που αναπτύσσονται γύρω του. Αυτά τα οικοσυστήματα, τα ξεχωριστά υγροτοπικά φυτά, η γεωμορφολογία της ακτής και η δυναμική της στο χρόνο καθιστούν τον συγκεκριμένο σχηματισμό ένα μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο ζωντανό εργαστήριο μελέτης της φύσης αλλά και ένα σημαντικό αξιοθέατο. Χιλιάδες χρόνια σμιλέματος στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά, δημιούργησαν τη δελταϊκή πεδιάδα και την ακτογραμμή. 

Όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος σχηματισμός κινδυνεύει από έντονα διαβρωτικά φαινόμενα, που μελλοντικά, με το συνδυασμό και άλλων παραγόντων, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνισή του. Πέρα από την εκτροπή του δέλτα του Καλαμά και την ελάττωση εναπόθεσης αμμώδους υλικού, λόγω αυτής της εκτροπής , πέρα από την διάβρωση που προκαλείται από τον κυματισμό που γεννά η είσοδος των πλοίων στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, πέρα από τις εξορύξεις υλικού του πυθμένα, λόγω των συστηματικών εκβαθύνσεων του διαύλου, η διαχείριση αυτής καθεαυτής της παραλίας αποτελεί ένα case study κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και αστικοποίησης Από την άλλη μεριά, η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη ένταση των ανέμων και η ραγδαιότητα των βροχών προκαλούν ανισορροπία στο ισοζύγιο παροχής φερτών υλικών και απομάκρυνσής τους από την ακτή. 

Οποιαδήποτε παρέμβαση για την επίλυση του προαναφερθέντος προβλήματος προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων μελετών, ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός, που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα του φαινομένου. 

Κύριοι Υπουργοί, 

Η παραλία του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ηπείρου και την επισκέπτονται για κολύμβηση και αναψυχή όχι μόνο ηπειρώτες και κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τουρίστες από το εξωτερικό.

Πέρα από τους συναισθηματικούς λόγους, η παραλία αυτή είναι ο οικονομικός πνεύμονας της πρωτεύουσας του νομού μας, ο οποίος είναι ένας ακριτικός και παραμελημένος νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.

Απαιτούνται ενέργειες που θα συμβάλλουν στην προστασία και την περαιτέρω ανάπτυξή της, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ήδη λειτουργούντων επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Περαιτέρω και επειδή η εν λόγω παραλία γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή NATURA στο δέλτα του ποταμού Καλαμά, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) πρέπει να εκπονήσουν ειδική περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο διαχείρισης της περιοχής αυτής. Μέσω αυτών είναι ευκαιρία να τεθούν σαφείς όροι για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.  

Θέλουμε αφενός να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και αφετέρου να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και το τέλος της αδιαφορίας και των παρεμβάσεων, χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό.

Για τους παραπάνω λόγους θα σας παρακαλούσαμε θερμά να ορίσετε ημερομηνίες συνάντησης με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου μας για τη συζήτηση αυτού του σοβαρού για την περιοχή μας προβλήματος και για την ανεύρεση τρόπου κάλυψης του κόστους εκπόνησης των σχετικών μελετών. 

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συνάντησης.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.