Πέντε Πάρκα, πέντε χαμένες ευκαιρίες για την Ήπειρο

Πέντε χαμένες, μέχρι στιγμής, ευκαιρίες μετά η Ήπειρος για να προχωρήσει στην δημιουργία των Πάρκων που είχαν σχεδιαστεί. Η πλέον γνωστή και πολυσυζητημένη είναι σίγουρα αυτή του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας που αποτέλεσε ένα εγχείρημα στο οποίο επένδυσε πολλά η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η προσπάθεια προς το παρόν έχει ναυαγήσει και δεν είναι η μόνη.. Στο άγνωστο κινείται ένα ακόμη σχεδιαζόμενο και πάλι από την Περιφέρεια Πάρκο.. Αυτό της Αγροτικής Καινοτομία στον Κατσικά μαζί με το περίφημο Κλειστό της ξιφασκίας που προς το παρόν μένει ένας σωρός από σίδερα.

Στα χαρτιά μένουν δύο Πάρκα που είχαν σχεδιαστεί για την Άρτα ενώ σε οριστικό ναυάγιο κατέληξε το Εμπορευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας.

Πέντε χρόνια, πέντε πάρκα, πέντε σχεδιασμοί… Στην πράξη κανένα αποτέλεσμα..

Βιοτεχνικό Πάρκο Άρτας

Το Βιοτεχνικό Πάρκο της Άρτας έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο γεφύρι για την πόλη. Η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση θέσεων και επιλογή της πλέον ιδανικής έγινε το 2008.

Κατέληξε σε τρεις περιοχές με σειρά αξιολόγησης την περιοχή «Λιβάδια» Καλαμιάς, «Κρεκούκια» Αμμοτόπου και τρίτη στην περιοχή Παχυκαλάμου. Το ΒΙΟΠΑ χωροθετήθηκε στα Κρεκούκια. Αιφνιδιαστικά το 2022 ο Δήμος Αρταίων αποφάσισε να αλλάξει την θέση του και να το μεταφέρει στην Καλαμιά. Οι κάτοικοι αντέδρασαν, η απόφαση δεν εγκρίθηκε και έκτοτε δεν έγινε ούτε μισό βήμα…

Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας

Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου θεσπίστηκε με ΦΕΚ το 2021 και με έδρα στην Άρτα. Στόχος να αποτελέσει μονάδα της Γεωπονικής Σχολής και να ενισχύσει την παρουσία της.

Προβλεπόταν ότι θα αποτελέσει ένα μοναδικά οργανωμένο συγκρότημα επιμέρους δομών, οι δραστηριότητες του οποίου μπορεί να συνοψιστούν στο τρίπτυχο: στοχευμένη έρευνα για την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του αύριο για ειδικές παραγωγές – εκπαίδευση και επιμόρφωση σε καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής διακριτών προϊόντων – άνοιγμα από την τοπικότητα στην παγκοσμιότητα.

Το ΠΑΤΕΠΗ έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί στην Πανεπιστημιούπολη στους Κωστακιούς της Άρτας και να λειτουργήσει στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας.

Παραμένει στα χαρτιά…

Επιχειρηματικό Πάρκο- Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας

Το 2019 και με βασικό πυλώνα τον ΟΛΗΓ, συγκροτείται εταιρεία για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου και Εμπορευματικού Κέντρου, στην περιοχή του λιμανιού και στην Γκρίκα, σε έκταση πλησίον του ΒΙΟΠΑΘΕ.

Το έργο σύμφωνα με το πλάνο, θα αποτελούσε ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα λιμενικών – οδικών μεταφορών και διαμετακόμισης στον άξονα της Αδριατικής – Ιονίου – Εγνατίας με την Ελληνική ενδοχώρα, στοχεύοντας στον εξορθολογισμό των εμπορευματικών ροών και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των μέσων μεταφοράς.

Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λιμανιού στέλνει στα αζήτητα και αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο.

Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά

Το 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου αποφασίζει να προχωρήσει την διαδικασία για την παραχώρηση των εκτάσεων στον Κατσικά με σκοπό να δημιουργήσει εκεί το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας.

Στο «Πάρκο» είχε προγραμματιστεί να στεγαστεί το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών (με παράρτημα στην Κόνιτσα), να δημιουργηθεί Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης με έμφαση στις ελληνικές φυλές και  να λειτουργήσει Αγορά Παραγωγών τοπικών προϊόντων.

Εκεί μεταφέρθηκαν και τα… σίδερα του Κλειστού από το Ελληνικό.. Μέχρι στιγμής η τύχη του Κλειστού αγνοείται όπως αγνοείται και το Κέντρο Αγροτικής Καινοτομίας.

Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας..

Η πιο πονεμένη ιστορία αφορά στο Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας.. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2019 και με αρχικό προυπολογισμό δύο εκατομμυρίων.. Στη συνέχεια το κόστος ανέβηκε στα πέντε, μετά στα είκοσι και έφτασε τελικά στα πενήντα όπως ήταν η πρόταση που υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο εντάχθηκε, η Περιφέρεια δεν κατάφερε να διασφαλίσει την συμμετοχή της μέσω δανειοδότησης και τον περασμένο Δεκέμβριο απεντάχθηκε. Έκτοτε έγινε μία προσπάθεια για την κατασκευή του με σύμβαση παραχώρησης αλλά ο διαγωνισμός απέβη άγονος.. Από τα τέλη της άνοιξης η Περιφέρεια αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο μεγαλόπνοο σχέδιο…

πηγή: epiruspost.gr