Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την απέλαση των λαθρομεταναστών από όλη τη χώρα, την καταστολή της μεταναστευτικής εισροής κ.λπ.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία, ότι βιώνουμε ως χώρα, τα τελευταία χρόνια, μια πραγματικότητα που έχει πολύ πιο μελανά χρώματα και πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτή την οποία περιγράψατε με πολύ σαφήνεια κ. συνάδελφε.
Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές συζητούμε για την παράνομη μετανάστευση και ο καθένας εκφράζει την αγωνία του αλλά θα έλεγα ότι θα ήταν περισσότερο εποικοδομητικό αν αφιερώναμε μια ολόκληρη συνεδρίαση της Βουλής, με απόλυτο Κοινοβουλευτικό χρόνο, για όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, για όλα τα πολιτικά κόμματα και την Κυβέρνηση φυσικά, προκειμένου να φωτίσουμε όλες τις πλευρές τις παράνομης μετανάστευσης και τις επιπτώσεις που έχει στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.
Όχι με τη συνήθη λογική με την οποία η Βουλή των Ελλήνων αντιμετωπίζει τα θέματα δηλαδή σκιαμαχώντας για το παρελθόν και τις ευθύνες του παρελθόντος. Αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Να βάλουμε μια γραμμή τούτων δοθέντων. Αυτά υπάρχουν. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος έχει τις ευθύνες… ή μάλλον μας ενδιαφέρει αλλά δεν είναι της παρούσης. Πρέπει να δώσουμε λύσεις. Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Χρυσανθακόπουλε, ότι ο κόσμος πιέζεται αφόρητα ιδιαίτερα στις περιπτώσεις τις οποίες αναφερθήκατε, στην Πάτρα και την Αθήνα.
Όπως γνωρίζετε είμαι βουλευτής Αθηνών και γνωρίζω τι συμβαίνει στην Αθήνα. Δεν είναι κατάσταση αυτή η οποία επικρατεί. Από τη άλλη πλευρά δεν μπορώ να μην πω την πραγματικότητα. Δεν είναι πέντε, δέκα, δεκαπέντε ή είκοσι και τριάντα. Είναι τεράστιος ο αριθμός των μη νόμιμων -με διάφορες έννοιες – μεταναστών οι οποίοι κυκλοφορούν στη χώρα. Όμως, είναι άλλοι εκείνοι οι οποίοι είναι μη νόμιμοι και διεκδικούν να βρουν μια δουλειά για να παραμείνουν στη χώρα μας, γιατί αγάπησαν την πατρίδα, γιατί τα παιδιά τους ζουν και εκπαιδεύονται εδώ. Είναι άλλοι εκείνοι οι οποίο βιαιοπραγούν, όπως συμβαίνει στην Πάτρα επιδιώκοντας να φύγουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Μια από τις λύσεις οι οποίες προτείνονται, που ακούγονται πολύ συχνά, είναι «γιατί δεν τους αφήνετε να φύγουν επιτέλους». Και το ακούω πολύ συχνά και στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα. Όπου οι άνθρωποι, είναι λογικό, λένε «Μα εδώ έχουμε όλη την πίεση των μεταναστών. Γιατί δεν τους αφήνετε να φύγουν επιτέλους για να ξεκαθαρίσει το τοπίο;»
Δεν είναι έτσι. Την επόμενη ημέρα θα αποβληθεί η χώρα από το Σένγκεν. Την επόμενη ημέρα, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει συνολικά πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα εκδιωχθεί από το πεδίο της Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, δεν θέλω να παραμένει στην ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι δεν γίνεται τίποτα. Γίνονται πολλά, γίνονται μεγάλες προσπάθειες. Ιδιαίτερα στην περιοχή σας, την Πάτρα, έχουν γίνει επανειλημμένα συσκέψεις. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας, κ. Χριστόπουλος, έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε συσκέψεις όλων των παραγόντων στην περιοχή. Όπως και μόλις προχθές ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής ο κ. Σούλης ήταν εκεί προκειμένου να διερευνήσουν επί τόπου την κατάσταση.
Επιτρέψτε μου όμως κ. Πρόεδρε μια μικρή παράβαση στο χρόνο για να δώσω ορισμένα στοιχεία για την Αθήνα και για την Πάτρα.
Στην περιοχή των Αθηνών, στην Ομόνοια υλοποιείται συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός με τη συμμετοχή ορισμένων ειδικών ομάδων Με βάση το σχεδιασμό αυτό, από την 1.1.2011 μέχρι την 31.3.2011, προσήχθησαν 8.334 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 357 αλλοδαποί για απέλαση. Θέλω να πω όμως ότι η διαδικασία της απέλασης δεν είναι αυτόματη. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που συλλαμβάνεις κάποιον, μπορεί να απελαθεί. Πρέπει να συναινέσει η χώρα στην οποία πρέπει να τον στείλεις.
Πρέπει να συναινέσει, να τον αναγνωρίσει και να το τακτοποιήσει η πρεσβεία του. Και αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο. Την ίδια περίοδο, κάνουνε συνεχείς ελέγχους στους δρόμους της Αθήνας και φυσικά και στο κέντρο. Και στο πρώτο τρίμηνο αυτό, ελέχθησαν συνολικά, 4.000 άτομα, ενώ προσήχθησαν 2.433 αλλοδαποί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων τους.
Επιπλέον, έχουμε στην Πάτρα, συνεχή περιφρούρηση του Λιμένα των Πατρών. Παρακολουθώ τις συζητήσεις που κάνει ο Δήμαρχος και οι συνάδελφοι βουλευτές. Θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να έχουμε μια συνάντηση επ’ αυτού εδώ στην Αθήνα ελπίζω, γιατί δυστυχώς είναι τόσο βαρύ το πρόγραμμά μου, που είναι αδύνατο να έρθω στην Πάτρα αμέσως, τουλάχιστον. Πρέπει επίσης να οργανώσω και μια επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα, την οποία οφείλω και θα την κάνω. Όμως, αν υπάρχει τόσο επείγουσα ανάγκη με τους συναδέλφους της Πάτρας και το Δήμαρχο, ευχαρίστως να κάνουμε μια συνάντηση εδώ στην Αθήνα. Θέλω όμως να διευκρινίσω ευθύς εξαρχής κάτι το οποίο παραμένει ασαφές πεδίον για το σύνολο της χώρας. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να κάνω μια διευκρινίση και για τον Πειραιά και για την Ηγουμενίτσα και για την Πάτρα και για όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν τοπικοί Οργανισμοί Λιμένος.
Την ευθύνη της ασφάλειας των χώρων των λιμένων την έχουν οι οργανισμοί.
Και όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως και στη Βουλή και παντού, επειδή πλησιάζει ο επόμενος έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο, δεν πρόκειται αυτή τη φορά να συνδράμουν οι αξιωματικοί και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος «παριστάνοντας» την ιδιωτική ασφάλεια, την οποία έχουν υποχρέωση να έχουν οι Οργανισμοί Λιμένος. Έχουν την απόλυτη ευθύνη να προκηρύξουν θέσεις, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να οργανώσουν τα συστήματά τους προκειμένου να έχουν την ευθύνη της ασφάλειας των Λιμένων και της διαχείρισης αυτών. Η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα έχουν την ευθύνη έξω από το λιμάνι. Έχουν την ευθύνη στο δρόμο εκτός της λιμενικής ζώνης., για τις δράσεις και λειτουργίες του λιμανιού. Για όλες τις άλλες έκνομες δράσεις είναι δικό τους θέμα. Είναι άλλο θέμα. Όμως μέχρι τώρα την ευθύνη αυτή την έχουν οι Οργανισμοί Λιμένος.
Το ίδιο ισχύει και για τη μεγάλη πύλη ηλεκτρονικού ελέγχου την οποία θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ήδη στο λιμάνι των Πατρών. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Δεν είναι της Κυβέρνησης. Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών – απ΄ ότι γνωρίζω- έχει προωθήσει το σχέδιο και την πρότασή του, βρίσκεται στη διαδικασία των εγκρίσεων στα πλαίσια του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αν δεν κάνω λάθος, απ΄ όπου περιμένουν τις εγκρίσεις. Και το ταχύτερο δυνατό θα υπάρχει έγκριση ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάσταση αυτής της μεγάλης, πραγματικά και χρήσιμης πύλης ηλεκτρονικού ελέγχου.
Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή:
Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την αγόρευση του κ. Χρυσανθακόπουλου και σκεφτόμουνα την ώρα της ομιλίας του, ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο και χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση εδώ στη Βουλή, με την παρουσία όλων των συναδέλφων που έχουν ενδιαφέρον. Διότι πραγματικά πρέπει να διαλύσουμε όλη τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από μια συζήτηση η οποία γίνεται άναρχα, μέσα από την πίεση ενός πολύ σοβαρού κοινωνικού προβλήματος στις μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερα δε στην Πάτρα, στην Αθήνα, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αλλά και ενός θέματος το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι ευρωπαϊκό. Πράγματι πρέπει να φωτίσουμε όλες τις πλευρές. Δεν είναι εύκολη, ούτε αυτόματη η διαδικασία της απέλασης. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία της κράτησης. Διότι δεν δικαιούνται οι Ελληνικές Αρχές να κρατήσουν αυτούς τους οποίους συλλαμβάνουν στα σύνορα πάνω από δέκα ημέρες. Παίρνουν χαρτί. Αλλά παίρνουν χαρτί αναχώρησης από την Ελλάδα σε ένα μήνα. Και δεν φεύγουν ποτέ. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί καταγραφής. Και για να υπάρξουν μηχανισμοί καταγραφής πρέπει να υπάρξουν Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης. Όχι μόνο Υποδοχής. Όχι μόνο Κράτησης. Αλλά και Υποδοχής και Κράτησης. Αυτό το νόμο ψήφισε η Βουλή και αυτό το νόμο υλοποιούμε και αυτό προσπαθούμε σήμερα να δημιουργήσουμε. Τι συμβαίνει όμως; Όπως το είπατε πολύ καθαρά προηγουμένως τόσο στη Δυτική Ελλάδα, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα… Αλλά σας διαβεβαιώνω πουθενά σε ολόκληρη τη χώρα, κανείς δεν θέλει να έχει Κέντρα Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής. Τι να κάνουμε όμως. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να το φροντίσουμε. Πρέπει να τα δημιουργήσουμε. Πέραν του ότι είναι καλό και για την τοπική κοινωνία.
Διότι είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι ο Πατρινός λαός θα προτιμούσε να μην έχει μετανάστες στην περιοχή του. Τόσο ο δήμαρχος κ. Δημαράς, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ο κ. Κατσιφάρας, με το που εξελέγησαν και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με επισκέφθηκαν αμέσως και μου δήλωσαν σαφώς την ισχυρή θέληση ολόκληρου του λαού της περιοχής ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς είχε συζητηθεί και το παρελθόν επί Υπουργίας του κ. Παυλόπουλου και υπήρχαν οι ανάλογες αντιδράσεις. Είναι απολύτως σαφείς οι θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως, από την άλλη πλευρά, σας λέω, οι επιχειρήσεις «σκούπας» όπως είπατε, γίνονται αλλά δεν έχουν αποτέλεσμα γενικό, σταθερό και μόνιμο. Γιατί; Γιατί κέντρα κράτησης δεν υπάρχουν στη χώρα. Τα κρατητήρια της Αστυνομίας είναι παντού γεμάτα. Οι φυλακές είναι επίσης γεμάτες. Άρα, χώρος για την τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι θα συλληφθούν από τις επιχειρήσεις «σκούπας» δεν υπάρχει. Και αναγκάζεται να γίνεται ουσιαστικά μια ανακύκλωση. Εκτός αν υπάρχει κάποιος ο οποίος τι λέει; Λέει να τους σκοτώσουμε. Λέει να τους εξαφανίσουμε από τη χώρα. Ούτε το ένα μπορεί να γίνει, ούτε το άλλο. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό. Άρα, χρειάζεται μια συνεννόηση. Και η συνεννόηση δεν μπορεί να γίνεται μέσα από κραυγές αγωνίας – δικαιολογημένες σε κάθε περίπτωση- των πολιτών, των βουλευτών, των δημοτικών αρχόντων κ.α. Αλλά μέσα από τη συνεννόηση όλων. Κάπου πρέπει να οργανώσουμε Κέντρα. Εμείς προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα στρατόπεδα στη χώρα. Αλλά ούτε και αυτό είναι εύκολο. Γιατί και εκεί έρχεται η ελληνική γραφειοκρατία. Και σωστά το είπατε αυτό – με τη γραφειοκρατία που υπάρχει δεν μπορούν να δοθούν λύσεις. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε και αυτά, γιατί η γραφειοκρατία μας καθυστερεί. Έχουμε ήδη, πέντε μήνες για να πάρουμε άδεια, για να προχωρήσουμε την επέκταση ενός φυλακίου. Και δεν είμαι βέβαιος ότι θα την πάρουμε στο τέλος. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα.
Την ίδια ώρα, όμως, δυστυχισμένοι άνθρωποι – όπως είπατε εσείς- κυκλοφορούν στους δρόμους, πολλές φορές αναγκάζονται να βιαιοπραγήσουν, είτε μεταξύ τους, είτε να κλέψουν, είτε να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης του οργανωμένου εγκλήματος εδώ στην Ελλάδα. Γιατί γίνεται και αυτό- των Ελλήνων δηλαδή που συμμετέχουν και διαχειρίζονται το οργανωμένο έγκλημα. Και την ίδια στιγμή η χώρα μας είναι εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Και αυτό το κάτι, το οποίο η Κυβέρνηση έχει προτείνει επανειλημμένως, είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών και με συγκεκριμένα βήματα θα πρέπει να έχει την υποστήριξη όλων. Την έμπρακτη και σταθερή υποστήριξη . Όχι να το ψηφίζουμε στη Βουλή, να το ακούμε καλά στη δημόσια συζήτηση και μόλις φτάσει στο σπίτι μας, στην περιοχή μας, στο νομό μας, στο χωριό μας, να λέμε όχι. Ε, δεν γίνεται έτσι. Γιατί δεν ισχύει μόνο σε εσάς.
Ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και μάλιστα, εκεί που η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη απ΄ότι είναι στην Πάτρα.
Γι’ αυτό, κύριοι συνάδελφοι, επιμένω χρειαζόμαστε μια μεγάλη κουβέντα. Μέχρι τότε όμως, εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία στο χώρο της δικής τους ευθύνης, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Το τονίζω αυτό. Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούμε μια υπόθεση που δεν είναι μόνο Ελληνική, είναι Ευρωπαϊκή αλλά ταυτόχρονα απαιτεί πόρους και χρήμα. Ανθρώπινους πόρους και συγκεκριμένα κονδύλια, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας την οποία ζει η χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.