Παραμένει έντονη η αγωνία της ελληνικής εθνικής μειονότητας ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης που ψήφισε η Αλβανική Βουλή

Η διοικητική αναδιάρθρωση που ψηφίστηκε πλέον από την Αλβανική Βουλή έχει ενεργοποιήσει το Ηπειρωτικό στοιχείο εντός και εκτός συνόρων. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχει σημασία να υπάρχουν συντονισμένες πολιτικές κινήσεις για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η αλλοίωση που επιχειρείται μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης στις μειονοτικές περιοχές.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον βουλευτή Θεσπρωτίας και υφυπουργό Εργασίας Αντώνη Μπέζα να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους Βορειοηπειρώτες δημάρχους. Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, στα Ιωάννινα, δεν δίστασε να πει ότι η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί στις αλλαγές χωρίς ουσιαστικό εσωτερικό διάλογο, ως θα όφειλε και τόνισε ότι για την επιτυχία του όποιου εγχειρήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση της ίδιας της μειονότητας. «Αυτό προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή πρακτική, που η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί, ιδίως τώρα που έχοντας αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις και αξιολογείται ανάλογα με τη συμμόρφωσή της προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ήδη στο προαναφερόμενο συνέδριο των αποδήμων Ηπειρωτών Εξωτερικού ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου κ. Χρυσόστομος Δήμου μίλησε για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, όπου στο συνέδριο πρόσφατα υπήρξε ξεχωριστή ενότητα συζήτησης για το θέμα αυτό όπως προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο αλλά και στις ίδιες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Φορείς από την Αλβανία ζητούν ήδη συντονισμένες και διασαφηνισμένες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών που να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανική κυβέρνηση, η οποία παραβιάζει καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.