Ζωντανό μένει το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών» αυτού που για χρόνια είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε «ελληνοιταλικό».
Ήταν ο πρώτος αγωγός που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την… Ανατολή στη Δύση αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» και προωθήθηκε ο ΤΑΡ.
Η διαφορά για την Ήπειρο υπήρξε τεράστια.
Ο ελληνοιταλικός θα δημιουργούσε όλες τις υποδομές για την τροφοδοσία της περιοχής με φυσικό αέριο ενώ ο ΤΑΡ έφτασε μέχρι την Καστοριά και μετά προτιμήθηκε η Αλβανία.
Φαίνεται ωστόσο ότι ο «Ποσειδών» μένει ζωντανός.
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κι αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει η κτηματολογική μελέτη.
Το χερσαίο τμήμα του έργου στην Ελλάδα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων, ο οποίος εκτείνεται υπογείως σε μήκος 763 χιλιομέτρων.
Ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας όπου συναντά το υποθαλάσσιο τμήμα του.
Στην Ήπειρο ο αγωγός διέρχεται από τους Δήμους Μετσόβου, Ζαγορίου, Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Σουλίου και Ηγουμενίτσας.
Στα πλαίσια της μελέτης κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος –Ιταλίας/ Υ.Α.Φ.Α Ποσειδών Α.Ε.», οι θιγόμενοι από την διέλευση του αγωγού ιδιοκτήτες των Κοινοτήτων ΠΕΤΟΥΣΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΓΚΡΙΚΑΣ, ΨΑΚΚΑΣ, ΑΜΠΕΛΙΑΣ, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα κτηματολογικά διαγράμματα
- είτε στο Κοιν. Κατάστημα «ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ» από τις 06/07/2020 έως και 12/07/2020 και ώρα 9:00 έως 14:00
- ή στο Κατάστημα «ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕ» στην Κοινότητα ΓΚΡΙΚΑΣ στις 09/07/20 και ώρα 9:00 έως 14:00 & 10/07/20 και ώρα 9:00 έως 14:00
μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα τους (Τοπογραφικά-τίτλους ιδιοκτησίας κ.λ.π).
Για περαιτέρω διευκρινίσεις μποτούν να απευθύνονται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου (Τηλ. Επικοινωνίας: 2666360131 και 2666360124).