Παρουσιάστηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την παράκτια ζώνη της Ηπείρου, που παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα, αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για τη χωρική οργάνωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, παρουσιάστηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης με στόχο την οργανωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου. Το σενάριο που προκρίθηκε από τους μελετητές είναι το Σενάριο Ήπιας Παρέμβασης, το οποίο ισορροπεί μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αποφεύγει τις ακραίες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.

Σενάρια Ανάπτυξης

  1. Σενάριο Μηδενικό (Τάσεων): Διατήρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις. Αυτό το σενάριο προβλέπει περιορισμένες κοινωνικές και τεχνικές υποδομές, με συνέπεια να μην αντιμετωπιστούν τα προβλήματα οργάνωσης των οικισμών και η χαμηλή ποιότητα ζωής.
  2. Σενάριο Ήπιας Παρέμβασης: Προβλέπει ήπιες αλλαγές στον σχεδιασμό, με έμφαση στην ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη. Στοχεύει στη βελτίωση των κοινωνικών και τεχνικών υποδομών, προάγοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύοντας τον τουρισμό, με έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός. Το σενάριο αυτό κρίνεται ως το πιο κατάλληλο λόγω της ισορροπίας που προσφέρει ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  3. Σενάριο Έντονης Παρέμβασης: Προτείνει δραστικές αλλαγές και μεγαλύτερη παρέμβαση στη χρήση γης, με έντονη ανάπτυξη του τουρισμού και των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ενισχύει τις κοινωνικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές υποδομές, αλλά θεωρείται ότι υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, με πιθανούς κινδύνους περιβαλλοντικής φθοράς.

Προτάσεις για το Δήμο Ηγουμενίτσας

Ηγουμενίτσα: Προβλέπεται η αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα της Ηγουμενίτσας, βελτίωση της σύνδεσης με τον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τα Ιωάννινα. Στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου της πόλης ως βασικού κόμβου για τον θαλάσσιο τουρισμό και τις μεταφορές​.

Για το Δήμο Ηγουμενίτσας, οι προτάσεις επικεντρώνονται στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του παράκτιου άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα, η βελτίωση της σύνδεσης με τον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου και η προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παραλιακή σύνδεση με τη Νότια Αλβανία, καθώς και στην αξιοποίηση του ρόλου του λιμένα Ηγουμενίτσας ως βασικού κόμβου για τον τουρισμό και το εμπόριο. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία μαρίνων και αγκυροβολίων, καθώς και η επέκταση των δικτύων πεζών και ποδηλάτων.

Προτάσεις για το Δήμο Φιλιατών

Για τον Δήμο Φιλιατών, οι προτάσεις επικεντρώνονται στην προστασία και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στη γεωργική γη και τη σύνδεση με ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός. Επιπλέον, προτείνεται ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών πόρων και η ενίσχυση της παράκτιας ζώνης σύνδεσης με την Αλβανία, με σκοπό την προώθηση της τοπικής παραγωγής σε συνδυασμό με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Επιπτώσεις και Προκλήσεις

Το ΕΠΣ αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Από τη μία πλευρά, οι θετικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την προστασία ευαίσθητων περιοχών, όπως υγρότοποι και ζώνες Natura 2000, καθώς και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των οικοσυστημάτων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής τουριστικής ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα φυσικά οικοσυστήματα και να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις παραλιακές ζώνες.

Συνολικά, οι προτάσεις του ΕΠΣ επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός ισορροπημένου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο ενισχύει την τοπική οικονομία, προάγει τον τουρισμό και παράλληλα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας μια βιώσιμη μελλοντική ανάπτυξη για τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας καλεί τους πολίτες να μελετήσουν την παρουσίαση των πορισμάτων της Α΄ Ενότητας και των προτεινόμενων εναλλακτικών σεναρίων χωρικής οργάνωσης της περιοχής μελέτης του ΕΠΣ Παραλιακού Μετώπου Ηπείρου και να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στη σχετική ιστοσελίδα του YΠEN. (https://polsxedia.ypen.gov.gr/tps_details/Β153_ΕΠΣ) Το στάδιο αυτό της δημόσιας ηλεκτρονική διαβούλευσης θα διαρκέσει μόλις 5 μέρες (μέχρι 05/10/2024).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σύνολο της παρουσίασης όπως αυτή έχει βιντεοσκοπηθεί:

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Μέρος Α

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Μέρος Β