Περιφέρεια Ηπείρου: Έξι «κλειδωμένες» υποψηφιότητες και άλλες σε… αναμονή

Έξι προς το παρόν είναι οι βέβαιες υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Ηπείρου εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Εκλογές που θα διεξαχθούν στον απόηχο των πρόσφατων εθνικών και στις οποίες για πρώτη φορά τα κόμματα δίνουν τόσο μεγάλο βάρος.

Από διαφορετική το καθένα αφετηρία θέλει να κερδίσει τις Περιφέρειες ή τις εντυπώσεις των εκλογών κάτι που βάζει σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές ανάγκες ενός τόπου.

Η τελευταία εβδομάδα έφερε σημαντικές εξελίξεις στην Ήπειρο αναδεικνύοντας δύο ισχυρές υποψηφιότητες στην κεντροαριστερά.

Πρόκειται για τον Γιάννη Στέφο ο οποίος θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες και τον Στέφανο Ζούμπα που θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αφήσει στην τύχη τους τις περιφερειακές εκλογές και αυτό φαίνεται στις επιλογές που κάνει σε όλες τις περιφέρειες.

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα που ήταν δεύτερη δύναμη το 2019 στην Ήπειρο αποτελεί την βάση για την συγκρότηση του νέου σχήματος για το οποίο έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο κινείται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ακόμη και στις χειρότερες μέρες του, διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση. Ο Στέφανος Ζούμπας έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις και θα αξιοποιήσει την δουλειά και το ανθρώπινο δυναμικό της παράταξης του Δημήτρη Δημητρίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με την στήριξη του ΚΚΕ και επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα παρουσίασε ήδη τους πρώτους είκοσι υποψηφίους της για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε.. μαζική στήριξη υποψηφίων στις 13 Περιφέρειες της χώρας τις οποίες θέλει γαλάζιες το βράδυ των εκλογών. Έχοντας νωπή την εκλογική εντολή θα μπορούσε αφενός να το αποφύγει αφήνοντας στην πράξη τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν και αφετέρου να ανανεώσει το στελεχιακό της δυναμικό πράγμα που δεν το τόλμησε.

Στην περίπτωση της Ηπείρου μετέτρεψε ουσιαστικά σε εντελώς κομματική την υποψηφιότητα του Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος κατάφερνε να κατακτά εύκολες νίκες με ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Στην κεντροδεξιά όμως διαμορφώνεται ένα τοπίο που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Κεντροδεξιάς αφετηρίας είναι ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος ο οποίος ανεβάζει ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες.

Κεντροδεξιά ήταν και η αφετηρία του Σπύρου Ριζόπουλου που έκανε ντεμπούτο το 2019 και βρέθηκε στην τρίτη θέση.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος έχει παρουσιάσει από τον Μάρτιο έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων του συνδυασμού του.

Για να συμπληρωθεί πλήθος το παζλ μένουν να απαντηθούν τρία ερωτηματικά.. Αφορούν στην Αριστερή Παρέμβαση και την Ανυπότακτη Ήπειρο, που μετέχουν στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο. Και τέλος να φανεί αν τελικά θα είναι παρούσα η «Αειφόρος Ήπειρος» με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Μουτσόπουλο.