Πιτούλης: Κάθετη διαφωνία για την ενοποίηση του λιμένα με την Πάτρα

PITOYLIS1Έντονη είναι η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη στις αλλαγές που επιφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας. Όπως είναι γνωστό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ενοποιείται σε έναν οργανισμό με τα λιμάνια Κέρκυρας και Πάτρας και με έδρα την Αχαική πρωτεύουσα.

Ο κ. Πιτούλης διαφωνεί κάθετα με τον σχεδιασμό αυτό, όπως αποτυπώνεται και στην επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη και την οποία κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και όλους τους βουλευτές της Ηπείρου.

Στην επιστολή αυτή αναλύει τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την αυτονομία του λιμανιού Ηγουμενίτσας ως της βασικής πύλης σύνδεσης όχι μόνον της Ελλάδας  με την λοιπή Ευρώπη, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης  με τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μέση Ανατολή.

Ο λιμένας Ηγουμενίτσας όπως τονίζει ο κ. Πιτούλης, έχει επιλεγεί προ πολλού και όχι μόνον από Ελληνικής πλευράς, ως λιμένας  πρώτης προτεραιότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ο λιμένας Ηγουμενίτσας με την ολοκλήρωση της Εγνατίας έχει καταστεί ως ο πλέον δυναμικός με αυξητικές τάσεις, σε αντιδιαστολή με αυτό των Πατρών που παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

Αίσθηση προκαλεί η ερμηνεία που κάνει ο κ. Πιτούλης στην αναβάθμιση της Πάτρας καθώς τη συνδυάζει με πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από την περιοχή.

«Το μόνο που μέχρι σήμερα κρατά ετσιθελικά ζωντανή τη «δυναμική» του λιμένα Πατρών είναι η  παρουσία στο Εθνικό Κοινοβούλιο πολλών βουλευτών και ανέκαθεν υπουργών από την   περιοχή.

Θεωρώ ότι σε Εθνικό Επίπεδο σχεδιασμού, πρέπει  επιτέλους  τέτοιες πρακτικές να  εκλείψουν και να μην αποτελούν κριτήρια ανάπτυξης για μια περιοχή», υπογραμμίζει ο κ. Πιτούλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας ζητά την επίσπευση των έργων της δεύτερης και τρίτης φάσης και υπογραμμίζει την ανάγκη το λιμάνι να παραμείνει ανεξάρτητο.

Επίσης, σημειώνει ότι ο λιμένας Ηγουμενίτσας πρέπει να χαρακτηριστεί «αφετήριος» και όχι ενδιάμεσος σταθμός  όπως είναι μέχρι σήμερα.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Πιτούλη:

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου σας, στο οποίο παρουσιάζονται οι στρατηγικές με ορίζοντα πενταετίας για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας.

            Προτείνετε η διαχωριστική ενοποίηση των Λιμένων Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας στον λιμένα Πατρών. Μία ενοποίηση που ουδόλως συνάδει με την λειτουργία και τις προοπτικές  τουλάχιστον του Λιμένα Ηγουμενίτσας με αυτόν της Πάτρας.

            Το ίδιο το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δέχεται και μνημονεύει, ότι ο λιμένας  Ηγουμενίτσας καθίσταται πύλη σύνδεσης όχι μόνον της Ελλάδας  με την λοιπή Ευρώπη, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης  με τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μέση Ανατολή.

Ο λιμένας Ηγουμενίτσας έχει επιλεγεί προ πολλού και όχι μόνον από Ελληνικής πλευράς, ως λιμένας  πρώτης προτεραιότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ο λιμένας Ηγουμενίτσας με την ολοκλήρωση της Εγνατίας έχει καταστεί ως ο πλέον δυναμικός με αυξητικές τάσεις, σε αντιδιαστολή με αυτό των Πατρών που παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.

             Το μόνο που μέχρι σήμερα κρατά ετσιθελικά ζωντανή τη «δυναμική» του λιμένα Πατρών είναι η  παρουσία στο Εθνικό Κοινοβούλιο πολλών βουλευτών και ανέκαθεν υπουργών από την   περιοχή.

Θεωρώ ότι σε Εθνικό Επίπεδο σχεδιασμού, πρέπει  επιτέλους  τέτοιες πρακτικές να  εκλείψουν και να μην αποτελούν κριτήρια ανάπτυξης για μια περιοχή.

Ο λιμένας Ηγουμενίτσας με την δυναμική του, οφείλει ιδιαίτερης προσοχής. Χρειάζεται  επίσπευση των έργων ολοκλήρωσης (Β΄ και Γ΄  φάσης) ώστε  με τον σχεδιασμό για το Εμπορευματικό Κέντρο (που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από προγράμματα συνεργασίας με Ιταλία), με την ολοκλήρωση της Παραϊόνιας οδού που θα το συνδέει με την Δυτική Ελλάδα σε ελάχιστο χρόνο, καθίσταται πρώτος σταθμός και προορισμός τόσο  τουριστικός αλλά και εμπορικός.

Όλα τα ανωτέρω αναδεικνύουν ότι ο λιμένας Ηγουμενίτσας, αλλά και  σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, πρέπει να είναι ανεξάρτητος και να μην γίνει δορυφόρος με την  διοικητική  συγχώνευση σε αυτόν της Πάτρας, ο οποίος αναδεικνύει τελείως διαφορετική εξέλιξη.

Επίσης, επιτέλους ο λιμένας Ηγουμενίτσας πρέπει να χαρακτηριστεί «αφετήριος» και όχι ενδιάμεσος σταθμός  όπως είναι μέχρι σήμερα.

Ο συνδυασμός όλων των αναφερθέντων και η δυνατότητα συνεργασίας  του λιμένα  Ηγουμενίτσας, με αυτούς του Βόλου και Θεσσαλονίκης καθιστούν αυτόν Διευρωπαϊκό κόμβο μεταφορών πρώτης προτεραιότητας, στόχευση που από την δημιουργία του υπήρχε και γι αυτό τον λόγο εντάχθηκαν  και υλοποιούνται όλα τα έργα αναβάθμισής του.  

Γνωρίζοντας τον άνθρωπο, θεωρώ  ότι η τύχη της παρούσας δεν θα είναι άλλης μια επιστολής, αλλά θα την μελετήσετε με μεγάλη προσοχή ώστε η αυτάρκεια και αυτοδιοίκηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας να παραμείνει ως έχει.

Παραμένω στην  διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες.