Άρθρο παρέμβαση στις Δημοτικές εκλογές της Ηγουμενίτσας, δημοσίευσε ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, με θέμα την εκλογή νέας Δημοτικής Αρχής. Το πλήρες κείμενο που απέστειλε στα ΜΜΕ του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου αναφέρει:
Καταρχάς, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας αποφάσισε σε αυτές τις εκλογές να μην απευθύνει ερωτήματα στους υποψήφιους δημάρχους, διότι αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις είναι εύκολο να μη υλοποιούνται, έστω κι αν εκτίθενται δημόσια – για όποιον δυσπιστεί, έχουμε στο αρχείο μας τις τότε απαντήσεις του απερχόμενου δημάρχου.
Στο δια ταύτα, οι ερχόμενες εκλογές συμπίπτουν με την ουσιαστική, πλέον, εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη», που ξεπερνά τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και φτάνει στις οικονομικές.
«Μεταρρυθμίσεις» που προϋποθέτουν, πρώτον, την ύπαρξη οικονομικού «διευθυντηρίου» για τους δήμους και δεύτερον την κατάργηση κάθε κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, ο κάθε δήμος θα πρέπει να επιτυγχάνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, σαν ανώνυμη εταιρεία, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα έσοδα, φυσικά σε βάρος των κοινωνικών δομών και όποιων υπηρεσιών δεν είναι κερδοφόρες. Επομένως, βαθμιαία, θα ιδιωτικοποιείται, κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει ήδη, στις μέρες της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Κι οι άνωθεν πιέσεις για ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας ή για συναίνεση της δημοτικής αρχής στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα εντείνονται.
Αυτή θα είναι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο αυριανός δήμαρχος. Κι όχι, μόνο. Θα έχει να αντιμετωπίσει διαρκή και χρονίζοντα τοπικά προβλήματα και ζητήματα, που κρατούν την πόλη μακριά από την ανάπτυξη, την καθιστούν απάνθρωπη κι οδηγούν τους πολίτες στην αποδοκιμασία και την αποχή από τα κοινά.
Για όλα τα παραπάνω, χρειάζονται καθαρές θέσεις.
Πως, άραγε, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της η επόμενη δημοτική αρχή, με την κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται διαρκώς, ως την οριστική κατάργησή της; με τους οφειλόμενους πόρους από το κράτος, που δεν πρόκειται να αποδοθούν ποτέ; με τα χρέη των τραπεζικών δανεισμών; πως; μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων; Έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για την ουσιαστική εισροή τέτοιων πόρων, από τα επιτελεία των παρατάξεων;
Με ποιους πόρους θα γίνει κοινωνική πολιτική, πως θα στηριχθούν οι δομές; Πως θα εφαρμοστούν τα σχέδια περί πολιτισμού;
Αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων για προσφορά στην πόλη, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο, αν αυτή θα γίνει με όρους αμυντικής διαχείρισης της μιζέριας ή με όρους διεκδίκησης μιας καλύτερης μοίρας του τόπου και των πολιτών του. Διεκδίκησης, που θα φτάνει έως τη ρήξη με αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, όταν στρέφονται κατά των δημοτών, με την έννοια, του συνόλου.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή που να λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Που τα στοιχειώδη θα είναι αυτονόητα. Δηλαδή, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου να είναι καθαροί. Οι κάδοι απορριμμάτων να αδειάζονται και να πλένονται. Να υπάρχει επαρκής φωτισμός σε κάθε γειτονιά. Το οδόστρωμα να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Να δικαιώνεται όποιος πολίτης ή φορέας προσφεύγει στο Δήμο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα κι όχι να χλευάζεται. Να μη εξετάζεται το δίκιο των πολιτών με βάση την εκλογική τους επιρροή, αλλά με βάση τους κανονισμούς και τους νόμους.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή, αρωγό στον βαλλόμενο πολίτη. Με απαλλαγή των δημοτικών τελών σε κάθε φτωχή οικογένεια. Με ουσιαστική αντίδραση κι ανυπακοή ενάντια στις ανάλγητες κυβερνητικές αποφάσεις – χαράτσια, διακοπές ηλεκτροδότησης, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων κι ό,τι άλλο προκύψει – ακόμη και με προσωπικό κόστος των αιρετών. Με ύπαρξη δομών αλληλεγγύης, στο μοντέλο της συμμετοχής και προσφοράς κι όχι της ελεημοσύνης.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή που θα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να λύσει χρονίζοντα προβλήματα. Και θα πρέπει να το δείξει από τον πρώτο χρόνο της θητείας της, υποκείμενη σε σκληρή κριτική, αν τα «ξεχάσει». Να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που καθιστά το κέντρο της πόλης, απροσπέλαστο κι ιδιαίτερα το θέμα του παρκαρίσματος των οχημάτων. Να δημιουργήσει Περιφερειακό δρόμο. Να προχωρήσει στα αναγκαία έργα ώστε η πόλη να μην πλημμυρίσει ξανά. Να φτιαχτεί ο κόμβος της Νέας Σελεύκειας, τα επαρχιακά δίκτυα, η σύνδεση με το Μαυρομάτι και άλλα.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή, που θα αποδεικνύει ότι σέβεται την ηθική διάσταση της εξουσίας. Που δεν θα επιτρέψει σε κανένα μέλος δημοτικού ή τοπικού συμβουλίου να αναλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα αναθέσεις έργων του δήμου.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή που θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει πολιτιστικά τον τόπο. Κι αυτό είναι το πιο εύκολο. Εξάλλου, η δημοτική πολιτιστική ανυπαρξία της Ηγουμενίτσας – συγκρινόμενη έστω και με όμορους νομούς – είναι σημείο αναφοράς.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή που θα μας πει την αλήθεια για το πώς θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα του δήμου και τότε πρέπει να προσφύγει σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, δεσμευόμενη από τους πολίτες και τις λαϊκές συνελεύσεις. Δημοτική αρχή που δεν θα ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες της, εκχωρώντας τα δημοτικά τέλη στον κάθε ιδιώτη ή τη δημοτική περιουσία.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή που θα ξανά διεκδικήσει βιώσιμα, ελκυστικά και αναπτυξιακά τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου και δεν θα «σέρνεται» πειθήνια, πίσω από υπουργικές αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις.
Η πόλη χρειάζεται δημοτική αρχή με αταλάντευτο όραμα ανάπτυξης. Μόνο που η ανάπτυξη της πόλης συγκρούεται με το «όραμα» της συγκυβέρνησης για την πόλη.
Θα διεκδικήσει και πως, τη χερσαία ζώνη του ΟΛΗΓ;
θα περιορίσει τον ΟΛΗΓ στα όρια του νέου λιμένα και πως;
θα περιορίσει την περιβαλλοντική μόλυνση από τα καράβια και την κάθε είδους ιδιωτική «επένδυση» και πως;
θα λάβει ανταποδοτικά οφέλη από τον ΟΛΗΓ και πως;
θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και πως;
θα ενώσει το λιμάνι με το κέντρο της πόλης και πως;
θα αξιοποιήσει και αναπτύξει την κρουαζιέρα και πως;
θα καταστήσει την Ηγουμενίτσα τουριστικό προορισμό και πως;
θα ενοποιήσει τη φυσική ομορφιά της περιοχής με τους αρχαιολογικούς χώρους και πως;
θα αναπτύξει το Δρέπανο και τα παράλια της πόλης προς όφελος του τόπου και πως;
Η επόμενη δημοτική αρχή θα διοικήσει την πόλη για πέντε χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια ίσως συμβούν κοσμογονικές αλλαγές στη χώρα. Σε τοπικό επίπεδο, είτε θα είναι μια ευκαιρία για μεγάλες ρήξεις και αλλαγές προς όφελος των πολλών είτε θα είναι μια μαύρη περίοδος οριστικής απαξίωσης κι «αφανισμού» κάθε προοπτικής της πόλης.
Ευχόμενοι «καλή επιτυχία» στους υποψήφιους δημάρχους, δεν τους καλούμε να απαντήσουν, τους καλούμε να αναλογιστούν, πως αυτή η θητεία είναι η κρισιμότερη για τον χαρακτήρα και το μέλλον της πόλης μας. Και πως το «φορτίο» που αναλαμβάνουν είναι πολύ βαρύ.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ