Πολιτικά… μποφόρ για 3 λιμάνια

Ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτηρίζουν Σταϊκούρας και Πλακιωτάκης το ενδιαφέρον ισχυρών ξένων και ελληνικών ομίλων για Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα ● Μεθοδεύσεις που βαφτίζουν το ξεπούλημα αξιοποίηση καταλογίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη φάση για την αξιοποίηση των τριών λιμανιών της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα) ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας, οι επενδυτές κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών στους Οργανισμούς Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και για την υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Στη συνέχεια οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τις προσφορές και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο Ταμείο για το ποιοι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης της διαδικασίας, ακολούθησε κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Πλακιωτάκη με την οποία εκφράζουν την ικανοποίησή τους λέγοντας ότι «σε διάστημα μόλις δυο εβδομάδων, και παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί, παγκοσμίως, η υγειονομική κρίση, ισχυροί διεθνείς και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν, με τη συμμετοχή τους στους τρεις παραπάνω διαγωνισμούς, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στις δυνατότητες των συγκεκριμένων, κομβικής σημασίας, λιμανιών της χώρας, αλλά και, ευρύτερα, στις προοπτικές της οικονομίας μας».

Παράλληλα, ο Γ. Πλακιωτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, υποστήριξε ότι ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας έχει ήδη υποβάλει σχετικά αιτήματα επανακαθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου να επανακαθορισθεί η Ζώνη Λιμένα. Ετσι, τα τμήματα της Ζώνης που θα αποχαρακτηρισθούν θα περιέλθουν και πάλι στο ελληνικό δημόσιο και θα μπορέσουν να αποδοθούν στον δήμο της πόλης.about:blank

Αμεση ήταν η παρέμβαση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυο υπουργών «διθυραμβικές», έκανε λόγο για «ξεπούλημα των Οργανισμών Λιμένων», ενώ την ανταπόκριση των ιδιωτικών συμφερόντων την χαρακτήρισε δεδομένη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν βέβαιο ότι ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι δεν θα άφηναν μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη, αφού:

■ Η κρίση της πανδημίας έχει οδηγήσει στην υποτίμηση της πραγματικής αξίας των λιμανιών διεθνώς, άρα θα έχουν την ευκαιρία να τα αποκτήσουν καταβάλλοντας το ελάχιστο τίμημα.

■ Δεν συνοδεύεται από καμία υποχρέωση πραγματοποίησης επενδύσεων, που θα δώσουν πραγματική αναπτυξιακή προοπτική στα λιμάνια της χώρας.

■ Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εξαγοράσουν μαζί με το λιμάνι και τη Λιμενική Αρχή (Port Authority), σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και έτσι να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο από το Δημόσιο.

Επισήμανε ότι αυτό που δεν λέει καθαρά η κυβέρνηση είναι ότι αν ευοδωθούν τα συγκεκριμένα «deals» τα οποία δημιουργούν ιδιωτικά μονοπώλια, χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Χαμένη, όμως, θα βγει και η εθνική οικονομία από την απώλεια των σημαντικών αναπτυξιακών ευκαιριών για τα λιμάνια, που επιβάλλουν οι πρωτοφανείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο κυβερνητικές μεθοδεύσεις, οι οποίες βαφτίζουν το ξεπούλημα «αξιοποίηση» και «ευκαιρία».

πηγή: efsyn.gr