ΚΚΕ: H πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα “στέγνωσε” την Δημοτική Ενότητα Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Είναι απαράδεκτο στον 21 αιώνα στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε) Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας να μένουν τα σπίτια για πολλές μέρες χωρίς νερό και η ποσότητα νερού να είναι ανεπαρκής στα υπόλοιπα. “Στέγνωσε” η Δ.Ε Πέρδικας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και με υψηλές θερμοκρασίες, με την πανδημία να είναι σε εξέλιξη, ενώ υπάρχει σήμερα η τεχνολογία-τεχνογνωσία που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δημιουργίας αλάτων και άλλα.
Οι κάτοικοι της Πέρδικας πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή τη βαρβαρότητα απαιτώντας τα στοιχειώδη στον 21ο αιώνα, που τα στερούνται στο όνομα του “κόστους”. Να μην αποδεχτούν την πολιτική που έχει μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα με αποτέλεσμα την πολυήμερη ταλαιπωρία όταν συμβαίνουν διακοπές νερού, την έλλειψη προσωπικού και τα αποψιλωμένα συνεργεία αποκατάστασης της ύδρευσης, την παλαιότητα του δικτύου, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, τα πανάκριβα τιμολόγια.
Μια πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που “πίνουν νερό” στο όνομα της ΕΕ και την πολιτική της στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Συμφωνούν επί της ουσίας με ένα πλαίσιο διαχείρισης, στη λογική της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, υλοποιώντας κατά γράμμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ και έχουν μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ απαιτεί:
- Άμεση παρέμβαση για το πρόβλημα έλλειψης νερού με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση.
- Να τροφοδοτηθούν άμεσα με ευθύνη του δήμου και χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση τα σπίτια με νερό.
- Να απαλλαγούν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά από τα δημοτικά τέλη για όσες μέρες το νερό είναι κομμένο ή σε περιοχές με σταθερά μικρή πίεση.
- Να στελεχωθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Η, με απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να μην είναι κριτήριο η ανταποδοτική λειτουργία της επιχείρησης.
- Να γίνονται επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών και των σχολείων.
- Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανένα άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
- Να δοθεί προτεραιότητα, ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες, στη λαϊκή κατανάλωση και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.
- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
- Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Καλούμε το λαό της Πέρδικας να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την άθλια κατάσταση. Να στρατευτεί μαζί με το ΚΚΕ, να οργανώσει τον αγώνα του μέσα από τα Συνδικάτα και τους συλλογικούς φορείς βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων που υλοποιούν και συνδιαμορφώνουν την αντιλαϊκή πολιτική υδάτων της ΕΕ, που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες.
Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, πέρα από κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα και θα διαχειρίζεται μέσα από ένα ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μ.Κάτσης: «Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης στην Πέρδικα»
Στη Βουλή φέρνει το θέμα των συνεχών διακοπών νερού στην Πέρδικα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Με την Ερώτησή του, ο Μάριος Κάτσης ζητά άμεση ένταξη του έργου αντικατάστασης του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, “Αντώνης Τρίτσης” – πρώην “ΦιλόΔημος”, Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο). Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει έτοιμη μελέτη και απομένει η ενεργοποίηση της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ένταξή του.
Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά:
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις συνεχείς και μεγάλης διάρκειας διακοπές νερού στην Πέρδικα, που ταλαιπωρεί χειμώνα-καλοκαίρι τους κατοίκους της. Σε μια τουριστική περιοχή εν μέσω, μάλιστα, μιας τουριστικής περιόδου που συνοδεύεται από βαθιά κρίση του κλάδου. Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη περιοχή, με μεγάλη σημασία για οικονομία του τόπου μας, να περιμένει αφίξεις επισκεπτών, με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να μην ξέρουν αν θα έχουν ξαφνικές διακοπές υδροδότησης. Πόσο μάλλον, όταν το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης έχει έτοιμη μελέτη και απομένει η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ τέτοια έργα έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας από τον “ΦιλόΔημο”, το εργαλείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ανάσες στην τοπική αυτοδιοίκηση με την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομής που ήταν ξεχασμένα για δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο στην Ελλάδα του 2021 οι κάτοικοι να αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό. Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητώ η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθεί, ξεκινήσει και ολοκληρωθεί το έργο. Μια κυβέρνηση που σχεδιάζει να αφήσει εκτός του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τη Θεσπρωτία από έργα περιβαλλοντικής σημασίας σαν και αυτό, τα οποία η Ευρώπη προωθεί, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του αγνοεί, προκειμένου να κατευθύνει τα χρήματα σε τομείς και δράσεις που θα ωφελήσουν τα μεγάλα φιλικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα, αφήνοντας τον Λαό στο έλεος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του Μάριου Κάτση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εσωτερικών
- Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Πέρδικας Θεσπρωτίας εν μέσω τουριστικής περιόδου»
Στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας, η οποία παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία, εδώ και χρόνια, εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής μένουν συνεχώς χωρίς υδροδότηση για μεγάλο διάστημα, λόγω βλαβών στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου της περιοχής, παρόλο που η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει αναστατώσει τους τοπικούς κατοίκους και επαγγελματίες, των οποίων η υπομονή έχει εξαντληθεί. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι οι διακοπές στην υδροδότηση, εκτός των άλλων, έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες βλάβες, τόσο σε οικιακές, όσο και σε επαγγελματικές ηλεκτρικές και υδραυλικές συσκευές, γεγονός που προκαλεί πλήγμα, ιδίως στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η αντικατάσταση απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης ήταν μια από τις σημαντικότερες δράσεις που χρηματοδότησε το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (νυν «Αντώνης Τρίτσης»). Στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημος» εντάχθηκε πλήθος σχετικών αναπτυξιακών έργων εκσυγχρονισμού υποδομών ανά την Επικράτεια. Δυστυχώς, παρά τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα ύδρευσης στην Πέρδικα, το μελετητικά ώριμο έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου της δεν έχει μέχρι σήμερα ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).
Η πρόσφατη εξέλιξη με την κατάθεση σχετικής εξώδικης διαμαρτυρίας και αναφοράς της Επιτροπής Κατοίκων και Επαγγελματιών Πέρδικας προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (Δ.Ε.Υ.Α.Η), φέρνει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, καθώς απαιτείται η άμεση ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό εργαλείο.
Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμος πόρος και η πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα, καθώς και κρίσιμο παράγοντα δημόσιας Υγείας.
Επειδή οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας συνεχίζουν να χρεώνονται για υπηρεσίες ύδρευσης που δεν απολαμβάνουν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Πρόκειται να ενταχθεί άμεσα σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, «Αντώνης Τρίτσης», Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλο) το μελετητικά ώριμο έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας Θεσπρωτίας.
- Προτίθεται η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία έχει τεθεί υπόψιν η μελέτη του έργου, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότησή του, σε περίπτωση που δεν ενταχθεί άμεσα σε κάποιο από τα παραπάνω εργαλεία;
Ο ερωτών βουλευτής Κάτσης Μάριος
Γιάννης Γόγολος: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
Το πρόβλημα με τις διακοπές της υδροδότησης στην Πέρδικα έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κοινότητας –που όπως είναι γνωστό το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται– ταλαιπωρούνται και διαμαρτύρονται δίκαια, γιατί δεν βλέπουν «φως στον ορίζοντα».
Οι προσπάθειες του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ είναι φιλότιμες, αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει σαφής και σωστή στόχευση από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΥΑΗ.
Σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην εξέταση όλων των εναλλακτικών λύσεων και στην επιλογή της πλέον κατάλληλης για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, διατυπώνουμε την εξής πρόταση, μετά από συζητήσεις με επαγγελματίες του τομέα:
Να αντικατασταθεί συνολικά ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Πέρδικας, από τη δεξαμενή έως τη βασική διακλάδωση.
Η πρόταση αυτή διατυπώνεται μετά από τη διάγνωση του προβλήματος, το αποτέλεσμα της οποίας δείχνει αναμφισβήτητα ότι το βασικό πρόβλημα είναι η μείωση της χωρητικότητας του κύριου αγωγού, λόγω της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας αλάτων στα εσωτερικά τοιχώματά του.
Αν δεν αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα αυτό, καμία άλλη παρέμβαση στο δευτερεύων δίκτυο δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΗ για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της διαδικασίας συνεχούς μέτρησης του ΡΗ του νερού, πρέπει να εφαρμοστεί αλλά από μόνη της δεν προσφέρει αποτελεσματική λύση.
Πρώτον, γιατί δεν λύνει το βασικό πρόβλημα και δεύτερον γιατί δεν απαντά στο ερώτημα: Και τι θα γίνεται όταν διαπιστώνεται αύξηση του ΡΗ; Πάλι θα υπάρχουν αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα;
Η πρόταση αυτή έχει νόημα μόνο ως συμπληρωματική της βασικής πρότασης που είναι η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού.
Με την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού, θα διασφαλιστεί τουλάχιστον η επαρκής παροχή ύδατος στο δευτερεύων δίκτυο, το οποίο φυσικά έχει και αυτό προβλήματα λόγω των αλάτων.
Αλλά αν διοχετεύεται στο δίκτυο αυτό επαρκής ποσότητα ύδατος από τον κεντρικό αγωγό, τα προβλήματα υδροδότησης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βεβαίως δεν θα εξαλειφθούν, αλλά θα μειωθούν σημαντικά.
Θα καταστούν δε διαχειρίσιμα, με μία λελογισμένη χρήση και έναν σωστό προγραμματισμό κατανάλωσης.
Η αντικατάσταση του κύριου δικτύου να γίνει με την τοποθέτηση νέου σωλήνα ακριβώς δίπλα από τον υπάρχοντα και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες να ενεργοποιηθεί ο νέος σωλήνας (μέθοδος by pass).
Με τον τρόπο αυτό δεν θα διακοπεί η παροχή ύδατος στον υπάρχοντα αγωγό κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.
Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να εξεταστεί και η δημιουργία μιας νέας δεξαμενής μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Προφανώς θα υπάρχει πάντα ανάγκη σημειακών παρεμβάσεων στο δευτερεύων δίκτυο και για το λόγο αυτό, πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεχής παρουσία συνεργείων της ΔΕΥΑΗ στην Κοινότητα.
Όπως επίσης υπάρχει ανάγκη για την τοποθέτηση βανών στις κυριότερες διακλαδώσεις του δευτερεύοντος δικτύου, ώστε όταν παρουσιάζεται βλάβη σε έναν τομέα και υπάρχει επέμβαση για την αποκατάστασή της, να μην διακόπτεται αναγκαστικά η υδροδότηση και σε άλλους τομείς.
Ως δημοτική αντιπολίτευση δεν έχουμε θεσμικά τη δυνατότητα εκπόνησης μελέτης για τον ακριβή καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και του προϋπολογισμού της παρέμβασης της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού.
Πολύ περισσότερο δεν συνδιοικούμε τη ΔΕΥΑΗ όπως προκλητικά ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ ο Πρόεδρος του Διοικ. Συμβουλίου της Επιχείρησης, επειδή συμμετέχουν δύο εκπρόσωποί μας στο όργανο αυτό.
Η ΔΕΥΑΗ έχει διοίκηση και σαφή πλειοψηφία στο Διοικητικό της Συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τη Δημοτική Αρχή.
Βέβαια, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου, το Διοικ. Συμβούλιο έχει ουσιαστικά να συνεδριάσει πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη συνεδριάσεις, έχουν αντικατασταθεί αυθαίρετα με τη μέθοδο της δια περιφοράς λήψης αποφάσεων.
Αλλά ο τρόπος διοίκησης της ΔΕΥΑΗ, είναι μία μεγάλη και αμαρτωλή υπόθεση, στην οποία θα επανέλθουμε σύντομα.
Από την εμπειρία των συνεργατών μας στο σχεδιασμό και την εκτέλεση δημόσιων τεχνικών έργων και από σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε, συνυπολογίζοντας τα αναγκαία υλικά και τον απαιτούμενο χρόνο εκτέλεσης, εκτιμούμε ότι το κόστος του έργου δεν είναι απαγορευτικό, όταν μάλιστα υφίσταται επείγουσα και άμεση ανάγκη παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος, που σχετίζεται – μεταξύ άλλων – και με την προστασία της δημόσιας υγείας, σε μια χρονική περίοδο όπου υπάρχουν οι γνωστοί κίνδυνοι.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΗ έχει την ευθύνη να εξετάσει την πρόταση, να μελετήσει την εφαρμογή της και να προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης.
Σε κάθε περίπτωση αν έχει άλλη συνολική και βιώσιμη εναλλακτική λύση (πέραν από αυτή που αφορά στην μέτρηση του ΡΗ), ας μας την πει και το κυριότερο να την εφαρμόσει τώρα.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πέρδικάς δεν ανέχονται άλλη αδράνεια και αναβλητικότητα.
Και φυσικά, πρέπει χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση να επισπευσθεί η εκπόνηση μελέτης για την συνολική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Πέρδικας, ώστε να υπάρχει ωριμότητα για την υλοποίηση (ολική ή μερική) του έργου με την ένταξή του σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, με τη σωστή βεβαίως προτεραιότητα αναγκών: από το κέντρο προς την περιφέρεια του δικτύου και όχι το αντίθετο όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.