Πολιτική κόντρα για το μουσικό γυμνάσιο

Πολιτική κόντρα ξέσπασε με αφορμή τη στέγαση των Λυκειακών τάξεων του Μουσικού Ηγουμενίτσας, πρόβλημα που – ενδεχομένως – θα βρει μπροστά της η νέα Δημοτική Αρχή και θα κληθεί να βρει ουσιαστική λύση.

Από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε πρόταση για την ίδρυση κατά τη νέα σχολική χρονιά της πρώτης Λυκειακής Τάξης για την οποία έπρεπε να γνωμοδοτήσει ο Δήμος.

Και κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε, ότι οι υφιστάμενες κτιριακές υποδομές που φιλοξενούν το Μουσικό Γυμνάσιο δεν επαρκούν για την ανάπτυξη του Μουσικού Σχολείου.

Το Μουσικό Γυμνάσιο που ιδρύθηκε μετά από αίτημα του Δήμου πριν από μία τριετία λειτουργεί στη Μαζαρακιά και έχει σήμερα 69 συνολικά μαθητές.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος πρότεινε οι Λυκειακές τάξεις να λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου – Λυκείου Μαργαριτίου αγνοώντας όμως ότι εκ του νόμου τα Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια πρέπει να λειτουργούν στο ίδιο συγκρότημα και υπό την ίδια διεύθυνση.

Τελικά, ο Δήμος συμφώνησε με την ίδρυση της Λυκειακής τάξης αφήνοντας όμως να εννοηθεί, ότι οι κτιριακές υποδομές δεν αρκούν…

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, με εκτενή ανακοίνωση τοποθετείται ο Διευθυντής του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και κάνει λόγο για “άγνοια και μικροσυμφέροντα στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννης Γεωργίου η Διεύθυνση του σχολείου ετοίμασε τον φάκελο για την ίδρυση λυκειακών τάξεων προς την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η οποία προχώρησε στον επιτόπιο έλεγχο και πιστοποίησε ότι το σχολείο διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας γενικών μαθημάτων, έξι αίθουσες διδασκαλίας-εργαστήρια ατομικών μουσικών μαθημάτων, γηπεδικές εγκαταστάσεις μπάσκετ, βόλλεϋ, τένις και ποδοσφαίρου εντός του αύλειου χώρου έκτασης 10 στρεμμάτων, γνωμοδότησε θετικά, διαβίβασε το αίτημα στο ΥΠΑΙΘΑ και ζήτησε την ανάληψη των λειτουργικών δαπανών από το δήμο Ηγουμενίτσας (ένα διαδικαστικό θέμα διάρκειας ενός λεπτού).

Ο Διευθυντής του Μουσικού αποδίδει ευθύνες στον απερχόμενο δήμαρχο για το θέμα που προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι ισχυρίστηκε ψευδώς πως δεν επαρκούν οι αίθουσες για τις λυκειακές τάξεις.

«Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος παντελώς ανίδεος (;) ως προς την εκπαιδευτική νομοθεσία που ορίζει ότι τα Μουσικά Σχολεία με τις Γυμνασιακές και Λυκειακές τάξεις είναι ενιαία και αδιαίρετη σχολική μονάδα πρότεινε οι Λυκειακές τάξεις να ιδρυθούν σε άλλη περιοχή 15 Km εκτός της έδρας του σχολείου (!) στα σύνορα σχεδόν με το νομό Πρέβεζας, με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη περιοχή φθίνει και πρέπει να ενισχυθεί (!) και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δεν υπάρχουν αίθουσες στην έδρα του σχολείου. Η παρέμβαση του Διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου στο εν λόγω δημοτικό συμβούλιο ήταν καταλυτική, μαζί με την πλειοψηφία των δημοτικών Συμβούλων, ανέτρεψε την αρχική εισήγηση του απερχόμενου Δημάρχου και εν τέλει η ανάληψη των δαπανών ψηφίστηκε ομόφωνα».

Ο Διευθυντής του σχολείου σημειώνει ότι οι ανάγκες του σχολείου σε υλικοτεχνική – κτιριακή υποδομή δεν είναι αμελητέες και τονίζει ότι η δημόσια δέσμευση του νέου δημάρχου για πλήρη στήριξή του δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας για την εξέλιξη του σχολείου.

«Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας στα λίγα χρόνια λειτουργίας του με την επιδραστικότητα στα παιδαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα της Θεσπρωτίας αναδεικνύοντας ένα διαφοροποιημένο μοντέλο Παιδείας, κατέκτησε την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας όπως αποδεικνύεται και από την μεγάλη συμμετοχή, κάθε χρόνο, στην διαδικασία εισαγωγής στην Α΄τάξη Γυμνασίου. Το γεγονός αυτό διατάραξε καθιερωμένα μικροσυμφέροντα που εκπροσωπήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τον κ. Λώλο, από συγκεκριμένους Αντιδημάρχους και λίγους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανατρέψουν τη μέχρι σήμερα πορεία του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας» καταλήγει η ανακοίνωση.