Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Ηπείρου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Angelika Pallas, στην Ηγουμενίτσα, με θέμα:
«Συνέργειες και συνεργασίες στη λιμενική κοινότητα:
Νέα πληροφορικά συστήματα και επιστημονικές εξελίξεις».
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Έργου APC, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IPA ADRIATIC και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Έργου καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών που αναπτύχθηκαν.
Παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας Σωτήριος Βλάχος, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που εμπλέκονται στο έργο. Χαιρετισμό απηύθηνε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Ηπείρου, Καθηγητής Σωτήριος Κανδρέλης, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ ΑΕ, κ. Βασίλειος Κ. Διαμάντης.
Πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές παρουσιάσεις από τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Δημήτριο Τσαμπούλα, τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου φορέα κ. Αθανάσιο Μπαλλή, τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Χρυσόστομο Στύλιο, και τον Διευθυντή Ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ κ. Κωνσταντίνο Γκρίνια, οι οποίες κάλυψαν πλήρως την τεχνική και επιστημονική διάσταση του έργου.
Τέλος υπήρξε αναλυτική παρουσίαση των εφαρμογών λογισμικού που αναπτύχθηκαν για τον Οργανισμό Λιμένα Βενετίας, τον αντίστοιχο οργανισμό του Ploce και τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και της λειτουργικότητας αυτών, προκειμένου να τονισθεί με ρεαλιστικό τρόπο η κάλυψη των αναγκών που υλοποιείται μέσω του έργου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε. κ. Βασίλειος Διαμάντης ανέφερε:
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας ημερίδα, με θέμα τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της λιμενικής κοινότητας.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή και τις λειτουργίες της πόλης και την οικονομική της ανάπτυξη.
Ακόμα περισσότερο είναι συνδεδεμένος με τη λιμενική κοινότητα η οποία δραστηριοποιείται, συνεισφέρει και λειτουργεί γύρω από το λιμάνι.
Το Λιμεναρχείο, το τελωνείο, οι ναυτιλιακοί πράκτορες, οι μεταφορικές εταιρείες, είναι όλοι συνεργάτες μας.
Η ημερίδα μας σήμερα, έχει ως σκοπό να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους η ανταλλαγή της πληροφορίας, ανάμεσα στους διάφορους εμπλεκόμενους φορείς που παρέχουν λιμενικές υπηρεσίες θα γίνει γρηγορότερη, εγκυρότερη, μειώνοντας ταυτόχρονα το διαχειριστικό κόστος.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένας από τους σημαντικότερους συγκοινωνιακούς κόμβους της Ευρώπης και ως τέτοιο, οφείλει και προσπαθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις – και τις τεχνολογικές – με στόχο να παραμένει ανταγωνιστικό και να βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του τόσο προς τους συνεργάτες του, όσο και προς το επιβατικό κοινό.
Αποτελεί την κύρια Δυτική θαλάσσια πύλη της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των Νοτίων Βαλκανίων στην Δυτική Ευρώπη.
Εξυπηρετεί την εμπορευματική κίνηση της Βορείου Ελλάδος και των Νοτίων Βαλκανίων καθώς και των χώρων της Μέσης Ανατολής.
Η ετήσια διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του λιμανιού κυμαίνεται στους 2εκ. τόνους, μέσω φορτηγών διεθνών μεταφορών.
Είναι η αφετηρία της Εγνατίας Οδού, η οποία ουσιαστικά αρχίζει μέσα από το λιμάνι και αποτελεί το άρμα ανάπτυξης των διεθνών μεταφορών στην Νότια Βαλκανική και κατ’ επέκταση στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ασία.
Στα πλαίσια των στόχων του ο Ο.Λ.ΗΓ επικεντρώνεται στην αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των στρατηγικών του επιδιώξεων.
Η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης νέων ακτοπλοϊκών δρομολογίων με άλλα λιμάνια της Αδριατικής, των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου, η βελτιστοποίηση της υπάρχουσας μεταφοράς επιβατών και αγαθών, η δημιουργία ενός κοινού συνόλου διαδικασιών με άλλα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η γενικότερη προώθηση τουριστικών ρευμάτων μεταξύ των ενδιαφερομένων περιοχών, είναι μόνο μερικοί από τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.
Στοίχημα για μας αποτελεί η ενδυνάμωση της κρουαζιέρας στην περιοχή μας, μιας δραστηριότητας που θα τοποθετήσει το λιμάνι μας στον παγκόσμιο χάρτη προορισμών με όλες τις θετικές επιπτώσεις για την πόλη μας αλλά και την Ήπειρο γενικότερα.
Μεγάλος στόχος είναι και η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή μας, ένα έργα που θα σηματοδοτήσει μια νέα «άνοιξη» για τη μεταφορική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
Όλους αυτούς τους στόχους προσπαθούμε να εκπληρώσουμε, αναζητώντας εταίρους, συνεργάτες, δικτυώνοντας τον οργανισμό μας με άλλα λιμάνια και στηριζόμενοι στην ουσιαστική συμβολή και συνεργασία της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.
Σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους οι εταίροι μας από το Λιμάνι της Βενετίας, το λιμάνι του Ploce (Πλόσε) στην Κροατία, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Ηπείρου, για την παρουσίαση ενός κοινού έργου, ενός ενιαίου παραθύρου, από το οποίο ελπίζουμε πως θα ατενίζουμε με αισιοδοξία τις ευκαιρίες που διανοίγονται.
Με τις σκέψεις αυτές, σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα για το έργο APC και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της.