Η κ. Κωνσταντοπούλου εξήρε τους χειρισμούς του κ. Παυλόπουλου στα γεγονότα του 2008, κατά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δώσει ένα νέο νόημα στον θεσμό του Προέδρου.
Επίσης, δήλωσε βέβαιη ότι δεν θα διστάσει να πει όχι -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς όπως δημοψηφίσματα.
«Υπεράσπιση για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε. Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας αλλά για την ίδια την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Ξαναγυρίζουμε στις ρίζες της που έθεσαν οι ιδρυτές της» πρόσθεσε και τόνισε ότι όπως δεν έκανε μέχρι τώρα εκπτώσεις αυτό και θα πράξει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα της Πολιτείας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 233 ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα, απουσίαζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει, επειδή δεν ήθελε να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Ιωάννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Κοντός της ΝΔ (βρίσκεται στο εξωτερικό) και ο Σάββας Αναστασιάδης (βρίσκεται στο εξωτερικό), επίσης της ΝΔ.
Η κ. Γαϊτάνη εξήγησε αργότερα ότι απουσίασε για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε δήλωσή της η κ. Γαϊτάνη -μεταξύ άλλων- λέει: «Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα.»
Η ίδια πάντως δηλώνει πως συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
«Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς» τονίζει η κ. Γαϊτάνη.
Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Παρών (32) ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές.
Το βράδυ, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη του προεδρείου μετέβησαν στο πολιτικό γραφείο του νέου Προέδρου, ώστε να τού ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.
Ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια.