Προτάσεις ΤΕΕ Ηπείρου για την Αντιπλημμυρική Προστασία στον Καλαμά και τα Παράλια της Θεσπρωτίας

kalamas

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) μέσω του παραρτήματος Ηπείρου, έχει καταθέσει μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων στο πλαίσιο της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τις λεκάνες απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05). Το σχέδιο αυτό, που αποτελεί μέρος των προσπαθειών εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60/ΕΚ, στοχεύει στη μείωση των αρνητικών συνεπειών των πλημμυρών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας πρέπει να γίνει με ολοκληρωμένο τρόπο, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και με βασικό γνώμονα την πρόληψη, καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι προτάσεις του ΤΕΕ εστιάζουν στην ανάγκη για πιο οργανωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, αλλά και στην επικαιροποίηση των υπαρχόντων μελετών και έργων. Επιπλέον, τονίζεται ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, ιδιαίτερα στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο πλημμυρών, όπως το δέλτα του ποταμού Καλαμά και τα παράλια της Θεσπρωτίας.

Καλαμάς και παράκτιες ζώνες Θεσπρωτίας

Στο πλαίσιο του σχεδίου, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην περιοχή των στενών και του δέλτα του ποταμού Καλαμά. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), με σημαντικές προτάσεις να αφορούν την ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Προτείνεται η κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου (masterplan) για την περιοχή της λεκάνης του Καλαμά, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας από τον άνω ρου του ποταμού μέχρι το δέλτα του, που εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Στο δέλτα του ποταμού Καλαμά και την παράκτια ζώνη της Ηγουμενίτσας, οι προτάσεις περιλαμβάνουν έργα φυσικής συγκράτησης των υδάτων, καθώς και τη συντήρηση των υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης και αποστράγγισης ομβρίων υδάτων. Ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στα ρέματα Ξηροπόταμος και Λάκκα, τα οποία βρίσκονται εντός της πολεοδομικής ζώνης της Ηγουμενίτσας και παρουσιάζουν δυσκολίες στη διέλευση των υδάτων προς τη θάλασσα. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο επιβάλλει την αναθεώρηση των μέτρων προστασίας για την περιοχή.

Παράλια Θεσπρωτίας

Οι παράκτιες περιοχές της Θεσπρωτίας, από την Ηγουμενίτσα έως την Πέρδικα, περιλαμβάνονται επίσης στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας λόγω της εγγύτητάς τους με τη θάλασσα και της έντονης ανάπτυξης αγροτικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Οι προτάσεις του ΤΕΕ για αυτές τις περιοχές περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης πλημμυρών και προστασίας των γεωργικών περιοχών και υδροληψιών.

Στη Σαγιάδα, η οποία διαθέτει σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, προτείνεται η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με στόχο την αποφυγή ζημιών, καθώς και η μετεγκατάσταση των κτηνοτροφικών μονάδων σε ασφαλέστερες περιοχές. Επίσης, προτείνονται έργα αποχέτευσης και ενίσχυσης των αναχωμάτων για την καλύτερη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων.

Για τις τουριστικές περιοχές, όπως τα Σύβοτα και η Πέρδικα, είναι αναγκαία η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών έχει αυξήσει την ευαισθησία της περιοχής σε πλημμυρικά φαινόμενα. Η προστασία της παράκτιας ζώνης είναι κρίσιμη τόσο για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων όσο και για την προστασία των οικονομικών δραστηριοτήτων.