Προτάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

GGPH_HLIASΠαρεμβάσεις, θεσμικά μέτρα και δράσεις που δρομολογούν λύσεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους και ταυτόχρονα την καθιστούν από μάστιγα σε αναπτυξιακό μοχλό και μάλιστα με περιβαλλοντικό όφελος ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  Ηλίας Θεοδωρίδης στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για το ΕΣΠΑ Κυριάκου Βιρβιδάκη και τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι μόνο εισαγωγή και ανάπτυξη πολυδάπανων τεχνολογιών διαχείρισης, αλλά κυρίως, ζήτημα δημιουργίας συνείδησης ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής σύμφυτης με αυτήν της κατανάλωσης» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρίδης παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της σύσκεψης στο γραφείο του Υφυπουργού διευκρινίζοντας ταυτόχρονα «πως μια επιτυχημένη, αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων μπορεί να θεμελιωθεί μόνο πάνω στη στέρεη βάση της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους, κυρίως σε ότι αφορά στα αστικά απόβλητα αλλά και τα τοξικά απόβλητα, τα βιομηχανικά κ.λ.π.»

 Στη συνέχεια, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αναληφθεί από την κυβέρνηση πρωτοβουλία  για ενιαία ομογενοποιημένη διαχείριση των απορριμμάτων σε πρωτογενές επίπεδο(διαλογή ή και  επεξεργασία στην πηγή), η χρηματοδότηση της οποίας θα γίνει από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης.

«Είναι μια ευκαιρία, είπε ο κ. Θεοδωρίδης, να δρομολογηθούν έστω και καθυστερημένα, οι απαιτούμενες δράσεις, ώστε αφενός να απαντήσουμε πειστικά στην απογοητευτική και δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου η διαχείριση να καταστεί μοχλός ανάπτυξης με οικονομικά οφέλη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε:

·        Το συγκεκριμένο μοντέλο να εφαρμοστεί ταυτόχρονα στο σύνολο της επικράτειας της χώρας με φορείς υλοποίησης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους οποίους θα αποτελεί και σημαντική πηγή εσόδων.

·        Η επιλογή των νέων τεχνολογιών να ξεκινά από τους κάδους απορριμμάτων που θα είναι κατάλληλοι για να γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, στις πέντε (5) κύριες κατηγορίες –ξύλο, γυαλί, πλαστικό, χαρτί, οργανικά απόβλητα- και βεβαίως στην ειδική κατηγορία των τοξικών αποβλήτων.

·        Τελικός στόχος είναι να φύγει η χώρα από την προβληματική και πολυδάπανη λειτουργία των ΧΥΤΑ που με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων υποδομών και παρεμβάσεων θα μειωθούν στο ελάχιστο τα υπολείμματα που οδηγούνται προς τελική διάθεση.

«Έτσι, κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης, θα τεθούν οι βάσεις για την οικοδόμηση μιας στέρεας αντιρρυπαντικής πολιτικής για την χώρα και για τη διαμόρφωση κουλτούρας με την οποία θα μεγαλώσουν οι νέες γενιές και η χώρα θα μπει στον αστερισμό ενός νέου οικολογικού πολιτισμού».  Να σημειωθεί πως την συγκεκριμένη πρόταση-παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας την απέστειλε και εγγράφως προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης.