Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο…

plakiotakis

plakiotakis– Γ. Πλακιωτάκης: Πωλείται… αλλά δεν ξεπουλιέται!

– Στις Καλένδες του Υπουργείου Οικονομικών η χερσαία ζώνη

Η επιβεβαίωση της πώλησης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ήρθε από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη από την Ηγουμενίτσα, όπου πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη. Και μπορεί ο κ. Πλακιωτάκης να… έπαιξε με τις λέξεις (και τη νοημοσύνη όσων των άκουσαν) αλλά η ουσία παραμένει με τα δικά του λόγια: “Το μοντέλο που προκρίνεται είναι αυτό της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος! 

Read More

“Δεν πρόκειται για ξεπούλημα”, υποστήριξε ο Υπουργός αλλά για αξιοποίηση με όρους “διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο”, υπεραμυνόμενος των επιλογών της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των 10 Περιφερειακών Λιμένων.  “Η κυβέρνηση στο θέμα της ανάπτυξης των λιμανιών, έχει μια συγκροτημένη άποψη. Καταρχήν μέσα στο 2020, ξεκινάμε την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ένα από αυτά και θα αξιοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως “κάποιοι καιροσκόπησαν πάνω στον λαϊκισμό του ξεπουλήματος. Δε μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο, για 35-40 χρόνια  σύμβαση παραχώρησης.  Εμείς  πρόσφατα με τροπολογία, πήγαμε  την αρχική σύμβαση παραχώρησης  από τα 40 στα 60 έτη. Η αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού  είχε γίνει το 2003 και εμείς το πήγαμε 2063, για να μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής, μια σοβαρή εταιρεία να επενδύσει και να έχει χρονικό ορίζοντα. Μόνο με αυτό, τον τρόπο μπορείς, να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδυτές και σοβαρές εταιρείες», είπε ο Υπουργός προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι θα… πουλήσει τις μετοχές του Οργανισμού που διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το Λιμάνι,  αλλά η… περιουσία θα ανήκει στο Δημόσιο! ” “Οποιαδήποτε υποδομή, η επένδυση γίνει στο λιμάνι, θα αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου…” είπε ο Υπουργός. Βέβαια το 2063, ούτε εμείς ούτε αυτός θα ζούμε για να… δούμε πως ακριβώς τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα πάρει πίσω την εκμετάλλευση του Λιμένα!

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο  της μελέτης αξιολόγησης βιωσιμότητας των Λιμένων και οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου εξαμήνου και πάντως πριν το τέλος του έτους. «Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ  βρίσκεται  στην διαδικασία της πρόσληψης συμβούλων, που θα ασχοληθούν με τα νομικά, τα θεσμικά, τα οικονομικά ζητήματα, ώστε  μέσα στο 2020 να προχωρήσουν οι διαδικασίες», σημείωσε ο Υπουργός.

Δήλωσε πως υπάρχει μεγάλο  επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για την Ηγουμενίτσα όσο και για τα άλλα περιφερειακά λιμάνια  και σημείωσε πως με την παρούσα κυβέρνηση “υπάρχουν ξεκάθαροι όροι του παιγνιδιού. Ο χρονικός ορίζοντας αυξήθηκε και η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε όλα τα μοντέλα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ , που νομοθέτησε μόνο την υποπαραχώρηση. Δηλαδή, στο λιμάνι  της Ηγουμενίτσας  υποπαραχώρηση με όρους όπως  ανταποδοτικό τέλος, χωρίς να το προσδιορίζει. Εμείς λέμε, έως 5% και  ο υποψήφιος επενδυτής, θα γνωρίζει τους όρους από την αρχή, 60 ημέρες πριν καταθέσει την δεσμευτική του προσφορά…Θέτουμε όρους διαφάνειας και σοβαρότητας” συμπλήρωσε.

Βέβαια δεν είπε, ότι το 5% του…προσδοκώμενου τζίρου της τάξεως των 10 εκ. ευρώ που θα έρθει μετά την ιδιωτικοποίηση σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, αναλογεί σε μόλις 500.000 ευρώ. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας σήμερα, έχει κύκλο εργασιών (σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του) 5,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 καθαρά (μετά φόρων) κέρδη! Τα οποία διανέμονται 1 εκ. ως μέρισμα στο ΤΑΙΠΕΔ (και κατ’ επέκταση στη μαύρη τρύπα του χρέους και 1,2 για το σχηματισμό του αποθεματικού της εταιρείας το οποίο σήμερα φτάνει στα 14 εκ. ευρώ! Η μετοχή του οργανισμού σήμερα αποτιμάται στα 9,7 εκ. ευρώ! Και παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι στο Λιμάνι της Ηγουμείτσας έχουν επενδυθεί τα τελευταία μόλις 10 χρόνια περί τα 150 εκ. ευρώ, δημόσιο χρήμα, ώστε ο ιδιώτης να το πάρει έτοιμο… (και με έξτρα προίκα τα τουριστικά καταφύγια Συβότων και Πλαταριάς, το σταθμό LNG, το εμπορευματικό κέντρο,  το υδατοδρόμιο και τη μαρίναι της Ηγουμενίτσας, έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται…)

Αναφορικά με την απόδοση της χερσαίας ζώνη του λιμένα που δε χρησιμοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες, στο Δήμο της Ηγουμενίτσας, ο υπουργός δήλωσε, πως “οι διαδικασίες απόδοσης στο Δήμο, θα  επισπευσθούν και θα γίνουν πριν τον Διεθνή διαγωνισμό, “ώστε να είναι ξεκάθαρο τοπίο, χωρίς γκρίζες ζώνες”.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι το θέμα έχει φύγει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και οι… πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν στο Υπουργείο Οικομομικών (σ.σ. το οποίο δεν “κατάφερε” να απεμπλέξει το θέμα 17 χρόνια και ενώ μεσολάβησαν 7 διαφορετικές κυβερνήσεις)!

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων  & Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα και τον οικείο Οργανισμό Λιμένος αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για τις δραστηριότητες του οργανισμού, ενώ είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας, ενώ αντίθετα θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες θέσεις απασχόλησης».