
Και… South Stream
Από την άλλη το τοπίο είναι πολύ ρευστό. Στις 26 Ιανουαρίου το διεθνές οικονομικό δίκτυο Bloomperg μετέδωσε την πληροφορία ότι η η Gazprom ενδέχεται να κατασκευάσει τον αγωγό South Stream διά μέσω της Ελλάδας, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα. Μπορεί αυτό να σημαίνει έναν δεύτερο αγωγό στην Ελλάδα και την Ήπειρο;
Η Αλβανία
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εκτιμά με δηλώσεις του θα εισρεύσουν στην Αλβανία επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την υλοποίηση του έργου του άλλου αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) που επιδιώκει να γίνει αυτός ο Νότιος Διάδρομος για την Ευρώπη.Όπως είπε σε κομματική συγκέντρωση τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση του έργου, στην οποία, όπως είπε, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Μπερίσα ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.Ο αγωγός TAP θα έρχεται ως τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί θα οδεύει στην Αλβανία με υποθαλάσσια σύνδεση στη συνέχεια στην Ιταλία. Μέτοχοι του αγωγού αυτού είναι η ελβετική EGL (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).
Το πετρέλαιο
Στο μέτωπο του πετρελαίου τώρα, ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από την αξιοποίηση Υδρογονανθράκων, πρέπει να αποτελέσουν το βασικό στοιχείο ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που θα στηρίξει σε βάθος δεκαετιών το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, κατά το αντίστοιχο πρότυπο της Νορβηγίας και ταυτόχρονα θα δώσει τεράστια γεωοικονομική ώθηση και αναβάθμιση στη χώρα, μέσα από την επίλυση βασικών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας.Μιλώντας στην Πάτρα σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, την Παρασκευή για την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων εξήγησε:«Η διακηρυγμένη θέση της Νορβηγίας ότι οι πετρελαϊκοί πόροι ανήκουν στο Νορβηγικό λαό και ότι αυτοί θα πρέπει να διαχειρίζονται κατά τρόπο που να ωφελείται το σύνολο της Νορβηγικής κοινωνίας, αποτέλεσε το θεμέλιο της διαχείρισης των πετρελαϊκών πόρων των τελευταίων 50 χρόνων. Το 1973 στη Λευκή Βίβλο με τις «10 εντολές περί πετρελαίου» η Νορβηγική Κυβέρνηση και το Νορβηγικό Κοινοβούλιο, συνομολόγησαν ότι οι «πετρελαϊκοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας ποιοτικά καλύτερης κοινωνίας σε μια μακροπρόθεσμη βάση».
Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ