Στις 16 Οκτωβρίου, ενημερωθήκαμε από ανάρτηση του συντοπίτη και έγκριτου “βετεράνου” της δημοσιογραφίας κ. Γιάννη Τζώρτζη, με καταγωγή από τη Ραβενή Φιλιατών, για το ξήλωμα του υπεραιωνόβιου πλάτανου που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωρίου του.
Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:
Στην ανάρτησή του έσπευσε να απαντήσει ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς:
Ομολογούμε πως και η δική μας αρχική σκέψη, ήταν πως ο πλάτανος είχε προσβληθεί από τη νόσο του μελαχρωματικού έλκους των πλατάνων και για το λόγο αυτό ξεριζώθηκε.
Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Φιλιατών κ. Κατσάρη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως ο πλάτανος είχε προσβληθεί από μελαχρωματικό έλκος και πως είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, ώστε να γίνει η απομάκρυνσή του.
Του ζητήσαμε να μας δώσει την αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και κλείσαμε ραντεβού την επόμενη ημέρα στο δημαρχείο Φιλιατών, όπου θα μας έδινε τα έγγραφα της αλληλογραφίας με το δασαρχείο.
Όπως και έγινε.
Η αλήθεια όμως που ανακαλύψαμε, παρά την προσπάθεια παραπληροφόρησής μας από τον αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο με την απάντηση του προς τον κ. Τζώρτζη, είναι εντελώς διαφορετική.
Διαβάζοντας προσεκτικά την αίτηση του Δήμου Φιλιατών προς τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και την απάντηση – άδεια που έδωσε η τελευταία, διαπιστώσαμε πως ουδέποτε το δασαρχείο έδωσε άδεια για το ξερίζωμα του πλατάνου, αλλά άδεια για μία απλή κλαδονομή.
Για ένα απλό κλάδεμα δηλαδή.
Αυτό άλλωστε είχε ζητήσει και η δημοτική αρχή.
Να κλαδέψει τον πλάτανο και όχι να τον ξεριζώσει.
Η δημοτική αρχή Φιλιατών όμως, εντελώς αυθαίρετα και παραπλανώντας τη Διεύθυνση Δασών, χωρίς να λάβει κανένα μέτρο για τη μη μετάδοση του μελαχρωματικού έλκους (Απολύμανση των μηχανημάτων ή των εργαλείων με απολυμαντικές ουσίες τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση τους επειδή πιθανόν κάποια από αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε μολυσμένα άτομα πλατάνου. Η απολύμανση γίνεται με εμβάπτιση τους για αρκετά λεπτά σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 1% ή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης 50% καθώς επίσης και η σχολαστική πλύση με νερό υπό πίεση όλων των μηχανημάτων που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν. Η καύση των προϊόντων της υλοτομίας είναι υποχρεωτική και γίνεται παρουσία του δασοφύλακα της περιοχής. Τα δασικά προϊόντα που θα προκύψουν όπως και όλα τα υπολείμματα της κλαδονομής, δεν μπορούν να μεταφερθούν και να διατεθούν για καυσόξυλα, αλλά παρουσία του δασοφύλακα της περιοχής, θα καταστραφούν με καύση), με σκαπτικό μηχάνημα ξερίζωσε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, τον φόρτωσε σε φορτηγό και τον πέταξε σε άγνωστη περιοχή.
Επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας, η οποία μας επανέλαβε πως η άδεια που έδωσε στο Δήμο Φιλιατών, αφορούσε το κλάδεμα και μόνο 2 πλατάνων και όχι τη ριζική απομάκρυνσή τους και πως θα πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία αυτοψία στο χώρο για να διαπιστωθεί το τι έπραξε η δημοτική αρχή.
Η απάντηση – άδεια της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας |
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω, ο δήμαρχος Φιλιατών και ο αντιδήμαρχός του, πιάστηκαν και πάλι να λένε ψέματα, κυρίως στους δημότες των Φιλιατών αλλά και στη δημοσιογραφική έρευνα και τις υπηρεσίες του δημοσίου.
Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως και αυτή τη φορά, ο Δήμος Φιλιατών, θα καταδικάσει απερίφραστα τον… εαυτό του, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν, όπως είναι η πάγια τακτική (βλέπε βιβλία στη παράνομη χωματερη).
Όπως είμαστε απόλυτα σίγουροι πως η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, θα πράξει τα δέοντα, ενημερώνοντας το κοινό για τα αποτελέσματα της αυτοψίας.
Υ.Γ. Ακόμα και εάν ο πλάτανος είχε ξεραθεί, θα μπορούσε να διατηρηθεί σε μία γωνιά του χωριού, ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό υπεραιωνόβιο πλάτανο του χωριού τους και όχι να πεταχτούν σε κάποια χαράδρα, οι αναμνήσεις όσων γλέντησαν, χάρηκαν και έκλαψαν στη σκιά του.
πηγή: thespro.gr