Την καλή του πορεία συνεχίζει το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο καταγράφει άνοδο στις εξαγωγές κατά 27,3% συγκριτικά με πέρσι. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγείς εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σχεδόν το 30% των συνολικών φορτίων διακινείται προς ην Ιταλία ατυποποίητα, διαταράσσοντας την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, από 1/9/2023 έως και 24/11/2023 οι εξαγωγές ακτινιδίου ανέρχονται σε 61.427 τόνους έναντι 48.267 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με τις ποσότητες προς Καναδά να ανέρχονται σε 2.525 τόνους έναντι 1.714 τόνων πέρσι, προς ΗΠΑ 4.932 τόνοι έναντι 3.044 τόνων, προς Ισπανία 11.466 τόνοι έναντι 9.604 τόνων και προς Ιταλία 16.505 έναντι 9.961 τόνων.
«Στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φορτία για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς), πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. υπήρξε σύμβαση αγοραπωλησίας μεταξύ Έλληνα εμπόρου και αλλοδαπού βιομήχανου και επιβεβαιώθηκε ότι μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Παράλληλα, συνεχίσθηκαν και οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες ανήρθαν σε 1.491 τόνους, ενώ όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, «επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία, οι οποίες ανέρχονται σε 1.272 τόνους έναντι 3.220 τόνων πέρσι».
Τα ατυποποίητα
Να σημειωθεί ότι παρά τις επισημάνσεις των εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών, η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων κυρίως προς Ιταλία αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των εξαγωγών «με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους».
«Βάσει των αναφερομένων φορτίων – ποσοτήτων διακινουμένων φρούτων και λαχανικών ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.
Υπογραμμίζει δε, ότι στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας «με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».