Σιδηροδρομική Εγνατία… με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη!

train

trainΜεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το mega project της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που στο κάτω άκρο του φτάνει μέχρι την Καλαμπάκα, το οποίο θα συνδέσει τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα βουλγαρικά Βάρνα – Μπουργκάς – Δούναβη, με προοπτική να φτάσει σε δεύτερη φάση μέχρι την Κωστάντζα της Ρουμανίας.

Το εν λόγω project, με ορίζοντα λειτουργίας το 2028, το οποίο έχει ονομαστεί «Rail T-K-A-B-V-R Project», εντάσσεται στην ευρύτερη Σιδηροδρομική Εγνατία (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) και θα υλοποιηθεί από κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία, ένα μοντέλο που προωθείται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμβαίνει στη Rail Baltica.

Τέλη Φεβρουαρίου εικάζεται ότι θα είναι έτοιμες οι διακρατικές υπηρεσίες υποστήριξης του γιγαντιαίου αυτού έργου, το οποίο τυγχάνει της υποστήριξης της ΕΕ.

Σε πλήρη διάσταση, δηλαδή από την Ηγουμενίτσα έως την Αλεξανδρούπολη, απαιτεί περί τα 6,5 δισ. Ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από τρία δισ. ευρώ) να αφορά το δυτικό σκέλος και κυρίως την κατασκευή του τμήματος Κοζάνη -Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα, το οποίο αποτελεί εξολοκλήρου νέα χάραξη σε ορεινό ανάγλυφο.

Χωρίς πιθανότητες άμεσης υλοποίησης

Σιδηροδρομικοί όμως επισημαίνουν ότι πιθανότητες υλοποίησης συγκεντρώνει το Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη και όχι το Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη (δυτικό τμήμα). Για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, αυτό θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, όχι μόνο με την αρωγή της ΕΕ, αλλά και ιδιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του.

Έτσι σε πρώτη φάση, έμφαση εκτιμάται ότι θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς. Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου αυτού έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Το δυτικό τμήμα του άξονα αποτελείται από:

-Το υφιστάμενο τμήμα Θεσσαλονίκη – Πλατύ ( διπλή σιδηροδρομική γραμμή με ηλεκτροκίνηση). Το υφιστάμενο τμήμα της μονής γραμμής Πλατύ – Βέροια – Αμύνταιο – Κοζάνη, στο οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να καλύπτει τις προδιαγραφές διαλειτουργικότητας.

-Το τμήμα Κοζάνη – Καλαμπάκα μήκους 105 km, περίπου, νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τον υφιστάμενο σταθμό Κοζάνης με αυτόν της Καλαμπάκας και κατ’ επέκταση με τον κλάδο του ΠΑΘΕ Καλαμπάκα– Παλαιοφάρσαλος.

-Το τμήμα Καλαμπάκα -Ιωάννινα -Ηγουμενίτσα, μήκους 152 km περίπου, νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής. Προβλέπεται η κατασκευή σιδηροδρομικών σταθμών στις περιοχές Μαλακασίου, Ανθοχωρίου, Ιωαννίνων, Καστρίτσας, Ηγουμενίτσας κ.α.. Το σκέλος αυτό, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα εξυπηρετεί περιοχές χωρίς καμία σιδηροδρομική κάλυψη.

Σε συνδυασμό με το Εμπορευματικό Κέντρο

Η σιδηροδρομική Εγνατία συνδυάζεται με την παραχώρηση, τριών νέων εμπορευματικών κέντρων, κατά μήκος του άξονα, που κρίνονται απαραίτητα για την εξυπηρέτηση της εκτιμώμενης μεταφορικής ζήτησης. Τα κέντρα σχεδιάζονται για τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και την Ηγουμενίτσα, με συνολικό κόστος επένδυσης που φτάνει τα 215 εκατομμύρια € και θα προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης και υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, περιλαμβάνοντας τράπεζες, τελωνεία, ασφαλιστικά γραφεία, χώρους γραφείων προς ενοικίαση, ταχυδρομεία, συνεδριακά κέντρα, χώρους εμπορικής ανάπτυξης κ.λ.π.