Μετά την πρόσφατη έγκριση από την Κομισιόν της χρηματοδότησης ύψους 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού EastMed, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και τον υποθαλάσσιο αγωγό IGI POSEIDON, στην Ήπειρο επιστρέφει και για το χερσαίο τμήμα του ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου.
Ο αγωγός Poseidon, ο οποίος έχει απασχολήσει πολύ στο παρελθόν τη Θεσπρωτική κοινή γνώμη, έχει σχεδιαστεί ως έργο εισαγωγής πολλαπλών πηγών, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και / ή των διαδρομών. Η χωρητικότητα σχεδιασμού του Έργου έχει αναβαθμιστεί σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά πολλαπλών πηγών αερίου, από Τουρκία / Ελληνικά σύνορα αλλά και από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα επεκτείνεται προς την Ιταλία είχε την “τιμητική” του στις αρχές του έτους στις επαφές μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης, αφού απασχόλησε δυο συναντήσεις, μια στη Ρώμη και μια στην Ιερουσαλήμ και μάλιστα σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους ομολόγους του. Άλλωστε αναμένεται η υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό East Med από τις εμπλεκόμενες χώρες, εντός του 2018.
Η επιστροφή του IGI POSEIDON στην Ήπειρο, έγινε γνωστή από το Δήμο Ζαγορίου. Στις υπηρεσίες του Δήμου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του, έφτασε στις 5 Φεβρουαρίου αίτημα για διάθεση στοιχείων που αφορούν εκτελούμενα ή προγραμματισμένα έργα υποδομής, σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, μνημεία κ.ά.
Το αίτημα κατατέθηκε εκ μέρους της κοινοπραξίας (C&M Engineering AE-AΣΠΡΟΦΟΣ Τεχνική Εταιρία Α.Ε.) που έχει αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και την παροχή υπηρεσιών αδειοδότησης για το χερσαίο τμήμα του αγωγού και των συνοδών εγκαταστάσεων του έργου στην επικράτεια. (Λεπτομερείς τεχνικές μελέτες – Front End Engineering and Design).
Αρνητική γνωμοδότηση σε… αδειοδοτημένο έργο!
Στις 8 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου (αν και η παροχή στοιχείων δεν απαιτεί γνωμοδότηση του σώματος) κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της προτεινόμενης χάραξης της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου. Κατά τη συνεδρίασή του, απέρριψε ομόφωνα την προτεινόμενη χάραξη στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου. Ο Δήμος Ζαγορίου προτείνει εναλλακτική χάραξη, παράλληλα της Εγνατίας οδού ή της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου.
Παρόμοια στοιχεία άλλωστε έχουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζητηθεί και από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και από άλλους Δήμους της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται στο «δρόμο» του αγωγού. Στην παρούσα φάση δεν ζητούνται από τα αιρετά όργανα γνωμοδοτήσεις, άλλωστε το ΥΠΕΚΑ έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους (ΕΠΟ) του έργου από τις 21 Ιανουαρίου 2015!
Τι περιλαμβάνει ο αγωγός στη Θεσπρωτία
Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς του όρους, ο υποθαλάσσιος αγωγός στο σύνολό του (σε Ελλάδα και Ιταλία) περιλαμβάνει το υποθαλάσσιο τμήμα συνολικού μήκους περίπου 205km, έναν Σταθμό Μέτρησης και Συμπίεσης στην Ελλάδα, έναν Σταθμό Μέτρησης στην Ιταλία, καθώς και δύο χερσαία τμήματα που συνδέουν στην Ελλάδα τον Σταθμό Μέτρησης και Συμπίεσης με τις ακτές της Ηπείρου, ενώ στην Ιταλία τον Σταθμό Μέτρησης με τις ακτές του Οτράντο, στην περιοχή της Απουλίας.
Το ελληνικό τμήμα του Έργου, περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
α) το υποθαλάσσιο τμήμα από το σημείο προσαιγιάλωσης, στη θέση ΟΜΠΡΕΛΛΑ 2, στις ακτές του Ν. Θεσπρωτίας έως το μέσο του θαλάσσιου στενού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, μήκους περίπου 146km.
β) το σταθμό Μέτρησης/Συμπίεσης στη θέση ΦΛΩΡΟΒΟΥΝΙ. Ο Σταθμός Μέτρησης θα χρησιμοποιείται για την μέτρηση των διερχόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Ο Σταθμός Συμπίεσης περιλαμβάνει αρχικά την εγκατάσταση τεσσάρων Μονάδων Συμπίεσης, ισχύος περίπου 30-32 MW η κάθε μία, εκ των οποίων οι τρεις θα λειτουργούν και η τέταρτη θα είναι εφεδρική.
Στη 2η φάση λειτουργίας (12 bcm/έτος), θα προστεθεί μία επιπλέον μονάδα συμπίεσης, ίδιας ισχύος, δηλαδή κατά την φάση αυτή θα είναι εγκατεστημένες συνολικά 5 μονάδες συμπίεσης, εκ των οποίων οι τέσσερις θα λειτουργούν και η μία θα είναι εφεδρική.
Στον χώρο του σταθμού μέτρησης/συμπίεσης, θα χωροθετηθούν και οι συνοδές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του αγωγού (ξεστροπαγίδα, κτίριο λειτουργίας, κλπ).
γ) το χερσαίο τμήμα του αγωγού από το σημείο προσαιγιάλωσης της θαλάσσιας όδευσης μέχρι το σταθμό μέτρησης/συμπίεσης, μήκους περίπου 8,2 km για την προτεινόμενη χάραξη.
δ) ένα βαλβιδοστάσιο, σε απόσταση περίπου 600m ανάντη του σημείου προσαιγιάλωσης
πηγή: thesprotiki.gr