Έντεκα μεγάλα ενεργειακά projects ελληνικού ενδιαφέροντος σε ηλεκτρισμό, αποθήκευση (ενέργειας και φυσικού αερίου) και υδρογόνο μπήκαν αυτή την εβδομάδα στη «μάχη» της ένταξης στην έκτη λίστα των Έργων Κοινού/Αμοιβαίου Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).
Τα ενεργειακά projects ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό δεκάδων projects από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η ένταξη στην εν λόγω λίστα -που αναθεωρείται ανά διετία έπειτα από επίπονη αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ωρίμανση των έργων, καθώς «ξεκλειδώνει» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση -πρωτίστως από το ταμείο Connecting Europe Facility (CEF)-, εξασφαλίζει προτεραιότητα στις αδειοδοτήσεις και δίνει «μπόνους» στα επιλεγμένα έργα για δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο Αγωγός Ποσειδών, με φορέα υλοποίησης την κοινοπραξία IGI Poseidon των ΔΕΠΑ και Edison. Πρόκειται για το project αγωγού φυσικού αερίου 210 χλμ., που ξεκινά από την Ελλάδα (Φλωροβούνι Θεσπρωτίας) και διασχίζει το Ιόνιο Πέλαγος καταλήγοντας στην ιταλική ακτή στο Οτράντο και θα επιτρέπει τη ροή αερίου που προέρχεται από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αγωγού East Med, με τον οποίο ο αγωγός Ποσειδών θα συνδεθεί στη Θεσπρωτία.
Η IGI Poseidon έχει εκπονήσει σειρά μελετών για την εφαρμογή πλήρους δυνατότητας μεταφοράς υδρογόνου στον «Ποσειδώνα», οι οποίες έδειξαν σημαντική αύξηση στις επόμενες δεκαετίες της διαθεσιμότητας ανανεώσιμου υδρογόνου για εξαγωγή από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ευρώπη. 5. Αγωγός Levante με φορέα υλοποίησης την IGI Poseidon: Χερσαίος αγωγός που θα διασυνδέει απευθείας τις τοπικές πηγές παραγωγής υδρογόνου με το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει αγωγό μήκους 760 χλμ., από το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Το δεύτερο τμήμα ξεκινάει από τη Νέα Μεσημβρία (Ελλάδα) και φτάνει έως το Πέτριτς της Βουλγαρίας, επιτρέποντας τη μεταφορά υδρογόνου στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο αγωγός θα σχεδιαστεί με χωρητικότητα έως 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.