Ένας μεγάλος συνοικισμός που απλώνεται όμως σε ακτίνα άνω του ενός χιλιομέτρου. Σπίτια διάσπαρτα και εβδομήντα περίπου μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.
Από την προηγούμενη Παρασκευή η καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων έχει αλλάξει.
Στην κορυφή του χωριού, εκεί που τελειώνει ο δρόμος, βρέθηκε το μηχανάκι που είχαν κλέψει οι δύο δραπέτες από την Γλυκή. Πεταμένο από την άκρη του δρόμου και σκεπασμένο πρόχειρα με κλαδιά… Ήθελαν να το κρύψουν και να καθυστερήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τον εντοπισμό του είτε από τους κατοίκους είτε από την αστυνομία.
Δύο μόνο κάτοικοι του χωριού τους συνάντησαν εκείνο το πρωί της Παρασκευής. Ήταν έξι και τέταρτο περίπου… Εκείνοι κατέβαιναν με τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στις κτηνοτροφικές τους μονάδες, οι δύο Αλβανοί ανέβαιναν με το μηχανάκι. Ούτε τους σταμάτησαν, ούτε τους μίλησαν. Και βέβαια οι δύο κάτοικοι κατάλαβαν ποιους είχαν συναντήσει αργότερα, όταν έγινε γνωστό το πέρασμα των επικίνδυνων κακοποιών στα βουνά της Ηπείρου.
«Ήταν έξι και τέταρτο το πρωί… Τους είδα να κινούνται προς το βουνό. Δεν μπόρεσα να διακρίνω πολλά πράγματα. Είδα ότι ήταν δύο άτομα και πίστεψα ότι πηγαίνουν για τσάι στο βουνό, όπως γίνεται συχνά», αναφέρει ένας από τους δύο στο Epiruspost.gr.
Λίγες ώρες αργότερα, στις έντεκα περίπου το πρωί, όταν άρχισε να ακούγεται η είδηση για το πέρασμα των δύο Αλβανών στην Ήπειρο και να καταφτάνουν στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τότε κατάλαβε ποια ήταν τα δύο άτομα που είχε το ξημέρωμα να ανεβαίνουν το βουνό.
«Πέρασαν κι έφυγαν, δεν είδαμε τίποτα… Εκείνη την ώρα οι περισσότεροι ακόμη δεν είχαμε ξυπνήσει», λέει στο Epiruspost.gr ο Πρόεδρος της Φροσύνης Νικηφόρος Γκόρλας.
Πως είναι η κατάσταση στο χωριό, τον ρωτάμε… «Οι κάτοικοι είναι ήρεμοι. Υπήρξαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις…», σημειώνει. Βέβαια και οι ίδιοι σχεδόν κάθε απόγευμα που συγκεντρώνονται στην πλατεία κάνουν αναλύσεις και προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα που μπορεί να κρύβονται οι δράστες.
Από το σημείο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το μηχανάκι δεν υπάρχουν δρόμοι. Μόνο μονοπάτια. Τα περισσότερα οδηγούν προς την κορυφή. Κι από κει σε ένα πυκνό ελατόδασος. Για να φτάσει κάποιος στην Εγνατία, που προφανώς ήταν ο στόχος των δύο επικίνδυνων κακοποιών ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αλβανία, θα πρέπει να περπατήσει τουλάχιστον τρεις ώρες. Και «να ξέρει καλά τον τόπο»….
Πάνω από το χωριό υπάρχουν πολλές στάνες. Ορισμένες φορές οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι κοιμούνται εκεί. Ποτέ όμως δεν θα έμενε μόνη της μία γριούλα. «Καμιά γριούλα δεν τους είδε και δεν τους έδωσε ψωμί… Αυτό δεν ισχύει» μας λένε όλοι όσοι μιλήσαμε.
Η καθημερινότητα λοιπόν στο ορεινό χωριό του Σουλίου τις τελευταίες ημέρες άλλαξε. Και οι κάτοικοι που συζητούν και ξανασυζητούν το πέρασμα των δραπετών καταλήγουν με μία φράση: «Μακάρι επιτέλους να τους πιάσουν».
πηγή: epiruspost.gr