Στους Δήμους και με… προίκα η χερσαία ζώνη

Χαρές και πανηγύρια για τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, αφού ένα πάγιο αίτημα ετών, η απόδοση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ικανοποιείται και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Σύμφωνα με την Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΗΓ, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, “η διαχείριση των τμημάτων εκείνων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, που εξαιρούνται από την παραχώρηση, περιέρχεται άμεσα και χωρίς καμία άλλη διαδικασία στους οικείους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών”. (σ.σ. τα τμήματα που εξαιρούνται αποτυπώνονται σε χάρτες που συνοδεύουν τη σύμβαση και αφορούν όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας από την Αστυνομία έως και το Μακρυγιάλι, όλο το παραλιακό μέτωπο Πλαταριάς και Συβότων και όλο το παραλιακό μέτωπο της Σαγιάδας.)

Μάλιστα, το Δημόσιο αναγνωρίζοντας την “ανάγκη στήριξης των οικείων Δήμων σε έργα υποδομής και περιβάλλοντος που θα αντισταθμίζουν την επιβάρυνση από τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΟΛΗΓ ΑΕ” στην ίδια σύμβαση προβλέπει “την απόδοση στους οικείους ΟΤΑ ποσοστού 3,5% επί του κύκλου εργασιών, όπως αυτός αποτυπώνεται στους ισολογισμούς της εταιρείας ως ανταποδοτικό τέλος”.

Μάλιστα, όπως προβλέπεται “το ανταποδοτικό αυτό τέλος θα καταβληθεί αναδρομικά από το έτος 2001, οπότε και συνεστήθη και άρχισε τη λειτουργία της η ΟΛΗΓ ΑΕ”.

Τέλος, στο ίδιο κείμενο, ικανοποιείται κι ένα ακόμα αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό της εκπροσώπησής της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως “αναγνωρίζοντας την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι γνώστης και συμμέτοχος των αποφάσεων που αφορούν στην ανάπτυξη του Λιμένα και μέσω αυτού της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής, στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΗΓ Α.Ε. θα συμμετέχει ο εκάστοτε Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, ενώ ένας ακόμα εκπρόσωπος του Δημοσίου θα ορίζεται με κοινή πρόταση των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών“.

Κι έτσι μια μακρά περίοδος – 22 ετών – διεκδικήσεων, λαμβάνει τέλος, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.κ. Ιωάννη Λώλου και Σπύρίδωνα Παππά, την καθοριστική συμβολή του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσπρωτία Βασίλη Γιόγιακα, του αλλά και τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, μετά τις σχετικές εισηγήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ Αθανάσιου Πορφύρη και του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη.

Να τους ευχαριστήσουμε όλους!

Υ.Γ. Καλό μήνα! Φυσικά το παραπάνω κείμενο είναι προϊόν μυθοπλασίας για τις ανάγκες της ΠρωταπριλιάςΕλπίζουμε και ευχόμαστε ότι όταν κατατεθεί η τροποιημένη σύμβαση παραχώρησης στη Βουλή, θα βγει αληθινό και τότε με χαρά μας θα το επαναλάβουμε!