Τον περασμένο Νοέμβριο μητέρα μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Γλυκής κατήγγειλε ότι στο γεύμα που είχε διανεμηθεί στο σχολείο υπήρχαν σκουλήκια!
Το θέμα πήρε διαστάσεις και δύο μήνες μετά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη απάντησε σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ!
Τι είπε;
«Το περιστατικό φέρεται να συνέβη όταν το εν λόγω γεύμα μεταφέρθηκε κλειστό από το μαθητή στο σπίτι του και ανοίχτηκε για κατανάλωση εκεί, δηλαδή εκτός σχολικής μονάδας και αρκετές ώρες μετά τη μεταφορά του στο σχολείο από τον ανάδοχο».
Με απλά λόγια όταν δόθηκε στο σχολείο ήταν όλα μέλι- γάλα και μετά από λίγες ώρες βγήκαν βόλτα τα σκουλήκια!
Η Υπουργός αναφέρει ακόμη ότι η Επιτροπή Παραλαβής είχε παραλάβει κανονικά τα γεύματα χωρίς να εντοπίσει καμία παρέκκλιση.
Επίσης τρεις μέρες μετά η διευθύντρια της σχολικής μονάδας ενημέρωσε τον ανάδοχο ο οποίος ζήτησε να παραλάβει και να ελέγξει το εν λόγω γεύμα το οποίο όμως είχε ήδη απορριφθεί από τη μητέρα του μαθητή.
Σχετικά με το περιστατικό, ενημερώθηκε η Δ/νση Επιθεώρησης & Ελέγχου του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να προβεί στη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων της αρμοδιότητάς της.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Υπουργείο, τα σχολικά γεύματα (ζεστό γεύμα και σαλάτα σε ατομικές συσκευασίες) παρέχονται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολικών μονάδων και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Λόγω της χρονικής διάρκειας της σύμβασης και των υψηλών απαιτήσεων ανταπόκρισης, οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται βάσει συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Για το λόγο αυτό ισχυρή απαίτηση υπήρξε να διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις.
Ο ΟΠΕΚΑ, ως εντολοδόχος του προγράμματος, διενεργεί κάθε σχολικό έτος δειγματοληπτικούς ελέγχους. Παράλληλα, για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ., κατόπιν σχετικών εγγράφων αιτημάτων του ΟΠΕΚΑ προς τις ανωτέρω Υπηρεσίες, κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς”.
Ολοόκληρη η απάντηση του Υπουργείου: