Στο Υπουργικό Συμβούλιο έργα της Ηπείρου

Την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή η σύμβαση για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς

Τα έργα, μεταξύ αυτών και της Ηπείρου, που βρίσκονται σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, παρουσίασε το Σάββατο (15/6) στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα έργα αυτά είναι:

1. Η «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 145 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 104 χλμ., από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Το δίκτυο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο προσφέροντας ορθολογική διανομή του νερού μεταξύ των οικισμών και καλή ποιότητα πόσιμου ύδατος, σε περισσότερους από 150.000 κατοίκους των παραπάνω περιοχών.

2. Η «Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 310 εκατ. ευρώ.

Ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ, είναι ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (Orient East Med). Το έργο είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Το «Ιωάννινα Κακαβιά» βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της ΠΕ Ιωαννίνων με την υπόλοιπη Ελλάδα συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το έργο περιλαμβάνει δυο υποτμήματα :

Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι.
Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε μια δέσμη έργων χαμηλότερου προϋπολογισμού, αλλά υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε κατασκευάζονται σε όλη την Επικράτεια και αφορούν: δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα, σχολικές εγκαταστάσεις, οδικές συνδέσεις και γέφυρες, πεζογέφυρες, λιμενικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμια, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Στη Βουλή θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου η σύμβαση για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς. Η παρουσίαση θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών κι επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της με τον ανάδοχο.

Ο φάκελος της προσυμβατικής διαδικασίας διαβιβάστηκε για έλεγχο νομιμότητας ήδη προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με πράξη του αρμόδιου κλιμακίου διαπίστωσε πως δεν κωλύεται η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος των υπογραφών αφού βέβαια οριστικοποιηθεί και η χρηματοδότηση του έργου με ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε δήλωσή του αναφέρει:

 «Βάσει του Κανονισμού της Βουλής κάθε σύμβαση δημοσίου έργου ή προμήθειας ύψους άνω των 20 εκ. ευρώ υποβάλλεται για ενημέρωση των μελών της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής ως απαραίτητη και τελευταία προϋπόθεση για την εν συνεχεία υπογραφή της.

Έπειτα από συνεννόηση που είχα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, συμφωνήθηκε η σύμβαση επέκτασης της Ιόνιας Οδού – Τμήμα  Ιωαννίνων – Κακαβιάς ύψους 310 εκ. ευρώ να παρουσιαστεί προς ενημέρωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Πέμπτη 20/6/2024 στις 14:00 από την πολιτική και την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου. Η ενημέρωση της Βουλής ακολουθείται από την πρόσκληση προς τον προσωρινό ανάδοχο για υπογραφή της σύμβασης.

Το υπόψη έργο αφορά οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα (Ιόνια Οδός). Είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα  Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας το νομό  Ιωαννίνων. Ο άξονας αυτός θεωρείται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας. Επιπλέον ο άξονας αυτός ανήκει εξ ολοκλήρου στη διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας  Ιωαννίνων, συνδέοντας τη χώρα με την Αλβανία, οπότε αποτελεί και έργο διασυνοριακής σημασίας. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στο αντικείμενο της υπόψη σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή των κάτωθι:

• Ολοκλήρωση του Ανισόπεδου Κόμβου Εγνατίας. Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα “Ανισόπεδος κόμβος Ιόνιας Οδού με Εγνατία Οδό έως Ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου μήκους 46,4 km με την κατασκευή έξι (6) ανισόπεδων κόμβων:

1. Ανισόπεδος Κόμβος Κοσμηράς – Ασβεστοχωρίου.

2. Ανισόπεδος Κόμβος Γραμμενοχωρίων.

3. Ανισόπεδος Κόμβος Πασσαρώνος.

4. Ανισόπεδος Κόμβος Ζίτσας.

5. Ανισόπέδος Κόμβος Καρυών.

6. Ανισόπεδος Κόμβος Καλπακίου.

Αποκατάσταση του εγκάρσιου και παράπλευρου δικτύου τοπικών οδών, όπου απαιτείται.

Αναβάθμιση του τμήματος Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,11 χλμ. Η διάρκεια της υπόψη σύμβασης έχει οριστεί σε 54 μήνες από την υπογραφή της.

Σημειώνεται πως ο φάκελος της προσυμβατικής διαδικασίας διαβιβάστηκε για έλεγχο νομιμότητας ήδη προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με πράξη του αρμόδιου κλιμακίου διαπίστωσε πως δεν κωλύεται η υπογραφή της εν λόγω σύμβασης.

Ενόψει, λοιπόν, της τυπικής ολοκλήρωσης των διαδικασιών αυτής της πολυκύμαντης σύμβασης θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, που για πολλά χρόνια τώρα απετέλεσε δικαιολογημένο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Νομού μας, και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που προσωπικά είχε δεσμευτεί για αυτήν τη θετική εξέλιξη».