Έκπληξη, οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας η έγκριση εγκατάστασης της μονάδας ασφαλτικών στην περιοχή της Σαγιάδας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, με πρόβλεψη μάλιστα της τροφοδοσίας της, μέσω θαλάσσης, με τάνκερ και κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων, σε μια περιοχή στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που λίγους μήνες πριν εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Με μια ακατανόητη απόφαση τώρα, το ίδιο Υπουργείο, δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών.
Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας.
Η συγκεκριμένη «επένδυση» επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές.
Κι όμως, κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, για μια δραστηριότητα που ουδείς έχει αντιληφθεί 21 χρόνια τώρα ποιες «ιδιαίτερες ανάγκες» της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου ή της χώρας, θα εξυπηρετήσει.
«Αδυνατούμε να εξηγήσουμε ποιος ιθύνων νους δεν αντιλαμβάνεται πως η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσια ρύπανση θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ.
Ζητάμε την άμεση ανάκληση της παράλογης αυτής έγκρισης.
Σημειώνουμε πως οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν αποδείξει όποτε χρειάστηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από τις πλάτες μας, δεν γίνονται ανεκτοί» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.