Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών: Αποχή, πολυδιάσπαση και ιστορικά χαμηλά…

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έστειλαν ηχηρά μηνύματα σε πολλά επίπεδα του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα.

Το πιο ηχηρό μήνυμα είναι η αποχή, η οποία άγγιξε το 60%. Αυτή η υψηλή αποχή δείχνει μια γενική απογοήτευση και αδιαφορία των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου ότι πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος και μια σαφή ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων, καθώς και την ανάγκη για τα -πάλαι ποτέ – μεγαλύτερα κόμματα να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές και τις πολιτικές τους για να ανακτήσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων.

Ας αναλύσουμε αυτά τα μηνύματα με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 28,14%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από το εκλογικό στόχο της για το 33%. Αυτή η πτώση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2019 υποδηλώνει μια απογοήτευση στους ψηφοφόρους της ή ενδεχομένως μια στροφή προς άλλες πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το 14,93%, σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 20%. Αυτή η απόδοση είναι επίσης χαμηλότερη από τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του προηγούμενου έτους, δείχνοντας μια συνεχή τάση πτώσης.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ποσοστό 12,83% και καταγράφει μια μικρή αύξηση από τις προηγούμενες εκλογές αλλά δεν κατάφερε να φτάσει το στόχο του να γίνει δεύτερη δύναμη. Ενώ το κόμμα μπορεί να είναι ικανοποιημένο με την αύξηση, η απόσταση από τη δεύτερη θέση παραμένει…

Άλλα Κόμματα

Η Ελληνική Λύση (9,54%), το ΚΚΕ (9,3%), η ΝΙΚΗ (4,42%), η Πλεύση Ελευθερίας (3,42%) και η Φωνή Λογικής (3,06%) είδαν αυξημένες τις δυνάμεις τους, υποδηλώνοντας μια στροφή των ψηφοφόρων προς άλλες πολιτικές επιλογές, μακριά από τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα.

Άνοδος της Ακροδεξιάς

Η άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αντικατοπτρίζει την πανευρωπαϊκή τάση της ενίσχυσης της ακροδεξιάς. Αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση για τα παραδοσιακά κόμματα που χάνουν έδαφος σε πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Συνολική Εικόνα

Με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ενσωμάτωση στο 98,59%

  • Νέα Δημοκρατία: 28,15%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 14,93%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,83%
  • Ελληνική Λύση: 9,39%
  • ΚΚΕ: 9,27%
  • ΝΙΚΗ: 4,39%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,41%
  • Φωνή Λογικής: 3,01%
  • Λοιπά κόμματα: 14,62%