Τι ακριβώς είπε για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα ο Χρ. Παπουτσής – Το πλήρες κείμενο…

Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, απαντώντας στη Βουλή σε  Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αθανασίου Νάκου, σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης στην Ηγουμενίτσα κ.λπ..

(Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη)

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:  Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι δραματική. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι δεν υπάρχει κανείς στη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος να αποδέχεται την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται και στην Ηγουμενίτσα και στην Πάτρα. Γιατί είναι οι ίδιες ακριβώς περιπτώσεις. Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να εκδηλώνεται αυτό το φαινόμενο εκεί, είναι αυτό το οποίο είπατε κι εσείς και το συμμερίζομαι. Ότι πρέπει να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε ελπίδα ότι μπορούν να φύγουν προς την Ευρώπη.

Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές πίσω από τις αντιδράσεις για την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα κρύβονται οι επιδιώξεις ορισμένων, οι οποίο λένε «γιατί τους κρατάτε εκεί;  Αφήστε τους να φύγουν». Το ακούσαμε και μέσα στη Βουλή αυτό από ορισμένες πλευρές. «Αφήστε τους να φύγουν». Το ξεκαθαρίζω. Αυτό αποκλείεται να συμβεί. Γιατί αυτό θα σημαίνει την επόμενη ώρα αποβολή από της Ελλάδας από το χώρο Schengen. Μια μείζονα κρίση  για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στο πραγματικό γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν μπορούν μονίμως από μόνες τους να αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις τόσο τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

Και επιπλέον, επειδή αυτή η ιστορία ότι «δεν πάει κανείς στην Ηγουμενίτσα» πρέπει κάποτε να τελειώνει, έχει ήδη γίνει μια μεγάλη σύσκεψη πριν από μερικούς μήνες με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου μας τον κ. Θανάση Χριστόπουλο στην Ηγουμενίτσα. Και πριν από δεκαπέντε μέρες με ειδική αποστολή, με εντολή δική μου,  ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν εκεί προκειμένου να κάνει συσκέψεις με τους τοπικούς παράγοντες και με τους παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής.

Όμως η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα είναι ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορούν να  απομακρυνθούν οι πάντες από εκεί με μια προϋπόθεση: ότι θα πάρουν την εντολή οι Αστυνομικοί και οι δυνάμεις του Λιμενικού για το πού θα τους πάνε. Το πού θα τους πάνε είναι το ερώτημα.

Και έρχομαι στο κεντρικό θέμα, το οποίο δεν αφορά μόνο την Ηγουμενίτσα, αφορά τους πάντες.  Εάν δεν υπάρξουν Κέντρα Υποδοχής στον Έβρο και στα σύνορά μας και εάν δεν υπάρξουν Κέντρα Κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, και όχι ένα, αλλά δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα. Γιατί; Γιατί κανείς  δεν  κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ένα μετανάστη, παράνομο, νόμιμο ή οτιδήποτε άλλο και την επόμενη στιγμή να τον διώξει για να πάει πίσω στη χώρα του. Δεν το επιτρέπουν οι Διεθνείς κανόνες, δεν το επιτρέπουν οι Νόμοι, δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας μας. Δεν το επιτρέπει ο Δικαιακός πολιτισμός τον οποίο ζούμε και διαμορφώνουμε εμείς με τα νομοθετήματά μας. Χρειάζεται η συνεργασία των πρεσβειών τους, χρειάζεται η πιστοποίηση από τις χώρες τους. Και βεβαίως χρειάζεται και η χρηματοδότηση και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται μέσα από τις διεθνείς  συμφωνίες.

Αυτό είναι  το  κεντρικό θέμα και κάνω έκκληση. Έκκληση. Χαίρομαι που έχετε αυτή την  ευαισθησία. Και κάνω έκκληση και προς τη Ν.Δ και προς τα άλλα κόμματα, να συνεργαστούν οι πάντες. Πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελληνικός στρατός, ιδιωτικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή έχουν κάποιους  εγκαταλελειμμένους χώρους που δεν λειτουργούν πλέον, προκειμένου να βρούμε χώρους, να τους διαμορφώσουμε με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση ώστε να διαμορφώσουμε Κέντρα Κράτησης και Κέντρα Υποδοχής. Να διαμορφώσουμε Κέντρα για τις ευάλωτες ομάδες, για γυναίκες, παιδιά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε στη Διεθνή Κοινότητα.

Γιατί ούτε εκεί είμαστε εντάξει. Επειδή ακριβώς δεν έχουμε  τη δυνατότητα, δεν  μπορούμε να διαμορφώσουμε ούτε τις καλύτερες. Είμαστε, κιόλας  δακτυλοδεικτούμενοι και κατηγορούμενοι από τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όμως τι συμβαίνει – και  η Ηγουμενίτσα είναι μια τέτοια περίπτωση.  Όταν πάμε να σχεδιάσουμε και να εντοπίσουμε ένα χώρο για να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο κέντρο ξεσηκώνονται κάποιες δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας αντιδρώντας, συμπαρασύροντας, θέτοντας άλλου είδους πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα και το αποτέλεσμα είναι ότι ακυρώνονται στην πράξη. Το γνωρίζετε εξάλλου κ. Νάκο. Γιατί και εσείς, επί της δικής σας υπουργίας, υπήρξε μια αντίστοιχη προσπάθεια δική σας και του κ. Παυλόπουλου, η οποία σταμάτησε εν τη γεννέση της επειδή ακριβώς οι τοπικές κοινωνίες είναι εναντίον των μεταναστών. Θέλουν να φύγουν οι μετανάστες, να μην υπάρχουν μετανάστες αλλά να μην έχουμε και Κέντρα Κράτησης. Να μην έχουμε Κέντρα Υποδοχής, να μην  έχουμε Κέντρα  Φιλοξενίας. Λοιπόν, ποια είναι η πρόταση; Τι πρέπει να κάνουμε;  Μαγικό ραβδί το οποίο να «χτυπήσουμε» στο κεφάλι των μεταναστών και να εξαφανιστούν από προσώπου γης, δεν υπάρχει. Βίαιες πράξεις, δηλαδή να συλλάβουμε τους μετανάστες, να τους βάλουμε σε πλοία και να τους αφήσουμε στο έλεος των κυμάτων με εμένα Υπουργό και με την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπάρχει περίπτωση. Και ελπίζω, και με την κυβέρνηση κανενός κόμματος στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία των τοπικών παραγόντων.

Έχω, λοιπόν, πει επανειλημμένως, ο συνάδελφος κ. Κατσούρας είναι εδώ -ο οποίος αγωνιά από το πρωί μέχρι το βράδυ – και είμαστε σε συνεχή επαφή για το πώς θα διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να λυθεί το θέμα και στην Ηγουμενίτσα. Με τον κ. Δήμαρχο, πράγματι έχουμε επαφή και ο άνθρωπος κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες.  Και οι τοπικοί φορείς πρέπει με κάθε τρόπο να μας υποδείξουν  είτε στο Νομό Θεσπρωτίας,  είτε   σε άλλο Νομό, είτε στην ευρύτερη περιοχή, κάπου ένα χώρο που δεν προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες, που δεν δημιουργεί προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να τον διαμορφώσουμε. Αν δεν το κάνουμε αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσουμε λύση. 

 

Δευτερολογία:

Δεν είναι μόνο Έλληνες, είναι διεθνή τα κυκλώματα και έχετε απόλυτο δίκιο ότι είναι πολλά τα λεφτά γύρω από την επιχείρηση «διακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη».

Δεύτερον. Φράχτης. Δεν καθυστερεί ο φράχτης. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις ρηματικές διακοινώσεις και τη συνεννόηση με την τουρκική Κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε και τη δική τους συνεργασία όσον αφορά στην κατασκευή και προχωράμε.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα. Αναφερθήκατε προηγουμένως στο σκάνερ για παράδειγμα. Συμφωνώ απολύτως, είναι απαραίτητο. Και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο λιμάνι της Πάτρας, οι Οργανισμοί Λιμένος, γιατί είναι δικό του θέμα, είναι ανώνυμη εταιρεία, δεν είναι ευθύνη του κράτους, έπρεπε να το είχαν εγκαταστήσει. Ξέρω ότι έχουν ενδιαφερθεί. Η Πάτρα έχει μάλιστα υποβάλει και αντίστοιχες προτάσεις. Η καθυστέρηση όμως είναι με βάση τους κανονισμούς που εμείς έχουμε φτιάξει. Είναι με βάση τους νόμους που εμείς έχουμε κάνει. Γιατί; Γιατί νομοθετούμε και λειτουργούμε πολιτικά με πρώτο κριτήριο την καχυποψία απέναντι στον άλλο, απέναντι σε εκείνον που κυβερνά. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ενάμισης χρόνος για να εγκριθεί το εάν και κατά πόσο θα υπάρξει διαγωνισμός για το σκάνερ της Πάτρας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις Πολεοδομίες. Για να μετατρέψουμε ένα στρατόπεδο σε Κέντρο, χρειάζεται μία στατική μελέτη. Είναι δύο μήνες που ζητάω να πάνε οι τεχνικοί αξιωματικοί του Στρατού και ένας τοπογράφος προκειμένου να βοηθήσει στη στατική μελέτη των υπαρχόντων κτιρίων και που θα αναλάβουν στη συνέχεια οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου μας και δεν έχω απάντηση. Την Παρασκευή, μεθαύριο θα επισκεφτούν ένα από αυτά τα κέντρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι πρέπει να παρθούν μέτρα, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Τοπικές κοινωνίες και πολιτικός κόσμος με ανοιχτό πνεύμα και πλήρη κατανόηση των συνθηκών, πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη ζωή και των παράνομων μεταναστών, αλλά στέλνοντας ένα αποφασιστικό μήνυμα παντού: ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, δεν προσφέρεται για περισσότερους μετανάστες από αυτούς που αντέχει, γιατί δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε από την Ελλάδα να μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση οι παράνομοι μετανάστες. Σε αυτή την κατεύθυνση ακριβώς και επειδή το μεγαλύτερο θέμα είναι οι διακινητές και τα δίκτυα των διακινητών, εμείς συνεργαζόμαστε όχι μόνο με τις υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απαιτούμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Europol και τον Frontex να εντοπίζουν αυτά τα κυκλώματα και να αποτελεί ένα βασικό στόχο της κοινής δράσης των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Σας ευχαριστώ