Τι συμβαίνει στην ”Αριάδνη”;

AaianA2aΕρώτηση για την αναγκαία αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην ΠΕ Θεσπρωτίας και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης ΓκιόκαςΛιάνα ΚανέλληΧρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Τα προβλήματα, που διαρκώς προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αναδύονται με το χειρότερο τρόπο εδώ και ένα χρόνο στη Θεσπρωτία, χωρίς να αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με τις έγγραφες καταγγελίες και τα εξώδικα εργαζομένων, φαίνεται πως η διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης Θεσπρωτίας έχει προβεί σε ενέργειες που αντίκεινται στις υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις, αλλά και τους νόμους που δεσμεύουν την αστική εταιρεία. Μια βασική δέσμη ενεργειών αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μέρους του προσωπικού. Μια άλλη την αναρμόδια εμπλοκή της διοίκησης του Κέντρου Πρόληψης στο επιστημονικό έργο, αλλοιώνοντάς το, υποβαθμίζοντάς το, μέχρι και υποβάλλοντας σε κινδύνους ασφαλείας τους συμμετέχοντες σε παρεμβάσεις.

Στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης επιστημονικός επόπτης των δομών / αστικών εταιρειών θεωρείται ο ΟΚΑΝΑ. Εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης και το πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων τον κρατούν εγγράφως ενήμερο -από τον Νοέμβριο του 2016- όπως και τα αρμόδια Υπουργεία -από τον Μάρτιο του 2017- ζητώντας την παρέμβασή τους, χωρίς αποτέλεσμα. Η τελευταία επιστολή του Σωματείου με συνημμένο ιστορικό 74 σελίδων στάλθηκε στον ΟΚΑΝΑ και στα Υπουργεία στις 28/11/2017, ξανά δίχως αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με επιστημονική εγκυρότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις πρόληψης στη Θεσπρωτία. Δεδομένου και του όλου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, που η κυβέρνηση δεν το έχει αλλάξει, παρά τις εξαγγελίες της, και που συνιστά τη βάση των πολλών επιμέρους προβλημάτων, της μη αντιμετώπισής τους και της επιδείνωσής τους, με αποτέλεσμα εν έτει 2018 και εν μέσω κρίσης να μην υπάρχει ένας συγκροτημένος, ενιαίος και δημόσιος πυλώνας πρόληψης των εξαρτήσεων στη χώρα μας,

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

– Τι προτίθενται να πράξουν για την εξομάλυνση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Θεσπρωτίας και τη στήριξη της κοινότητας με παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτήσεων.

-Τι προτίθενται να πράξουν για την αναγκαία νομοθετική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης».