ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΕΓΙΝΕ

του Παναγιώτη Β. Νταή

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΜΟΝΙΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της προοδευτικής παράταξης, που έχει αρχίσει από το 2015 με την αείμνηστη Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Το πρώτο βήμα ήταν η άνοδος των ποσοστών στις εκλογές του 2015, το δεύτερο η ένωση της κεντροαριστεράς το 2017 και το τρίτο η περαιτέρω άνοδος της εκλογικής επιρροής το 2019.

Το τέταρτο βήμα έγινε στις εκλογές της Κυριακής με την προσέλευση 270.000 ψηφοφόρων στις κάλπες, πολλές χιλιάδες εκ των οποίων ήταν νεολαίοι. Για να φανεί το μέγεθος της επιτυχίας, να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2016 για την ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ είχαν προσέλθει περίπου 400.000 ψηφοφόροι, ενώ πρόσφατα το ιστορικό κόμμα της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, κατόρθωσε να προσελκύσει στις κάλπες, για την ανάδειξη νέου ηγέτη, μόνο 150.000 άτομα.

Η μεγάλη αυτή συμμετοχή δείχνει το μέγεθος της συσπείρωσης της λαϊκής βάσης του Κινήματος και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαρροές προς τα άλλα κόμματα, σε ένα δύσκολο περιβάλλον και με αρνητική έως και εχθρική αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από το βράδυ της Κυριακής όλα τα ΜΜΕ έχουν ανακρούσει πρύμναν και αρχίζουν να μετριάζουν την πολεμική τους, προβλέποντας αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι τα δύο πρώτα κόμματα έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά για τη δυναμική που αναπτύσσει το ΚΙΝΑΛ. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγγεγραμμένα μέλη περίπου 54.000 άτομα, ενώ το κόμμα της ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, στην ουσία υπολειτουργεί, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό ως μείζον πρόβλημα για το χώρο της συντηρητικής παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προγραμματισμένο Συνέδριο αναβλήθηκε με πρόσχημα την πανδημία, ενώ στην προσυνεδριακή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα την περασμένη εβδομάδα – παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού – με το ζόρι συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες άτομα, η πλειονότητα των οποίων ήταν κυβερνητικοί παράγοντες με τις συνήθεις πολυμελείς ακολουθίες τους.

Η επιτυχία της προσέλευσης οφείλεται και στους έξι υποψηφίους. Όλοι τους συνέβαλλαν στην προσέλκυση διαφορετικού κοινού ψηφοφόρων, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες εν μέσω πανδημίας και περίμεναν με τις ώρες στις ουρές για να ψηφίσουν, γιατί τους ενώνει η κοινή έννοια για το μέλλον της παράταξης, η οποία έχει προσφέρει πολλά στον τόπο, που δεν πρέπει να λησμονούνται ή πολύ περισσότερο να διαγράφονται.

Από την ψηφοφορία προέκυψε ότι κανείς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εκλεγεί αρχηγός από τον πρώτο γύρο, αλλά και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος, αφού ακόμη και ο Ν. Ανδρουλάκης που αναδείχθηκε καθαρά πρώτος στις εκλογές και απέκτησε ένα σαφές προβάδισμα νίκης, εξασφάλισε λίγους περισσότερους από το 1/ 3 των ψήφων.

Η συγκεκριμένη ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει να είναι στο μυαλό όλων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Και η εν λόγω ερμηνεία οδηγεί σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της ανοδικής πορείας του Κινήματος, είναι η διατήρηση της ενότητας, τόσο στη βάση όσο και στα στελέχη του.   

Συνεπώς, η επόμενη ηγεσία πρέπει να είναι ενωτική και συνθετική, να πορευτεί με συναινέσεις και όχι αποκλεισμούς και το κυριότερο να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του Κινήματος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εκτιμούμε ότι όποιος εκ των δύο εκλεγεί, έχει την ικανότητα να εκπληρώσει τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις.

Επιπλέον, αναγκαία είναι και η σταδιακή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του ΚΙΝΑΛ, καθώς και η συνέχιση της προσπάθειας διείσδυσής του σε κοινωνικές ομάδες όπως π.χ. η νεολαία ή το κοινό που απέχει από την πολιτική, στις οποίες αυτή τη στιγμή υστερεί. Η υποψηφιότητα του Ν. Ανδρουλάκη, δείχνει να διασφαλίζει προϋποθέσεις επιτυχίας στο στόχο αυτό, αφού αφενός είναι σχετικά νέος, αφετέρου έχει το πλεονέκτημα της έλλειψης φθοράς από προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Αλλά και ο Γ. Παπανδρέου – παρά το γεγονός της αναπόφευκτης και άδικης ίσως πολλές φορές φθοράς από την πολύχρονη άσκηση εξουσίας από διάφορες θέσεις – μπορεί να συμβάλλει, καθώς είναι γνωστό ότι μπορεί να αφουγκράζεται αποτελεσματικά τις νέες ιδέες και τάσεις και να τις ενσωματώνει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.  

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, το σίγουρο είναι ότι μπήκαν στέρεες βάσεις για την ολική επαναφορά του ΚΙΝΑΛ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλωστε κάποιους κυβερνητικούς ή κομματικούς μηχανισμούς με ιδιαίτερη οργάνωση και σοβαρότητα.

Όσοι εξ ημών εργαζόμαστε στη δημόσια διοίκηση γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ομάδες στελεχών με μέτριες έως χαμηλές πολιτικές και οργανωτικές ικανότητες, που απλώς αξιοποίησαν προς όφελός τους το γενικότερο οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον και κατέκτησαν την εξουσία, την οποία άσκησαν ή ασκούν κυρίως με επικοινωνιακούς όρους. Ας είναι καλά το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε θεσμούς που λειτουργούν ακόμα, καθώς και ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί, που εκτελούν με επαγγελματισμό το πατριωτικό τους καθήκον, ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία και το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί στοιχειωδώς.

Το ποιοι είναι και το τι κάνουν το βλέπουμε και στην περιοχή μας αυτή την περίοδο. Αντί να ασχοληθούν με την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, οι εκπρόσωποι της ΝΔ στο Κοινοβούλιο, την Περιφέρεια και τους ΟΤΑ δεν μπορούν να συνεργαστούν ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, μετατρέποντας την Ήπειρο σε παράδειγμα προς αποφυγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με μια ανεπαρκή Κυβέρνηση και με μια κακή αντιπολίτευση, υπάρχουν τα περιθώρια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού όχι βεβαίως άμεσα, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αρκεί το ΚΙΝΑΛ να εργαστεί οργανωμένα, με συνέπεια, υπομονή και επιμονή και το κυριότερο με ενότητα στις δυνάμεις του.

Παναγιώτης Β. Νταής

Μέλος Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ