Παρουσία του εισαγγελέα, Νίκου Γκύζη και περί τις 08:30, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, επιχείρηση που συνοδεύτηκε από αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργάνων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και πλήθους ανθρώπων που παριστάμενοι στην περιοχή, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζομένους της ΕΡΤ.
Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε γύρω στις 04:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ, αργά τη νύχτα, με αίτημα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κυρία Παναγιώτα Φάκου, ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Η Αστυνομική Διεύθυνση δεν επικαλείτο για την εισαγγελική παρουσία επιχείρηση στα πλαίσια εφαρμογής αυτοφώρου για διάπραξη ποινικού αδικήματος, όπως η κατάληψη δημοσίου κτιρίου, αλλά την υποβολή συστάσεων. Το αίτημα της Αστυνομίας αφορούσε σε άρθρο του νόμου 1756/1988 «περί κανονισμού δικαστηρίων» που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς τον σχηματισμό δικογραφίας και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με αποκλεισμό του χώρου και εντολή του εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο.
Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε από την πλαϊνή είσοδο του ραδιομεγάρου, επί της οδού Δημητσάνας και έκτοτε οι δύο πύλες του Ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ μπροστά τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας.
Η κεντρική πύλη του Ραδιομεγάρου έχει κλείσει με αλυσίδα και χειροπέδες.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ, κυρία Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν χημικά και οι εργαζόμενοι απωθήθηκαν.
Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές στη ΓΑΔΑ: Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, κ. Π. Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ, κ. Νίκος Τσιμπίδας.
Εν συνεχεία, λίγο πριν από τις 08:00, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Ν.Δένδιας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.
Διαμαρτυρόμενοι για την επέμβαση αυτή, βρέθηκαν στο σημείο, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά και των αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Καθώς η είσοδος στο Ραδιομέγαρο είχε απαγορευτεί, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κυρία Μαρία Αντωνιάδου, ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση – παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του ραδιομεγάρου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, κ. Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση ως αντιδημοκρατική ενέργεια: «Δέκα μέρες πριν από την 17η Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μία παρόμοια εισβολή στο ναό της δημοκρατίας και της ενημέρωσης τόνισε και πρόσθεσε ότι εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους δημοσιογραφικούς, δεν γίνονται παρά μόνο σε περίοδους εκτροπής, ή ανωμαλίας. Αυτή είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.
Επί τόπου βρέθηκε και ομάδα βουλευτών του ΣυΡιζΑ (μεταξύ αυτών ο γραμματέας, κ. Νίκος Βούτσης, ο κ. Δημήτρης Στρατουλης, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη) που καταγγέλλει την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης, αλλά και ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ (μεταξύ αυτών η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου και ο κ. Σπύρος Χαλβατζής) που κατήγγειλαν την επέμβαση και επίσης ζητούν να εισέλθουν στο Ραδιομέγαρο.
Ύστερα από συνεννόηση Σαμαρά – Βενιζέλου η επέμβαση
Η απόφαση για την επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ελήφθη μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να λήξει η κατάληψη των εργαζομένων την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομη, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεων, κ. Νίκος Δένδιας.
«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι «το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα».
«Για μήνες υπήρχει πλήρης ανομία με θύματα και τους εργαζόμενους, αφού δεν μπορούσαν να δοθούν ούτε καν οι αποζημιώσεις», επεσήμανε, ακόμη, ο κ. Κεδίκογλου.
Από την πλευρά του, το ΠαΣοΚ, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Το ΠαΣοΚ σημειώνει ότι «η συνέχιση της παράνομης κατάληψης της ΕΡΤ στρέφεται εναντίον των εργαζομένων που, αν και έχουν αξιολογηθεί αξιοκρατικά, δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά, κατά της ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κατά της προετοιμασίας της Ελλάδας εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υποστηρίζει, δε, ότι «οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί που μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων καλύπτοντας μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων» και πως «κανείς σήμερα δεν μπορεί στο όνομα του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού να σταματήσει την αναβάθμιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Σε δύο εβδομάδες θα μπει η Δ.Τ. στο Ραδιομέγαρο
Σε δύο εβδομάδες θα μπει η ΝΕΡΙΤ στο Ραδιομέγαρο, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κ. Παντελής Καψής, οποίος τόνισε ότι, όταν μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν στο εσωτερικό του 10-15 άτομα και οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές.
Ο κ. Καψής υπογράμμισε πως η παραλαβή του κτιρίου θα γίνει από το Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, εξηγώντας πως θα ακολουθήσει καταγραφή από αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και ακολούθως θα εγκατασταθούν σταδιακά υπηρεσίες από τη Δημόσια Τηλεόραση.
Σημείωσε ότι οι προσλήψεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα γίνονται σταδιακά και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων είχε διακοπεί, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν στα χέρια τους τούς σχετικούς καταλόγους μισθοδοσίας.
Τέλος, επισήμανε ότι η ευθύνη του σχεδιασμού περνά στο Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ. «Ρόλος μου είναι να εποπτεύσω την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ», κατέληξε ο υφυπουργός.