Τρένο στην Ήπειρο: Δεν το θέλει το Υπουργείο Υποδομών!

train

Αποκαλυπτική απάντηση του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων

Το υπουργείο Υποδομών, “δείχνει” υπεύθυνο για τη μη χρηματοδότηση από το Εθνικό Σκέλος του ΕΣΠΑ, η απάντηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι τέσσερις Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε στην ολοκλήρωση της μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου.

Ο κ. Σκάλκος παραδέχεται ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει διαθέσει την απαραίτητη πίστωση των επτά εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αποτελεί την εθνική συμμετοχή ώστε να γίνει η δημοπράτηση, καθώς η κοινοτική χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχει εγκριθεί από τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την εθνική συμμετοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η δημοπράτηση του έργου, αφού το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ουδέποτε ζήτησε τη χρηματοδότησή του!
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει απαντώντας στην ερώτηση των Ηπειρωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Δράση με κωδ. 2020-EL-TMC-0080-S και τίτλο “Final Studies of the new single railway line Kalambaka–Ioannina Igoumenitsa, part of OEM Corridor” εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020 με υπεύθυνο Φορέα για την υλοποίηση της τον ΟΣΕ ΑΕ. Ο προγραμματισμός υλοποίησης του συνολικού έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Καλαμπάκας-Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας», μέρος του οποίου αποτελεί η ανωτέρω Δράση, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σας γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη Δράση δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που υποβλήθηκε από το αρμόδιο για τη χρηματοδότηση Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έργα που θα ενταχθούν στο ΠΔΕ 2022».

Πρακτικά και με δεδομένο ότι η προγραμματική περίοδος λήγει στο τέλος του 2023ακόμα κι αν το Υπουργείο Υποδομών προχωρήσει σε ένταξη του έργου, έστω και στις αρχές του επόμενου έτους, ο χρόνος που υπολείπεται δεν επαρκεί για τη δημοπράτηση και την εκπόνηση της μελέτης!

Και κάπως έτσι η ελπίδα, έστω για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, σβήνει…

Με πληροφορίες από: epiruspost.gr