Υποδοχή Ευρωπαϊκής Αποστολής Σχολών Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας υποδέχτηκε τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αποστολής 4 Ανωτάτων Σχολών Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, από Παρίσι, Νάντη, Αθήνα και Μιλάνο.

Η αποστολή, με 40 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Ηγουμενίτσας από 3 έως 7 Απριλίου για να εργαστούν, στο πλαίσιο της Β’ φάσης εργασιών του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τουριστικοί Μοντερνισμοί και Μεσόγειος – Το μοτέλ Ξενία της Ηγουμενίτσας» επάνω στη θεματική της αξιοποίησης του συνολικού χώρου του Ξενία και στις προοπτικές σύνδεσής του με το παραλιακό μέτωπο.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Erasmus+ Intensif Hybride Program και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε συνέχεια της Α’ φάσης που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2022 από Γάλλους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Παρισιού, με τη δημιουργία πιθανών σεναρίων ένωσης του μοτέλ ΞΕΝΙΑ με τις γύρω υποδομές σ’ έναν λειτουργικό αστικό ιστό κτιρίων και δημιουργίας αξόνων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το Ξενία Ηγουμενίτσας ανεγέρθηκε το 1959. Όπως και τα υπόλοιπα παραδείγματα του προγράμματος μελέτης και ανέγερσης των «Ξενία», κτίστηκε για να αποτελέσει μία πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής. Αντιπροσωπευτικό δείγμα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού, φέρει την υπογραφή του κορυφαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη (1913 – 1993).

Για την ανέγερση του Ξενία επιλέχθηκε ένα οικόπεδο με απρόσκοπτη θέα δίπλα στη θάλασσα, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος, στο βόρειο άκρο της πόλης. Καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του το Μοτέλ Ξενία αποτελούσε τόπο διαμονής επισκεπτών, περαστικών, διακεκριμένων προσώπων της δημόσιας ζωής της εποχής, αλλά και σημείο συνάντησης και πραγματοποίησης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων

Με την ίδρυση το 1995 παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη, παραχωρήθηκε για χρήση στο ΤΕΙ το κτίριο του Ξενία και έγιναν σταδιακά προσθήκες νέων κτισμάτων στο υπάρχον συγκρότημα για τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στέγασης των τμημάτων και την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Με την ΥΠΠΟ/72334/1964/7‐11‐2008 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 542/ΑΑΠ/27‐11‐2008), το Ξενία Ηγουμενίτσας κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής και ιστορικής του αξίας. Σήμερα, όπου κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα δε λειτουργεί πλέον στην Ηγουμενίτσα, το κτίριο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η τοπική κοινωνία αναζητά τρόπους αξιοποίησής του.