Υπό επαναξιολόγηση είναι λέει, (το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΗΓ ΑΕ.
Με ένα έγγραφο, που έρχεται ακριβώς στην εκπνοή ενός μήνα από την υποβληθείσα παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας κ. Κιτσαντά Θωμά. Ενός εγγράφου που τίποτα δε λέει για την… ταμπακιέρα, ενώ αφήνει να εννοηθούν… πολλά για όλα πλέον τα μέλη του Δ.Σ και τη λειτουργία τους!
Και είναι μάλλον ντροπή για το Υπουργείο που με ένα τόσο λιγόλογο έγγραφο, νομίζει ότι θα «κλείσει», θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας επί μήνες, αφήνοντάς τα κατ’ ουσία αναπάντητα!
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων στις 04/05/2011 απαντά, με έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Ιωάννης Διαμαντίδης, στην «παραίτηση Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ ΑΕ»:
Σχετ.: Το αριθ. 926/05-04-2011 έγγραφό σας
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού και με αφορμή την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ Α.Ε, κ. Θ. Κιτσαντά, σας γνωρίζουμε ότι στα πλαίσια του νέου συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης “Open gov”, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού σας.
Από το παραπάνω έγγραφο, μπορούμε μάλλον να συμπεράνουμε ότι η παραίτηση του κ. Κιτσαντά, έγινε δεκτή. Και είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο περίμενε ένα ολόκληρο μήνα να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή μια παραίτηση, που υποβλήθηκε στις 05/04/2011, μάλλον από ανάγκη: Είχε προηγηθεί της υποβολής της, από την 8 Μαρτίου, η… απάντηση προς την ΟΛΗΓ του Υπουργείου Οικονομικών που σαφώς έλεγε ότι τόσο η αμοιβή του κ. Κιτσαντά όσο και ο τρόπος που αυτή εισπράττεται (παραστατικό παροχής υπηρεσιών + ΦΠΑ), δεν είναι σύννομη.
Τι περίμενε άραγε ένα μήνα ο κ. Κιτσαντάς για να παραιτηθεί; Το ταξίδι στο Μαϊάμι ή να βρεθεί… παραθυράκι;
Είχε προηγηθεί, ερώτηση στη Βουλή για τη διπλοθεσία του κ. Κιτσαντά, την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών μια μέρα μετά την έγγραφη «καθαίρεση» του ΔΣ προσπαθεί να καλύψει, αποφαινόμενο ότι σύμφωνα με νομοθεσία του 1983 οι καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν είναι… πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι!!!
Ακολούθησε, της παραίτησης, στις 08/04 απάντηση του Υπουργείου Θαλλασίων Υποθέσεων στη Βουλή, η οποία ούτε λίγο – ούτε πολύ λέει ότι το ζήτημα «διερευνάται (δηλαδή έγινε ή είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ;;;) και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη παρατυπιών αυτές θα αποκατασταθούν σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, ενώ δεν αποκλείεται και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών, εφόσον ανακύψουν τέτοιες κατά τη διαδικασία της σχετικής διερεύνησης».
Στην ίδια βέβαια ερώτηση ζητείται να κατατεθεί και η αίτηση που ο κ. Κιτσαντάς είχε υποβάλλει στο OPEN GOV… αλλά προφανώς δε… βρέθηκε για να δοθεί!!!
Μετά τα παραπάνω, εύλογα προκύπτουν και άλλα ερωτήματα ενώ ούτε τα παλιότερα δεν απαντήθηκαν:
– Που κατέληξε η διερεύνηση; Υπάρχουν παρατυπίες και ευθύνες; Να θεωρήσουμε την «επαναξιολόγηση» όλων των μελών του ΔΣ ως απόδοση ευθυνών σε όλα τα μέλη του; Γιατί το υπουργείο αφήνει «βορά» όλα τα μέλη του ΔΣ στις όποιες υποθέσεις και δεν αποδίδει τις ευθύνες με ονοματεπώνυμο;
– Το ΔΣ της ΟΛΗΓ ορίστηκε τον Ιούλιο του 2010 (ΦΕΚ 229-30/06/2010). Είχε προηγηθεί πρόσκληση για τη στελέχωση του ΔΣ του οργανισμού μέσω OPEN GOV με καταληκτική ημερομηνία την 08-02-2010. Πέντε ολόκληρους μήνες λοιπόν τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΗΓ «αξιολογούνταν» μέσω της διαδικασίας OPEN GOV… Πως καταλήξαμε με ένα ΔΣ που 10 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του χρήζει «επαναξιολόγησης»; Μήπως έχουν δίκιο, τελικά, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη διαδικασία του τότε OPEN GOV που επί μήνες ισχυρίζονται ότι η διαδικασία ήταν έωλη, αδιαφανής και αναξιοκρατική και ότι καταλήξαμε με αυτή τη διοίκηση στον Οργανισμό, εξ΄αιτίας των… «συντροφικών» μαχαιρωμάτων και του «συντροφικού» ξεκαθαρίσματος λογαριασμών;
-Πόσους μήνες ο κ. Κιτσαντάς πληρώθηκε με απόδειξη παροχής υπηρεσιών; Υπάρχει, εκτός των άλλων και φορολογική παράβαση στη διαδικασία αυτή;
– Πόσο είναι το συνολικό ποσό ΦΠΑ που καταβλήθηκε;
– Αποδόθηκε και σε τι ποσοστό αυτό το ΦΠΑ;
– Πρόκειται να επιστραφούν ή επεστράφησαν τα εισπραχθέντα μέχρι σήμερα ποσά; (υπολογίζονται στις 34.000€ + ΦΠΑ)
Ποιος θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:
– Έγιναν απ’ ευθείας αναθέσεις και μάλιστα σε επιχειρήσεις εκτός Θεσπρωτίας;
– Έγινε κατάτμηση υπηρεσιών ώστε να γίνονται αυτές οι απ’ ευθείας αναθέσεις;
– Ασφαλίστηκαν τα οχήματα του οργανισμού, με απ’ ευθείας ανάθεση, σε ασφαλιστικό γραφείο στο Καναλλάκι, το οποίο μάλιστα έκλεισε;
– Τι απέφεραν στον Οργανισμό τα… «επαγγελματικά» ταξίδια σε εξωτικές περιοχές όπως οι Κάννες και το Μαϊάμι; (ελπίζουμε όχι νέες – τριτοκοσμικές υποδοχές του ενός και μοναδικού κρουαζιερόπλοιου που κάθε χρόνο προσεγγίζει το λιμάνι μας με κλαρίνα και βιολιά…)
Και το κυριότερο: Γνώριζαν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ κάτι από τα παραπάνω; Και αν δεν γνώριζαν… γιατί;
Σίγουρο είναι ότι κάτι πήγε στραβά στη λειτουργία του Οργανισμού το τελευταίο δεκάμηνο! Κι ενώ κάποιοι ήταν λαλίστατοι όταν – προεκλογικά – διεκδικούσαν τη χερσαία ζώνη από το Δήμο Ηγουμενίτσας και την ανάσα από τους κατοίκους της πόλης… το τελευταίο τρίμηνο «ποιούν τη νήσσα»…
Γεγονός είναι, ότι για δεύτερη στη σειρά καλοκαιρινή σεζόν… η πύλη της Ευρώπης είναι χωρίς διοίκηση… με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της περιοχής μας…
Β.