Ενενήντα ένας ιδιώτες, επιχειρούν την δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε δασικές εκτάσεις στην περιοχή Λιβάδι, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα – παρά την αντίθεση της Τοπικής Κοινότητας – το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας γνωμοδότησε θετικά για τη συγκεκριμένη επένδυση και την Δευτέρα το ίδιο θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Οι 91 κτηνοτρόφοι-παραγωγοί έγιναν 92 με την συμμετοχή τελευταία στιγμή – άγνωστο με ποια διαδικασία – του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος βαφτίστηκε «κτηνοτρόφος», ξανάγιναν 91, καθώς η νέα μελέτη που συμπεριελάμβανε και το Δήμο Ηγουμενίτσας δεν ελήφθη υπόψη από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αλλά τελικά στην πλειοψηφία τους οι 91 δεν είναι κτηνοτρόφοι!
Από όσα προκύπτουν από τις δύο συνεδριάσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας η επένδυση θα καλύψει έκταση 1432 στρεμμάτων. Μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών είναι και ο ΤΟΕΒ Κορύτιανης, ενώ ειπώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών -το 80%- είναι άνθρωποι από την περιοχή της Θεσπρωτίας, κατά κανόνα απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα.
Άνθρωποι από το Μαργαρίτι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι ελάχιστοι είναι από την περιοχή, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος ο μελετητής παραδέχθηκε ότι μόνον ένα ποσοστό γύρω στο 50% είναι κτηνοτρόφοι και οι υπόλοιποι επαγγελματίες σε άλλους τομείς…
Αρκετοί από τους ιδιώτες-παραγωγούς είναι από το Νομό Ιωαννίνων και κινούνται στο ευρύτερο περιβάλλον της Περιφερειακής Αρχής.
Το ίδιο επενδυτικό σχήμα, αρχικά (στα μέσα του 2020) πρότεινε το ίδιο έργο στην πίσω πλευρά του βουνού, στην περιοχή του Καρβουναρίου… Τότε το Τοπικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά, το θέμα όμως δεν εισήχθη ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, καθώς οι επενδυτές απέσυραν την αίτηση!
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης υποστήριξε ότι οι 91 επενδυτές και με το Δήμο Ηγουμενίτσας 92, αν κατασκεύαζαν κατά μόνας τα έργα δεν θα χρειαζόταν καμία αδειοδότηση λόγω της χαμηλής ισχύος. Επειδή όμως είναι σε όμορα ακίνητα πρέπει να εξεταστούν συνολικά και να εξεταστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Στην συνεδρίαση παρενέβη προκαταβολικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για να δώσει εξηγήσεις επί προσωπικού…
Όπως είπε η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από την Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνοτροφικού Συλλόγου κα Μυρτώ Λύκα, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το εγχείρημα καθώς έχει συνοδό έργο μέσης τάσης, ενώ παραδέχθηκε ότι στο σχήμα των 91 μετέχει και ο γιος του υπερασπιζόμενος τη συμμετοχή αυτή:
«Έχω και γω παιδιά. Ούτε στο δημόσιο έχουν διοριστεί, ούτε έργα από την Περιφέρεια πήραν. Ο γιος μου είναι κτηνοτρόφος, έχει μονάδα στο Μέτσοβο και συμμετέχει στην κτηνοτροφική συνεργασία. Αυτοί οι άνθρωποι πήραν μία απόφαση ζωής να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε υποχρέωση να τους στηρίζουμε και όχι να τους στιγματίζουμε» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη. Όπως είπε το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πέρασε από μία Οδύσσεια καθώς επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί στο Δήμο Σουλίου αλλά δεν έτυχε θετικών γνωμοδοτήσεων. Σημείωσε ότι η Tοπική Κοινότητα Μαργαριτίου είναι αρνητική και τόνισε ότι τίθεται θέμα νομιμότητας της μετοχικής σύνθεσης και ως εκ τούτου ο ίδιος θα προσφύγει.
Στηλίτευσε δε το γεγονός – όπως παραδέχθηκε και ο μελετητής – ότι το μετοχικό σχήμα της επένδυσης παραμένει ανοιχτό και ότι στο τέλος – ο καθένας εκ των 91 – μπορεί να μεταβιβάσει την άδειά του και τελικά όλες οι άδειες να συγκεντρωθούν στα χέρια ολίγων.
Ο Θοδωρής Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει ενεργειακή κοινότητα ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι κτηνοτρόφοι.
Ο Χάρης Λιούρης, εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον» υποστήριξε επίσης ότι θα ήταν καλύτερη η συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης η Τίνα Ζέκα θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε αρνητικά για φωτοβολταϊκά στην ίδια περιοχή, ενώ έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτών που συμμετέχει στο σχήμα δεν είναι κτηνοτρόφοι.
«Τον Ιανουάριο του 2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδοτούσε αρνητικά για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, εγκατεστημένης ισχύος 9,9946 MW το καθένα, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας μετά από ΜΠΕ που είχε υποβάλλει ιδιωτική εταιρεία. Αιτία της αρνητικής γνωμοδότησης ήταν το ότι, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τα πέντε φωτοβολταϊκά δεσμεύεται το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη στη συνέχεια η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ στο έργο του αναδασμού του κάμπου Μαργαριτίου, είτε από κτηνοτρόφους, που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια για χρήση τους και παράλληλα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους».
Τώρα, στο ίδιο σημείο εγκρίνεται μια παρόμοια επένδυση, στην οποία συμμετέχει ο ΤΟΕΒ Ρίζιανης – Κορύτιανης και όχι ο τοπικός ΤΟΕΒ, τοπογράφοι, κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι από το Μέτσοβο, συγγενείς του Περιφερειάρχη, τουριστικές επιχειρήσεις από τη Λούτσα, φαρμακοποιοί και άλλοι μη αγρότες ή κτηνοτρόφοι.
Εν τω μεταξύ για το ίδιο έργο έχει κατατεθεί και τροποποιητική μελέτη με 92 συμμετοχές η οποία δεν είναι σε γνώση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου!
Η ΜΠΕ υπερψηφίστηκε μόνο από τα μέλη της πλειοψηφίας, της παράταξης δηλαδή της Περιφερειακής Αρχής, για τους 91 επενδυτές, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου, έχει προβεί σε δημόσια ανακοίνωση με σειρά ερωτημάτων, αφού αυτή ποτέ δεν αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καν ενημερώθηκε το σώμα για την συμμετοχή του Δήμου στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.